Σε μια εποχή που ο πολιτισμός (και φυσικά όχι μόνον) περνά βαθιά κρίση λόγω των γνωστών προβλημάτων που έχουν προκύψει με την πανδημία του ιού COVID 19, κάποιοι καλλιτέχνες, εικαστικοί, αποφάσισαν να εκφράσουν με τον δικό τους τρόπο την διαμαρτυρία τους.
Όσοι βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας τις προάλλες, θα αντίκρισαν, ίσως, μεγάλες κίτρινες ταινίες συσκευασίας γύρω από κτίρια, γκαλερί, σινεμά – χώρους δηλαδή που σχετίζονται με τον πολιτισμό. “ARΤ SCENE CRIME SOON” είναι το σλόγκαν που αναγράφεται πάνω στις ταινίες αυτής της ήπιας και βραχύβιας παρέμβασης στον δημόσιο χώρο που έγινε πολύ πριν από την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού την περασμένη Πέμπτη, σχετικά με τους τους χώρους πολιτισμού που θα λειτουργήσουν ξανά, ανάμεσα στους οποίους και οι θερινοί κινηματογράφοι.
Είναι σαφές ότι οι κίτρινες ταινίες της δράσης παραπέμπουν αμέσως στην τακτική της αστυνομίας να απομονώνει τον τόπο του εγκλήματος, εικόνες που μας έχουν γίνει οικείες από αμέτρητες τηλεοπτικές σειρές και αστυνομικές ταινίες.
«Το λογοπαίγνιο και αν θέλετε η στρέβλωση του γνωστού σλόγκαν «crime scene do not cross» (σκηνή εγκλήματος, μην περνάτε) σε «ΑRΤ SCENE CRIME SOON» (σκηνή Τέχνης, έγκλημα σύντομα) αντιστρέφει την χρήση της ταινίας απαγόρευσης σε ταινία ελευθερίας και ενθάρρυνσης -με σαρκαστικό σχόλιο για ένα «έγκλημα» που δεν έγινε αλλά που θα έρθει, φέροντας μια υπόσχεση» αναφέρει το πρόσωπο που συνέλαβε την ιδέα και την έκανε πράξη (και που έχει επιλέξει να διατηρήσει την ανωμυμία του)
Πρόθεση του/της εικαστικού ήταν να τραβήξει την προσοχή του κοινού στους καλλιτέχνες και στους χώρους Τέχνης, αφανείς και ανύπαρκτους αυτή την εποχή, στα μέσα επικοινωνίας και όχι μόνον. Ωστόσο, το αν η δράση αυτή έχει πιάσει τόπο, μόνον το μέλλον θα το πει. Ως κίνηση πάντως διακρίνεται από θάρρος και αγάπη αυτού ή αυτής που την έκανε απέναντι στον Πολιτισμό.