Τη νύχτα της 8ης προς την 9η Μαΐου 1945 ο Γερμανός στρατηγός Κάϊτελ, υπέγραψε στους συμμάχους την «Άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας». Σκηνικό ίδιο με αυτό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η Γερμανία το 1918 παραδόθηκε στους τότε συμμάχους, πάλι , «Άνευ όρων».
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε 10 εκατομμύρια νεκρούς, ενώ ο Β΄ μεταξύ 50 – 60 εκατομμύρια ανθρώπους.
Πολλά έχουν γραφτεί για το τι και το πώς αυτού του πολέμου, διότι κάπου σταματά η ανθρώπινη σκέψη, για το πώς ήταν δυνατόν να γίνει αυτό το αιματοκύλισμα ;
Κατ’ αρχή οφείλουμε να πούμε πως οι σκοτωμοί είναι στο χαρακτήρα του ανθρώπου. Η αναθρώπινη βία και βαρβαρότητα ξεπερνά κατά πολύ αυτήν των ζώων. Τα ζώα επιτίθενται μόνο για την εξεύρεση και εξασφάλιση της τροφής τους. Όταν την έχουν , δεν ενδιαφέρονται καθόλου, αν κάποιο φιλήσυχο ζωάκι , περνά δίπλα τους.
Αντίθετα ο άνθρωπος σκοτώνει και δολοφονεί για το γούστο του, το οποίο βέβαια επενδύει με ένα σωρό θρησκευτικά, ιδεολογικά και συμφεροντολογικά επιχειρήματα. Η ιστορία των ανθρώπων βρίθει από τέτοια γεγονότα :
Οι Σταυροφορίες, που κόστιζαν εκατομμύρια ζωές, γίνονταν δήθεν για να ελευθερωθούν οι Άγιοι Τόποι από του άπιστους Άραβες. Κατά την εμφάνιση του Μερκαντιλισμού, στη διάρκεια του 15/16ου αιώνα, επικρατούσα η αντίληψη πως για να προοδεύσει μια χώρα οικονομικά έπρεπε να καταστραφεί μια άλλη με πόλεμο .
Κι αν πούμε ότι πράγματι τα περισσότερα θύματα των πολέμων ήταν κατά τον 20ο αιώνα, αυτό μάλλον δεν ευσταθή, γιατί αν ρίξει κανείς μια ματιά στην ιστορία του 19ου αιώνα, θα διαπιστώσει, πως η Ευρώπη τουλάχιστον , ήταν ένα απέραντο μακελειό. Οι μεν πολεμούσαν με τους δε.
Έτσι, η ανθρωπότητα μπαίνοντας στον 20ο αιώνα , μπήκε με τη νοοτροπία, ότι για το μεγαλείο της πατρίδας, ο δικός μας στρατός, μπορούσε να σκοτώσει και να ρημάξει τους άλλους, προκειμένου να κερδίσει λίγη γη. Τύψεις και μετάνοιες δεν υπήρχαν στον ορίζοντα. Για την πατρίδα όλα ήταν επιτρεπτά κι όλα δυνατά.
Αν κι η ιστορία της ανθρωπότητας είναι υπερπλήρης από πολέμους και εγκλήματα, τα μεγαλύτερα και αισχρότερα τα επιτέλεσαν οι Γερμανοί με το Ολοκαύτωμα. Ποιος ; Αυτός ο λαός με την περίλαμπρη ιστορία του πολιτισμού , που κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Ελλάδα στη φιλοσοφία.
Αρχές της δεκαετίας του 1950 οι Γερμανοί προέβησαν σε μια αυτοκριτική, για το πώς έφτασε αυτός ο λαός να διαπράξει αυτά τα εγκλήματα ; Και οι Γερμανοί διανοούμενοι και φιλόσοφοι , απεφάνθησαν: « Πρώτα χάσαμε τη λογική μας και ύστερα ως συνέπεια χάσαμε την ηθική μας». Αυτή η φράση τα λέει , νομίζουμε , όλα.
Τώρα, οι μάχες που έδωσε ο Σοβιετικός στρατός στο Στάλινγκραντ και στο ανατολικό μέτωπο ήταν μεγαλειώδεις, ανεπανάληπτες. Αλλά γι’ αυτό κυκλοφορεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι αν δεν κατάφερναν οι Σοβιετικοί να πάρουν φαλάγγι τους Ναζιστές, η Ευρώπη θα ήταν και σήμερα υπό γερμανική κατοχή. Αυτό είναι μια μεγάλη αναλήθεια, γιατί ούτως ή άλλως ο πόλεμος στην Ευρώπη θα τελείωνε αρχή ή μέσα Αυγούστου του 1945.
Κατά το 1942 οι Αμερικανοί άρχισαν να δουλεύουν το σχέδιο Μανχάταν, που ήταν η κατασκευή της ατομικής βόμβας. Όταν τον Ιανουάριο του 1945 είχαν βεβαιωθεί ότι πλησίαζαν στην ολοκλήρωση της κατασκευής της βόμβας, ανέθεσαν σε έναν πεπειραμένο πιλότο να πετά με ένα τελευταίας κατασκευής μεγάλο αεροπλάνο από την Αμερική μια φορά προς την Ευρώπη και μια φορά προς την Ιαπωνία. Όταν θα έφθανε εκεί θα έκανε στροφή και γύριζε στην Αμερική. Όμως δεν του είπαν το σκοπό αυτού του ταξιδιού.
Η πτήση προς την Ευρώπη τελείωνε στη Δρέσδη και στην Ιαπωνία στη Χιροσήμα .
Επειδή όμως η Γερμανία παραδόθηκε στις 8/9 Μαΐου 1945, ο πιλότος πήρε εντολή να μην ξαναπετάξει προς την Ευρώπη. Τέλος Ιουλίου 1945 έγινε η αρχική δοκιμή της ατομικής βόμβας στην έρημο του Τέξας και στις 6 Αυγούστου έπεφτε η πρώτη πυρηνική βόμβα στη Χιροσήμα. Όλα τα άλλα είναι φήμες….