«Είπαμε ότι θα πρέπει να εργαστείτε από το σπίτι εάν μπορείτε, και να πάτε στη δουλειά, μόνο αν πρέπει. Χρειάζεται να τονίσουμε ότι όποιος δεν μπορεί να εργαστεί από το σπίτι, για παράδειγμα αυτοί στον οικοδομικό τομέα και στη βιομηχανία, πρέπει να ενθαρρυνθούν ενεργά να πάνε στη δουλειά. Και θέλουμε να είστε ασφαλείς γυρνώντας στη δουλειά. Επομένως θα πρέπει να αποφεύγετε τις δημόσιες συγκοινωνίες αν είναι δυνατόν».
Απευθυνόμενος στον Βρετανικό λαό το απόγευμα της περασμένης Κυριακής και με αυτά τα λόγια, ο Μπόρις Τζόνσον ξετύλιξε το νέο σχέδιο της κυβέρνησης με την ονομασία «stay alert» δηλαδή «παραμένουμε σε επιφυλακή» για τη σταδιακή άρση της καραντίνας. Μόνο που αντί να διαφωτίσει, κατάφερε να μπερδέψει ακόμη περισσότερο: «Να πάμε ή όχι στη δουλειά μας αύριο το πρωί;» ήταν το ερώτημα που γέννησε η προτροπή του Βρετανού πρωθυπουργού για επιστροφή στους χώρους εργασίας, χωρίς σαφείς οδηγίες και μέτρα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της YouGov μόνο το 30% των Βρετανών κατάλαβε τι ήθελε να πει… ο ποιητής και τι ακριβώς σημαίνει η νέα εκστρατεία «stay alert». «Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει “παραμένω σε εγρήγορση”», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το δικό της μήνυμα. Αναλόγως έπραξαν οι κυβερνήσεις της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Διχαστικός αχταρμάς»
O Guardian έκανε λόγο για ένα «διχαστικό αχταρμά» σχολιάζοντας καυστικά στο editorial ότι «ο Μπόρις Τζόνσον χρειάζεται επειγόντως και άμεσα να ανακαλύψει τις αρετές της συναίνεσης έπειτα από τις απρόβλεπτες ημέρες των αμφίσημων μηνυμάτων και των μπερδεμένων ισχυρισμών του», η γενική γραμματέας της Ένωσης Βρετανικών Συνδικάτων Φράνσις Ο’ Γκράντι μίλησε για την απόλυτη «συνταγή χάους».
O Τζόνσον αντιμετωπίζει μια υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου -με σχεδόν 38.000 νεκρούς η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα σε θύματα στην Ευρώπη- και ταυτόχρονα, μια τεράστια οικονομική καταστροφή. Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει, αποτελούν μια επικίνδυνη πράξη εξισορρόπησης, όμως η χώρα χρειάζεται μια στρατηγική εξόδου που θα ενώσει τον λαό. Πρωτίστως ένα σχέδιο που θα μπορεί να κατανοήσει και θα βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και όχι αοριστίες και ασάφειες. Μέχρι στιγμής ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει να το επικοινωνήσει.
Σοφόν το σαφές…
Στο διάγγελμά του δεν έγινε καμία αναφορά στις προετοιμασίες άρσης της καραντίνας, καμία αναφορά στα τεστ ανίχνευσης και την ασφάλεια: «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σαφήνεια και διαβεβαιώσεις. Προς το παρόν λείπουν και τα δύο» δήλωσε ο Κίερ Στάρμερ, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών που εξέφρασε την έκπληξή του για το ότι ο Τζόνσον ζήτησε ξαφνικά από τους Βρετανούς να πάνε την επομένη στη δουλειά.
Για την ακρίβεια, όπως εύστοχα έγραψε Βρετανός αρθρογράφος, η προτροπή ήταν η εξής: «Εάν ανήκετε στους επαγγελματίες της μεσαίας τάξης, μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε με ασφάλεια από το σπίτι και αν θέλετε, μπορείτε να βγείτε έξω για άσκηση ή ηλιοθεραπεία, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Για όλους τους υπόλοιπους, ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στη δουλειά. Καλή τύχη»!
Ένα έθνος σε σύγχυση, αμηχανία και διχασμό. Πάντα στη λογική της δημιουργικής ασάφειας. Πεδίον δόξης λαμπρό για τον Τζόνσον. Αρκεί κανείς να ανατρέξει στην πονεμένη ιστορία του Brexit. Τώρα όμως, ο πόνος του κορωνοϊού μυρίζει θάνατο.