«Ειρήνη» στη Λιβύη: Ξεκίνησε η νέα ναυτική αποστολή της ΕΕ – Συμμετέχει η Ελλάδα

Στη νέα ναυτική αποστολή της ΕΕ για την επιτήρηση του ελέγχου του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, θα συμμετάσχει και η Ελλάδα.

Η νέα ναυτική αποστολή της ΕΕ για την επιτήρηση του ελέγχου του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα τις επιχειρήσεις της στην Μεσόγειο με την ανάπτυξη μιας γαλλικής αντιαεροπορικής φρεγάτας και ενός περιπολικού αεροσκάφους από το Λουξεμβούργο.

Η Επιχείρηση «Ειρήνη», που επισήμως συστάθηκε την 1η Απριλίου, παίρνει τα ηνία από την επιχείρηση «Σοφία», η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, όμως με μόνη εντολή να φροντίζει για την τήρηση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη.

Τα πλοία που συμμετέχουν στην αποστολή θα επεμβαίνουν σε περιοχές μακριά από τις διαδρομές που επιλέγουν οι διακινητές μεταναστών, ένας όρος που είχαν θέσει η Αυστρία και η Ουγγαρία, ώστε να μην προσελκύσουν τους διακινητές.

Η «Ειρήνη» είναι η βασική συνεισφορά της Ένωσης στις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης στην μαστιζόμενη από τον πόλεμο Λιβύη.

Χρειάστηκε χρόνος για την κινητοποίηση των απαραίτητων δυνάμεων για την ενεργοποίηση της νέας ναυτικής αποστολής, λόγω εμποδίων που προέκυψαν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Από την Δευτέρα έχει αναπτυχθεί η αντιαεροπορική φρεγάτα Jean Bart του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας. Συνοδεύεται από το αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της Επιχείρησης στη Ρώμη.

«Άλλα μέσα που προσέφεραν άλλα κράτη μέλη θα ενταχθούν στην Επιχείρηση τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο διοικητής της Επιχείρησης Φάμπιο Αγκοστίνι.

Η γαλλική φρεγάτα θα επιβλέπει τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνιών καθώς και τις ροές εναέριας κυκλοφορίας. Το Παρίσι ανέπτυξε επίσης μια ελαφρά φρεγάτα stealth τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ελλάδα και η Ιταλία αναμένονται να συμμετάσχουν στην αποστολή με ένα πλοίο η κάθε μία, ενώ η Μάλτα θα παράσχει ομάδα πληρώματος. Εκτός από το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Πολωνία έχουν επίσης δεσμευτεί να συμβάλουν με ένα αεροσκάφος περιπολίας η κάθε μία. Επιπλέον πλοία και αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα για υποστήριξη.

Η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή Μπούντεσταγκ ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη έως και 300 Γερμανών στρατιωτών για να ενταχθούν στην αποστολή.

Η βασική αποστολή της Επιχείρησης είναι να αποτρέψει τη ροή οπλισμού στην Λιβύη μέσω αέρος και θαλάσσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.