Χρυσές δουλειές έφερε ο κορωνοϊός σε ειδικότητες και κλάδους που πριν από την πανδημία κάλυπταν ειδικές μόνο ανάγκες. Στην αρχή της κρίσης ήταν τα αντισηπτικά, τα καθαριστικά επιφανειών, τα γάντια μιας χρήσης και οι μάσκες που εξαφανίστηκαν από τα ράφια. Επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοικτές κατά το lockdown στράφηκαν εξαρχής στις απολυμάνσεις και σε δεύτερη φάση στα προστατευτικά πάνελ από πλέξιγκλας για ταμεία και χώρους αναμονής. Η ζήτηση που αυξήθηκε τους περασμένους δύο μήνες, εκτοξεύεται με την άρση των πρώτων μέτρων.
Είδος υπό εξαφάνιση φαίνεται να είναι τα προστατευτικά πάνελ από πλέξιγκλας. Οι παραγγελίες το τελευταίο δεκαήμερο έχουν εκτοξευτεί, καθώς εκατοντάδες είναι οι επαγγελματίες που τα επιλέγουν ως μέτρο προστασίας.
Πόλεμος για παραγγελίες
«Πόλεμος» είναι η λέξη με την οποία χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση ο κ. Αγαμέμνων Κανάκης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Κanakis plexiglass που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία plexiglass και συναφών υλικών. «Οταν σας λέω πόλεμος, το εννοώ. Πολλοί είχαν προνοήσει και το είχαν κάνει πιο πριν γιατί ήξεραν τι θα ακολουθήσει. Ουσιαστικά αυτή η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων, περίπου 300%, έχει γίνει εδώ και περίπου 10 ημέρες. Από όλα τα υλικά από πολυκαρμπονικά, πλέξιγκλας, γιατί οι κατασκευές διαφέρουν από κατάστημα σε κατάστημα» εξηγεί, τονίζοντας ότι ο όγκος παραγγελιών σήμερα αντιστοιχεί σε δουλειά 2-3 μηνών συγκριτικά με την προ κορωνοϊού εποχή.
«Δεν μπορούμε όμως να τους εξυπηρετήσουμε γιατί δεν υπάρχουν υλικά. Υπάρχει μεγάλη αναμονή γιατί τα εργοστάσια στην Ευρώπη είναι κλειστά ή κάποια δουλεύουν περιορισμένα, δεν έχουν όλη τη γραμμή παραγωγής. Αναμένουμε κάποια λίγα φύλλα – γιατί είμαστε 5-6 που φέρνουμε φύλλα στην Ελλάδα – με πολλή δυσκολία γιατί δεν ξέρουμε πώς θα καλυφθεί ο κόσμος και τα μαγαζιά. Ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος» αναφέρει.
Παρότι κάποιοι θα τις χαρακτηρίσουν χρυσές δουλειές, ο κ. Κανάκης βάζεις μπροστά τον ανθρώπινο παράγοντα. «Δεν χαίρομαι που δουλεύει το πλέξιγκλας και όλες οι επιχειρήσεις είναι σταματημένες. Είναι δραματικό αυτό για τους συνανθρώπους μας. Αλλά εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι κάνω κοινωνικό έργο γιατί εάν δεν υπήρχαν τα προστατευτικά θα είχε κολλήσει όλη η χώρα» καταλήγει.
Απολυμάνσεις παντού…
Στην υποψία και μόνο ύπαρξης κρούσματος αρκετές ήταν οι εταιρείες οι οποίες προχώρησαν σε απολυμάνσεις των χώρων εργασίας για λόγους προστασίας. Οσες παρέμειναν ανοικτές, το προηγούμενο δίμηνο, προχωρούσαν σε τακτικές εφαρμογές του νεφελοψεκασμού ψυχρού τύπου, ο πιο συνήθης και ο πιο σωστός τρόπος σύμφωνα με τον κ. Βλάση Μπισμπίκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων & Μυοκτονιών Ελλάδας (ΣΕΑΜΕ).
«Η απολύμανση αυτή, πριν την κρίση του κορωνοϊού γινόταν σε μια περιορισμένη κλίμακα σε νοσοκομεία, χώρους παραγωγής τροφίμων, φαρμάκων και καμιά φορά σε κάποιο σχολείο όταν υπήρχε κάποια μολυσματική ασθένεια τύπου μηνιγγίτιδας κ.ά. Τώρα η ζήτηση αυξήθηκε χιλιάδες φορές».
Τα περισσότερα αιτήματα ήταν από εταιρείες, καταστήματα, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεγάλα κτίρια απολυμάνθηκαν με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, ενώ οι κλήσεις για εφαρμογές σε κατοικίες ήταν πιο περιορισμένες και στοχευμένες σε εκείνα που είτε υπήρχε η υποψία είτε υπήρχε θετικό κρούσμα.
«Στην αρχή είχαμε μια απότομη και ραγδαία αύξηση της ζήτησης, μετά σταθεροποιηθήκαμε σε κάποιον βαθμό με τις προληπτικές επαναλαμβανόμενες εφαρμογές και σε αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχει πάλι μια αύξηση. Γίνονται ενέργειες από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων, των δημοσίων οργανισμών κ.τ.λ. που μαζεύουν προσφορές και προετοιμάζονται λίγο πριν ανοίξουν τα μαγαζιά, ενώ στη συνέχεια θα κάνουν προληπτικές εφαρμογές» σημειώνει ο κ. Μπισμπίκης.