Η πανδημία του COVID-19 ήρθε να αλλάξει ραγδαία και συθέμελα τα δεδομένα του κοινωνικού, οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην υφήλιο. Το πρώτο μέλημα όλων είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών και οι εθνικές προσπάθειες επικεντρώνονται στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Ομως οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αν και δεν μπορούν ακόμη πλήρως να εκτιμηθούν, θα είναι σίγουρα σημαντικές και οι αποτελεσματικές στρατηγικές επιλογές για επιτυχημένη διαχείριση των προκλήσεων αποτελούν το ζητούμενο από τις επιχειρήσεις.
Προκειμένου να προστατέψουν τους εργαζομένους, να προσαρμόσουν το μοντέλο λειτουργίας τους στα νέα δεδομένα και να διαχειριστούν προβλήματα ρευστότητας και διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθίσταται απαραίτητο οι επιχειρήσεις να επιδείξουν υψηλή ευελιξία. Η διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας και η διατήρηση της πελατειακής τους βάσης απαιτεί επίδειξη πρωτοφανούς ανθεκτικότητας και διάρκειας.
Σε αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, γεννώνται ερωτήματα για τη σχετική θέση των οικογενειακών επιχειρήσεων. Υπάρχουν επιπλέον προκλήσεις που θα κληθούν να διαχειριστούν; Ποιοι παράγοντες θα διαμορφώσουν την επιτυχημένη ηγεσία στην κρίση; Διεθνείς μελέτες για την «ανθεκτικότητα» των οικογενειακών επιχειρήσεων σε περιόδους οικονομικών κρίσεων και εξωγενών απειλών έχουν δείξει ότι ανταποκρίνονται καλύτερα από τις υπόλοιπες, κυρίως λόγω:
–Ευελιξίας και ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων, ταύτισης της οικογένειας με την επιχείρηση και ισχυρών συναισθηματικών δεσμών, που θέτουν ως προτεραιότητα την επιβίωση και οδηγούν στη λήψη αποφάσεων υψηλότερου ρίσκου, οικονομικής στήριξης από οικογένεια και πελάτες, προμηθευτές και τραπεζικά ιδρύματα λόγω των μακροπρόθεσμων σχέσεων εμπιστοσύνης.
Η διατήρηση και ενίσχυση της «εμπιστοσύνης», είτε προς και από τους εργαζομένους είτε προς και από τις υπόλοιπες ομάδες συμφερόντων (stakeholders), αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα επιτυχούς διαχείρισης κρίσεων, ο οποίος επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες μελέτες του Edelman Trust Barometer.
Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προέκυψαν από έρευνα του 2019, αξίζει να επισημάνουμε ότι το 69% του πληθυσμού εμπιστεύεται τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εμπιστοσύνης προς τις επιχειρήσεις γενικώς ανέρχεται σε 56% και το 64% των υπαλλήλων τους θεωρεί ότι παραμένουν πιστές στις αξίες τους.
Η σημασία αυτών των πλεονεκτημάτων υπογραμμίζεται και από επίκαιρη έρευνα του Edelman Trust Barometer (Απρίλιος 2020) για τη διατήρηση της αξίας του brand στην περίοδο του κορωνοϊού η οποία έδειξε ότι:
–1 στους 3 καταναλωτές διέκοψε τη χρήση κάποιου επώνυμου προϊόντος όταν θεώρησε ότι η επιχείρηση δεν ανήλθε στο ύψος των περιστάσεων.
–Το 90% θεωρεί ότι η ύψιστη προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία της υγείας και της οικονομικής ασφάλειας υπαλλήλων και προμηθευτών, ακόμα και με οικονομική ζημία και
–το 71% δηλώνει ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από brands και επιχειρήσεις που προτάσσουν τα κέρδη πριν τους ανθρώπους.
Συνεπώς, σήμερα περισσότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν, οι οικογενειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να διαφυλάξουν την εμπιστοσύνη που με κόπο έχουν κερδίσει, να διαχειριστούν τυχόν αδυναμίες και να επιδείξουν υπεύθυνη και συνεπή, προς την οικογενειακή τους ταυτότητα, συμπεριφορά, που θα τους επιτρέψει να μετατρέψουν τα χαρακτηριστικά αυτά σε ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Η κυρία Κατερίνα Πολυζώη είναι διευθύντρια της KPMG στην Ελλάδα.