Κορωνοϊός: Ο χρυσός οδηγός για την επανεκκίνηση της εστίασης – Πώς θα τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων, καφέ και μπαρ με αποτέλεσμα να έρχεται πιο κοντά και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. 

Πακέτο φορολογικών μέτρων για τη στήριξη της εστίασης και του τουρισμού ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων, καφέ και μπαρ με αποτέλεσμα να έρχεται πιο κοντά και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Στο πακέτο το οποίο εξετάζεται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

– Η μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα στο 13% από 24% που είναι τώρα. Βασικός στόχος είναι η στήριξη του κλάδου της εστίασης καθώς παρά το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία τους, ωστόσο ο αριθμός των τραπεζιών θα είναι σημαντικά μειωμένος λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

– Γενικότερη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 11% από 13% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Παπαθανάσης: Χωρίς πιέσεις η επανεκκίνηση σε εστίαση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στην απόφαση να ανοίξει νωρίτερα από την 1η Ιουνίου η εστίαση.

Όπως τόνισε, οι ειδικοί επιστήμονες έκριναν ότι μπορούσε να προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης, κι έτσι το περασμένο Σάββατο ελήφθη η σχετική απόφαση από την κυβέρνηση. Δεν υπήρξαν «πιέσεις» προς τους λοιμωξιολόγους για τις αποφάσεις αυτές, είπε ο κ. Παπαθανάσης, παρά μόνον συζητήσεις με τους ειδικούς.

Η επανεκκίνηση της εστίασης στις 25 Μαϊου αφορά περίπου 320.000 εργαζόμενους και είναι ένας πυλώνας της οικονομίας που θα ξεκινήσει με τους καλύτερους όρους προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία, σημείωσε.

Παράλληλα, για τα μέτρα και τους κανόνες αποστάσεων που θα ισχύουν, ανέφερε πως θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή χωρητικότητα και δυναμικότητα για την έναρξη στην εστίαση την επόμενη Δευτέρα.

Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έξι άτομα και όχι τέσσερα που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Έτσι, καλύπτεται το 90% των περιπτώσεων, σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, ενώ δεν θα υπάρχει όριο στις πολύτεκνες οικογένειες.

Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν στις 25 Μαίου, διότι δεν έχουν υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο. Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα υπάρξει μέριμνα, αφού όπως είπε «και αυτοί οι χώροι θα ανοίξουν εντός του Ιουνίου».

Ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ για το «restart» στην εστίαση

Ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς επισήμανε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ότι ήταν φανερό πως η εστίαση θα άνοιγε νωρίτερα από την 1η Ιουνίου λόγω και των συγκεντρώσεων που υπήρχαν σε πλατείες και παραλίες.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων, σημείωσε, όλα θα είναι υπό έλεγχο και τα πράγματα θα λειτουργήσουν καλύτερα και με ασφάλεια.

Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε στα μέτρα για τις αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και σημείωσε πως υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις από πλευράς κυβέρνησης.

Έτσι, με τις νέες βελτιωτικές προτάσεις, η δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης θα φθάσει στο 70%-80% από 30% που υπολογιζόταν σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις μέτρων.

Εκτιμάται ωστόσο, πως περίπου το 20% των επιχειρήσεων, ενδεχομένως να μην ανοίξουν καθόλου κι αυτό αφορά κυρίως καταστήματα που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους.

Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε εξάλλου στη μείωση των δημοτικών τελών αλλά και στη συζήτηση που γίνεται για την παραχώρηση από τους δήμους επιπλέον χώρων στα καταστήματα.

Για το τελευταίο εξέφρασε επιφυλάξεις. Όπως είπε, ενδεχομένως να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ομοοειδών επιχειρήσεων.

Ποια είναι η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, θα πρέπει να είναι από 0,70 εκατ. έως 1,70 εκατ.

Σημειώνεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα έξι άτομα. Ωστόσο, δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

-Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.