Μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες επιστήμονες, με πολλά διεθνή βραβεία σε θέματα τεχνολογικών εξελίξεων, φέρεται να είναι αυτή – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» – που πρωταγωνιστεί στην υπόθεση απάτης ύψους 1.100.000 ευρώ που αποκάλυψε προ μερικών ημερών η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) σε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει τεράστια, δυσάρεστη έκπληξη στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. Το συγκεκριμένο ποσό φέρεται να δόθηκε από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council Executive Agency -ERCEA) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -για τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος που θα κατηύθυνε η συγκεκριμένη επιστήμονας. Επρόκειτο για πενταετή έρευνα που ξεκίνησε την περίοδο 2008-2009 και φέρεται να αφορούσε τη συμπεριφορά νέας μορφής υλικών και διάφορες εφαρμογές τους. Το έργο θα περιλάμβανε ένα δίκτυο περισσότερων από 40 ερευνητές από όλο τον κόσμο υπό τις κατευθύνσεις της Ελληνίδας που χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης .
Ωστόσο, η OLAF φέρεται να διαπίστωσε ότι η ερευνήτρια ήταν κι η ίδια συνδικαιούχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσε για να «πληρώσει» τους ερευνητές. Κι αυτό
προκειμένου να έχει πρόσβαση στα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά.
Η OLAF ακολούθησε τα οικονομικά ίχνη και κατάφερε να αποδείξει ότι μεγάλα ποσά είτε αναλήφθηκαν σε μετρητά από την επιστήμονα, είτε μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό λογαριασμό της.
Ορισμένοι από τους ερευνητές που λέγεται ότι συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο ήρθαν σε επαφή με την OLAF. Κανένας από αυτούς δεν γνώριζε ότι το όνομά τους ήταν συνδεδεμένο με το έργο ή είχε γνώση των τραπεζικών λογαριασμών που είχαν ανοίξει στο όνομά τους ή για τυχόν πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά. Ακόμη σε ανακοίνωση της η OLAF αναφέρεται σε προσπάθειες της ερευνήτριας να παρεμποδίσει την έρευνα…
Μετά από τη συγκεκριμένη έρευνα, η εν λόγω επιστήμονας έφυγε για άγνωστους λόγους από την Ελλάδα ενώ φέρεται να υπήρχαν αναφορές για «πόλεμο σε βάρος της από ενδο-πανεπιστημιακά συμφέροντα». Τα εν λόγω συμφέροντα παραμένει άγνωστο αν σχετίζονται και με τις τωρινές αποκαλύψεις. Στη συνέχεια άρχισε να παίρνει διάφορες θέσεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ όπου έλαβε μάλιστα χρηματοδότηση από το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών και το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
Τα μεγάλα σκάνδαλα σε πανεπιστήμια με ευρωπαϊκά προγράμματα
Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί περίπου εννέα υποθέσεις με απάτες σχετικά με ευρωπαϊκά κονδύλια από πανεπιστημιακούς φορείς ή άλλα επιστημονικά προγράμματα στη χώρα μας που έχει αποκαλυφθεί από την OLAF τα τελευταία χρόνια.
Το 2013 η Οικονομική Αστυνομία σε συνεργασία με την OLAF ερεύνησε σκάνδαλο ύψους μεγαλύτερου 200 εκατ. ευρώ με κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυρίως στη βόρειο Ελλάδα. Αρχικά υπήρχε ενημέρωση για υφαρπαγή χρημάτων από ερευνητικά προγράμματα – στον τομέα της Πληροφορικής και όχι μόνο – σε τουλάχιστον επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως στην Ιταλία, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Πολωνία αλλά και στην Ελλάδα . Η έρευνα τότε ξεκίνησε από την Ιταλία, όπου ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον 22 προγράμματα με συνολικό ποσό καταβληθείσης χρηματοδότησης άνω των 50 εκατ. ευρώ, όπου υπήρξε εμπλοκή εταιρειών-σφραγίδων ως συνεταίρων ή υπεργολάβων».
Επίσης, τον Νοέμβριο του 2016 είχε διαπιστωθεί από την OLAF ότι δύο καθηγητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπεξαίρεσαν 370.000 ευρώ, από συνολικό κονδύλι 2,5 εκατ. ευρώ σε διάστημα μίας 5ετίας, από το 2005 έως το 2010. Και σε αυτή την περίπτωση διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα αυτά από τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις κατέληγαν στους λογαριασμούς των πανεπιστημιακών.
Ακόμη, το 2014 η OLAF ερεύνησε καταγγελίες για τεράστια απάτη, ύψους 220 εκατ. ευρώ, είσπραξης κοινοτικών κονδυλίων από ομάδες ιδιωτών, έχοντας πιθανώς συνεργασία με κρατικούς υπαλλήλους, για προγράμματα που σχετίζονται με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).