Σε μια απόφαση που προκαλεί πολλά ερωτήματα προχώρησε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό, γιατί σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, με απόφαση του τούρκου προέδρου, ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί μετατέθηκε από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, στο τουρκικό γενικό επιτελείο.
Η εν λόγω κίνηση από πλευράς της Τουρκίας προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, γιατί δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε μέλος του πολεμικού ναυτικού της χώρας, αλλά για τον επιτελάρχη του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, υπέρμαχο της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τον αρχιτέκτονα του παράνομου μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη τον περασμένο Νοέμβριο.
Παράλληλα, είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστός για τη μέθοδο που ανέπτυξε για να εντοπίσει τους φερόμενους Γκουλενιστές στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Βάσει όλων των παραπάνω πρόκειται για μια κίνηση που κάθε άλλο παρά… αναβάθμιση αποτελεί. Σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, η εν λόγω απόφαση λογίζεται ως υποβάθμιση, ή αλλιώς ως ένα βήμα πιο κοντά στην αποστρατεία.
«Απόφαση που χαροποιεί την Ελλάδα»
Μάλιστα, η εν λόγω κίνηση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας, με πολλούς να κάνουν λόγο για «μια απόφαση που χαροποιήσει την Ελλάδα και τους Γκιουλενιστές».
Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Άγκυρας τόσο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τις εξέφραζε εκείνος.
▪️Türkiye’nin Doğu Akdeniz stratejisinde önemli bir isim olan Tümamiral Cihat Yaycı,
‘Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Genelkurmay Başkanlığı karargâhına atandı.’
▪️Bu konuyla ilgili konuştuğum Emekli Amirallerin cevabı:
“Yunanistan ve FETÖ ile kriptoları mutlu edecek bir atama.”
— İbrahim Haskoloğlu (@haskologlu) May 16, 2020
Αμφισβητεί 23 ελληνικά νησιά
Μάλιστα, ο ίδιος σε βιβλίο που είχε δημοσιευτεί τον περασμένο μήνα αμφισβητούσε ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας επί 23 νησιών.
Συγκεκριμένα, στο βιβλίο του με τίτλο «Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις» ισχυρίζεται πως η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισιών και επομένως έχει ακυρωθεί η προϋπόθεση για μεταφορά των νησιών στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τα νησιά: Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο.
Στο βιβλίο του Τούρκος επιτελάρχης γράφει ότι στα 23 νησιά (του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Καστελόριζο) τα οποία είχαν δοθεί στην Ελλάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισιών το 1947 , αναγνωρίστηκε «μη στρατιωτικό καθεστώς» για την ασφάλεια της Τουρκίας η οποία ήταν πλησίον των νησιών.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Τούρκο επιτελάρχη «η Ελλάδα έχει σπάσει το άτυπο στρατιωτικό καθεστώς των νησιών», υποστηρίζοντας ότι «αυτή η κατάσταση ακύρωσε την προϋπόθεση βάσει της οποίας έγινε η μεταφορά κυριαρχίας».
Ο Τούρκος επιτελάρχης αναφέρει ακόμη ότι σε νησιά με καθεστώς μη στρατιωτικό απαγορεύεται η οποιαδήποτε ανάπτυξη όπλων, κάθε είδους πτήσεις, διέλευση στρατιωτικών αεροσκαφών καθώς και εκπαιδευτικές ασκήσεις. Υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το ‘μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών’ στον εναέριο χώρο καθώς τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν τους αεροδιαδρόμους με δικαιολογία υπερπτήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ.
Υποστηρίζει ακόμη ότι το 1952 η Ελλάδα ίδρυσε στη Λέρο τα πρώτα αεροδρόμια και εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ μετά το 1974 τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν ταχύτατα. Μάλιστα υποστηρίζει ότι σε 16 από τα 23 νησιά οι παραβιάσεις είναι γνωστές από γνωστές πηγές.
Τι σημαίνει η… αδρανοποίησή του
Σύμφωνα με έναν πρώην στρατιωτικό αξιωματικό και πλέον αναλυτή, ενδέχεται η κλίκα που κάποτε υποστήριζε τον Γιαϊτζί να έχει χάσει πλέον την επιρροή της.
«Τώρα το κύριο ερώτημα είναι αν θα υποβάλει την παραίτησή του ή θα περιμένει τον Αύγουστο, όταν θα διεξαχθεί το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας» τονίζει στο Arab News.
«Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, είτε πιέζει για την αποχώρηση των στρατηγών που τον αντιτίθενται είτε τους αναθέτει σε παθητικά καθήκοντα» συμπληρώνει.
Ένας άλλος στρατιωτικός αναλυτής δήλωσε στο Arab News: «Τα αμφιλεγόμενα βιβλία του που καλύπτουν προτάσεις για την τουρκική ναυτική πολιτική εξοργίστηκαν τον Ακάρ, καθώς ήταν ειλικρινής όταν εξέφρασε τις ιδέες του για στρατιωτικές κινήσεις».
«Ωστόσο, το τελευταίο σφάλμα του ήταν η επιμονή του να πιέσει για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Άγκυρας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ήταν αντίθετο σε μια τέτοια συμφωνία» συμπληρώνει.
«Ο Γιάτσι εμποδίστηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση στρατηγικής στρατηγικής στο προεδρικό παλάτι τον Δεκέμβριο. Ένας άλλος ναύαρχος στάλθηκε στη θέση του χωρίς καμία επίσημη εξήγηση» καταλήγει.