Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του σήμερα από τον κοροναϊό.
Πρόκειται για το τρίτο θύμα σήμερα, έναν 37χρονος ο οποίος έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση, έπασχε από σπαστική τετραπληγία.
Με αυτόν, ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα λόγω του ιού ανέβηκε στους 160.
Νωρίτερα, είχαν χάσει τη ζωή τους δύο γυναίκες που νοσούσαν με κοροναϊό σε νοσοκομεία της Αθήνας.
Η πρώτη γυναίκα, ηλικίας 73 ετών, κατέληξε το πρωί της Παρασκευής στο ΝΙΜΤΣ. Η άτυχη γυναίκα ήταν από τα περιστατικά που είχαν μολυνθεί στην κλινική «Ταξιάρχαι».
Η δεύτερη γυναίκα ήταν ηλικίας 57 ετών και άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Η άτυχη γυναίκα η οποία κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ είχε και εκείνη υποκείμενα νοσήματα.
Σε 2.770 ανέρχονται τα κρούσματα
Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.770 μετά την επιβεβαίωση των 10 νέων που ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.
Εκ των νέων κρουσμάτων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 610 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Αναφορικά με τους νεκρούς η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 75 έτη και το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 24 συμπολίτες μας. Διάμεση ηλικία τους είναι τα 71 έτη, ενώ 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επιπλέον 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα.
Σημειώνεται πως μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις Τσιόδρα, 4 άνθρωποι μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες έχουν χάσει τη ζωή τους, αριθμός που είχαμε ομολογουμένως να ακούσουμε αρκετό καιρό μιας και η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας έχει θετική πορεία.
«Μπορεί ο κοροναϊός να μην εξαφανιστεί ούτε μετά το εμβόλιο»
Πάντως χτες ο καθηγητής μετά την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων για τον ιό στην Ελλάδα, οαναφέρθηκε στις πρόσφατες αναφορές του ΠΟΥ σχετικά με το πότε και αν θα εξαφανιστεί ποτέ ο κοροναϊός.
«Όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό για την ώρα εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο θα υπάρχει. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι όλοι μαζί στην Ελλάδα δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε» είπε.
«Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμα και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου όπως για παράδειγμα κάνουν οι ιοί της γρίπης. Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς. Και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια. Όπως είπαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, η διαδικασία μαζικού εμβολιασμού των πληθυσμών της Γης έναντι του κοροναϊού, μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι», συμπλήρωσε.
«Έχει εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και πολλές λεπτομέρειες. Ακόμα και για την παραγωγή και κατανομή των δόσεων όταν έχουμε ένα εμβόλιο. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει αυτός ο ιός άλλος ένας ενδημικός ιός. Δηλαδή να συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από κάποια άλλη χώρα ή περιοχή, χωρίς ποτέ να φτάνει στο μηδέν όλη αυτή την περίοδο. Αυτό συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς» υπογράμμισε.
«Είναι σε όλους μας γνωστό πως κάποιοι ιοί που προξενούν κάθε χρόνο το κοινό κρυολόγημα, είναι ενδημικοί. Κάθε χρόνο προκαλούν κρούσματα ίωσης αλλά και σοβαρής πνευμονίας. Αυτή η αναφορά από τον ΠΟΥ προέκυψε από τρία σημαντικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών» κατέληξε.