Πολύ προτού ο κορωνοϊός βρεθεί στα «ραντάρ» άλλων κυβερνήσεων, η Ταϊβάν διενεργούσε τεστ ανίχνευσης σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Ουχάν, βάζοντας σε καραντίνα όσους ήταν θετικοί στον ιό. Η εγγύτητα του νησιού με την Κίνα λειτούργησε ως καταλύτης κι έδωσε εγκαίρως στις αρχές τη δυνατότητα να ενεργήσουν γρήγορα κι αποτελεσματικά, θέτοντας από την ώρα «μηδέν» τη χώρα σε συναγερμό.
Ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου, η Ταϊβάν αποφάσισε να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς, γεγονός που αποδείχτηκε σωτήριο για τους κατοίκους της: από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, κι ενώ γειτνιάζει με την Κίνα, η χώρα των 24 εκατομμυρίων έχει καταγράψει μόνο έξι θανάτους από Covid-19 και μόλις 440 κρούσματα.
«Αντιμετωπίσαμε τον ιό ως μια σοβαρή επιδημία από την πρώτη μέρα», αναφέρει στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg ο Φίλιπ Λο, ανώτατος αξιωματούχος υγείας στην Ταϊβάν: «Δεν περιμέναμε να αναλάβουμε δράση αφότου είχε ήδη ξεσπάσει», τονίζει. Τα αντανακλαστικά λειτούργησαν άμεσα.
Ήταν ο ίδιος, όταν πολύ νωρίς το πρωί μπήκε στο διαδίκτυο και έπεσε επάνω σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από επαγγελματίες ιατρούς στην Κίνα, στις οποίες έκαναν λόγο για ένα νέο και άγνωστο στέλεχος πνευμονίας. Τρεις ώρες αφότου διάβαζε τις αναρτήσεις, ο Λο έστελνε email στο ομόλογό του στο Πεκίνο ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις. Λίγες ώρες αργότερα, η επιτροπή υγείας της Ουχάν εξέδιδε δελτίου Τύπου αναφέροντας ότι περί τα 27 άτομα είχαν μολυνθεί από έναν άγνωστο ιό.
Στην Ταϊβάν σήμανε συναγερμός. Το ίδιο κιόλας βράδυ, αξιωματούχοι υγείας έστειλαν email στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέροντας ότι ορισμένοι Κινέζοι ασθενείς είχαν μπει σε απομόνωση για θεραπεία, σε ένα σαφές μήνυμα, κατά την άποψη της Ταϊπέι, ότι αυτή η νέα λοίμωξη μπορούσε να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.
Το πάθημα που έγινε μάθημα
Από εκείνο το βράδυ, όσοι ταξιδιώτες έφθαναν από την Ουχάν, υποβάλλονταν σε τεστ ανίχνευσης με τους εμπύρετους να διακομίζονται κατευθείαν στο νοσοκομείο. Τα μέτρα έγιναν ακόμη πιο σκληρά στο αεροδρόμιο και καθώς ξεκίναγε η κινεζική Πρωτοχρονιά, όλες οι απευθείας πτήσεις από το επίκεντρο του κορωνοϊού στην Κίνα ακυρώθηκαν. Στις αρχές Φεβρουαρίου κανένας κάτοικος Κίνας δεν μπορούσε περάσει τα σύνορα.
Η επαγρύπνηση της Ταϊβάν δεν ήταν τυχαία. Το ξέσπασμα του SARS το 2003, έπληξε σοβαρά τη νησιωτική χώρα που ήταν η τρίτη στην παγκοσμια κατάταξη με τα περισσότερα θύματα στον κόσμο. Η τραγική εμπειρία έδωσε ένα τεράστιο μάθημα. Αναπτύχθηκε κρίσιμη τεχνογνωσία, εντάθηκαν οι προετοιμασίες για μελλοντικές πανδημίες, δημιουργήθηκε δίκτυο πρόληψης μολυσματικών ασθενειών, ενώ έκτοτε και σε ετήσια βάση διενεργούνται ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία.
Η Ταϊβάν ήταν έτοιμη να δώσει μάχη με την πανδημία εδώ και 17 χρόνια, έχοντας οργανώσει έναν καλά εκπαιδευμένο στρατό ενάντια στον ιό: χρησιμοποιεί τεχνολογία για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων, έχει φτιάξει ξενοδοχεία καραντίνας, διαθέτει επίσης ένα μεγάλο απόθεμα σε μάσκες προσώπου, έχει καταρτίσει γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ διαθέτει επαρκή εργαστήρια για να χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις.