Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για τις περιπτώσεις απειθαρχίας, αλλά και για την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει την υγειονομική.
Για τα έως τώρα φαινόμενα ανυπακοής, ο Στ. Πέτσας τόνισε ότι στην κυβέρνηση δεν θέλουν το παράδειγμα της Αγίας Παρασκευής να γίνει μοντέλο και ζήτησε από τους Έλληνες να πειθαρχήσουν στα μέτρα.
«Δεν αποφασίσαμε να κλείσουμε εμείς κάτι. Δίνουμε οριζόντιες συστάσεις σε όλη τη χώρα, σε όλους τους πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα. Δίνουμε οδηγίες, όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις, ώστε να έχουμε και στην 2η φάση της πανδημίας, την στάση που είχαμε στην πρώτη. Υπεύθυνοι»
«Σε περιπτώσεις που υπάρχει καταστρατήγηση θα υπάρχει τοπική παρέμβαση με απόφαση του δημάρχου. Ήταν απόφαση του δημάρχου και όποιος δήμαρχος δει ότι υπάρχει πρόβλημα μπορεί να πάρει ένα τέτοιο μέτρο»
«Όταν γίνεται η αρχική σύσταση περιμένουμε από τους πολίτες να συμμορφωθούν, όπως έδειξαν και το προηγούμενο διάστημα.
Δεν κάνουμε κάτι άλλο από αυτό συστήνει η υγειονομική επιτροπή, όπου υπάρχει παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχει παρέμβαση, γιατί οι υπόλοιποι Έλληνες δεν είναι κορόιδα.Δεν θέλουμε η Αγ. Παρασκευή να γίνει μοντέλο και κανείς Έλληνας δεν το θέλει»
Για την εστίαση
Αναφορικά με την επαναλειτουργία της εστίασης και το αν αυτό θα βοηθούσε στο ζήτημα του συγχρωτισμού: «Η εστίαση έχει προγραμματιστεί να ανοίξει 1η Ιουνίου, έως τότε μεσολαβούν άλλα δύο στάδια.
Το βασικό ζήτημα εδώ είναι να έχουμε οποιαδήποτε κίνηση χρειαστεί για να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση».
Για την οικονομία
Σε ότι έχει να κάνει με τις συνθήκες εργασίας και την οικονομία, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «Το βασικό ζήτημα είναι να έχουμε οποιαδήποτε αντίδραση χρειαστεί, όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση.
Η ευελιξία στην αγορά εργασίας θα βοηθήσει να απορροφηθούν οι κραδασμοί. Στηρίζουμε την εργασία, τις θέσεις απασχόλησης σε αυτό το στάδιο της μετάβασης και φροντίζουμε να έχουμε αρκετά καύσιμα για να ενεργοποιηθεί μετά, άμεσα η οικονομία.
Είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις. Φέτος θα έχουμε μια βαθιά ύφεση και του χρόνου μια ισχυρή ανάκαμψη. Υπάρχει το υπόβαθρο για να απορροφήσει τους κραδασμούς σχετικά γρήγορα»