Η πρόκληση της τρέχουσας περιόδου είναι προφανής, δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις.
Η Ελλάδα κατάφερε, σε συνθήκες διαρκούς δοκιμασίας από την προηγούμενη οικονομική κρίση, να χειριστεί αποτελεσματικά, έως τώρα τουλάχιστον, την οικουμενική, όπως απεδείχθη, υγειονομική κρίση, η οποία γονατίζει στην κυριολεξία ακόμη και τις ισχυρότερες των χωρών του πλανήτη.
Και το πέτυχε γιατί εμπιστεύτηκε την Επιστήμη, έδρασε αποφασιστικά και έγκαιρα με μόνο γνώμονα την προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας και βεβαίως επειδή οι πολίτες πειθάρχησαν αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν, εξοπλισμένη με το επίτευγμα του αποτελεσματικού ελέγχου της πανδημίας, έχει την ευκαιρία να χειριστεί επιτυχώς, ή καλύτερα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, και την παρεπόμενη οικονομική κρίση.
Είναι κρίσιμο σε τούτη την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας να κερδίσει ξανά τη μάχη, ανταποκρινόμενη με τη δέουσα προσοχή στο διεκδικούμενο από όλη την Ευρώπη άνοιγμα των συνόρων και της εσωτερικής αγοράς, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα το πλεονέκτημα της απρόσβλητης και ασφαλούς χώρας.
Η χώρα μας έχει πλέον την εμπειρία και τα εφόδια να υποδεχθεί τους πρώτους ευρωπαίους τουρίστες και να δηλώσει εμπράκτως ότι θέλει και μπορεί να καλύψει με ασφάλεια τις ανάγκες τους.
Υπό αυτή την έννοια έχει εξαιρετική σημασία να αναπτυχθεί από εδώ ένα πρώτο, έστω μικρό και ελεγχόμενο υγειονομικά, τουριστικό ρεύμα.
Πράγμα που οφείλουν να υπηρετήσουν με συνέπεια και σοβαρότητα όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις, από την κυβέρνηση, τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, τις Περιφέρειες και τους Δήμους μέχρι τις αεροπορικές εταιρείες, τις συνδεόμενες ακτοπλοϊκές, τις τουριστικές, τις ξενοδοχειακές, ακόμη και τα ταπεινότερα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, ειδικά στο υγειονομικό σκέλος, καθώς όλη η προσπάθεια μπορεί να αναιρεθεί αν δεν τηρηθούν οι κανόνες και οι αρχές προστασίας.
Ωστόσο αξίζει το τόλμημα και το ρίσκο, υπό τον όρο βέβαια ότι θα ελεγχθούν ανεξέλεγκτες και άναρχες συμπεριφορές σαν κι αυτές που καταγράφονται σε ιδιαίτερες ζώνες, όπως αυτή της Νέας Σμύρνης Λάρισας.
Αν η χώρα καταφέρει να υποδεχθεί τουρίστες τούτο το καλοκαίρι εκμεταλλευόμενη και το όποιο προνόμιο των υψηλών θερμοκρασιών και των επίσης καθαρτήριων μελτεμιών του Αιγαίου, θα έχει κάνει ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα ελέγχου και περιορισμού των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Κερδίζοντας τις εντυπώσεις και μετριάζοντας τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα διαμορφώσει τις καλύτερες των προϋποθέσεων για τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα βήματα της επόμενης μέρας. Από καλύτερες βάσεις και θέσεις θα μπορέσει να οργανώσει με αυτοπεποίθηση τη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία της.
Ενδεχόμενη δεύτερη επιτυχία στο οικονομικό πεδίο της υγειονομικής κρίσης θα ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις και τα τεχνολογικά άλματα που χρειάζεται η χώρα και μαζί θα επιτρέψει αναθεωρήσεις ικανές να διευκολύνουν την υιοθέτηση νέου οικονομικού προτύπου και να επιβάλουν τις αναγκαίες πια παραγωγικές διαφοροποιήσεις, που η διαχείριση της πανδημίας ανέδειξε.
Οπως τα γεγονότα και η αδημονία των πολιτών μαρτυρούν, δεν υπάρχει τόπος, ούτε χρόνος για αδράνεια και νέες αναμονές.
Εχουμε ξεφύγει πια από τη ζώνη των όποιων διλημμάτων. Τώρα είναι η ώρα της δράσης και των μεγάλων, τολμηρών βημάτων.