Έκκληση να σταματήσει «η ρητορική του μίσους σε όλο τον κόσμο» έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού πυροδότησε ένα «τσουνάμι μίσους και ξενοφοβίας, αποδιοπομπαίων τράγων και κινδυνολογίας». Πρόσθεσε ότι το μίσος κατά των ξένων συναντάται τόσο οnline όσο και στους δρόμους.
Τα παραδείγματα πολλά. Άνθρωποι ασιατικής καταγωγής, όχι απαραίτητα κινεζικής, δέχονται παρενοχλήσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, με εστιατόρια να αρνούνται να τους σερβίρουν και περαστικούς να τους φωνάζουν χλευαστικά «κορώνα» στον δρόμο. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είχε ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα πριν την πανδημία, άδραξε την ευκαιρία να δαιμονοποιήσει ακόμη περισσότερο τους Κινέζους, ζητώντας «να πληρώσουν για τον κορωνοϊό». Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί προεκλογικά τα αρνητικά αισθήματα των Αμερικανών προς τους Κινέζους, ισχυρίζεται ότι ο ιός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της πόλης Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε. Το Πεκίνο έθεσε σε κίνηση την προπαγανδιστική μηχανή του για να διακινήσει θεωρίες όπως ότι ο ιός κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό με στόχο να πληγεί η Κίνα.
Οι μουσουλμάνοι ισχυρίζονται ότι ο κορωνοϊός είναι η τιμωρία του Αλλάχ προς τους Κινέζους για το ότι πατάσσουν τη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων. Άλλοι δείχνουν ως υπεύθυνο το Ισραήλ.
Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι μετανάστες και πρόσφυγες κατηγορούνται πως διασπείρουν τον ιό και δεν γίνονται δεκτοί σε μονάδες υγείας για να μην μολύνουν και άλλους. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο, ήδη καταγράφονταν στις έρευνες κόπωση και αρνητισμός απέναντί τους, που ενισχύθηκαν με τον κορωνοϊό και συνοδεύτηκαν από ξενοφοβικές ενέργειες.
Έκκληση σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα
«Οι ηλικιωμένοι, που είναι πιο ευάλωτοι, περιφρονούνται ως αναλώσιμοι. Και δημοσιογράφοι, πληροφοριοδότες, εργαζόμενοι στην υγεία και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν μπει στο στόχαστρο απλώς επειδή κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε ο Γκουτέρες. Κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης και ιδίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρούν το περιεχόμενο μίσους. «Και τους καλώ όλους παντού να αντιδράσουν στο μίσος».
Η Κίνα, εν τω μεταξύ, που στην αρχή ήταν αρνητική στο να διερευνηθεί η προέλευση του Covid-19, δήλωσε «ανοιχτή στη συνεργασία» με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επανειλημμένες εκκλήσεις του ΠΟΥ προς το Πεκίνο «να ερευνηθεί από κοινού η ζωική πηγή της πανδημίας», με την πρώτη στις 23 Ιανουαρίου, δεν είχαν λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα.
Ο Τραμπ επανέλαβε την Πέμπτη το βράδυ (ώρα ΗΠΑ) πως «κάτι συνέβη» σε εργαστήριο της Ουχάν. «Ίσως ήταν ανικανότητα. Κάποιος ηλίθιος», είπε.