Η ΕΕ μετά τον κοροναϊό πρέπει να διασφαλίσει την υγειονομική της ανεξαρτησία, δηλώνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζόζεπ Μπορέλ αναφέροντας ως παράδειγμα αυτονομίας της Ευρώπης την παραγωγή φαρμάκων.
Το 80% των αντιβιοτικών παράγονται στην Κίνα
«Η Ευρώπη θα πρέπει να αντλήσει διδάγματα από την κρίση του νέου κοροναϊού διασφαλίζοντας τη «στρατηγική της αυτονομία» σε βασικούς τομείς όπως η παραγωγή φαρμάκων, που θα προϋποθέτει τη δημιουργία αποθεμάτων ή ακόμη και τη μετεγκατάσταση της παραγωγής», δήλωσε σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Δεν είναι φυσιολογικό η Ευρώπη να μην παράγει ούτε γραμμάριο παρακεταμόλης και η Κίνα να συγκεντρώνει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής αντιβιοτικών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αρκετές ευρωπαϊκές ημερήσιες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της αυστριακής Die Presse.
«Μέχρι τώρα, θεωρείτο ότι δεν είχε σημασία πού κατασκευάζονταν τα προϊόντα, ότι μια παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να προμηθεύει όλο τον κόσμο, οποτεδήποτε και οπουδήποτε», εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας προσθέτοντας: «Σε περίοδο κρίσης, αυτό αποδείχθηκε λάθος».
Η υγειονομική κρίση που συνδέεται με την εμφάνιση του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη εκτόξευσε τη ζήτηση ορισμένων φαρμάκων και προκάλεσε διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Το 80% των φαρμακευτικών ουσιών προέρχονται από τρίτες χώρες
Επί του παρόντος, το 80% των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για φάρμακα στην ΕΕ προέρχονται από τρίτες χώρες, με μόνο την Ινδία και την Κίνα να συγκεντρώνουν το 60% των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με έκθεση της γαλλικής Γερουσίας που συντάχθηκε για το θέμα αυτό το 2018.
«Δεν λέω ότι όλοι πρέπει να παράγουν τα πάντα στη χώρα τους, αλλά η αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει να είναι μικρότερη και γιατί να μην υπάρχουν κέντρα παραγωγής κοντά;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπορέλ.
«Γιατί να μην παράγεται στην Αφρική, η οποία καταναλώνει όλο και περισσότερα φάρμακα, ένα μέρος των δικών μας αναγκών;» πρότεινε.
Στρατηγική αυτονομία
Η πανδημία έδειξε επίσης την ανάγκη για στρατηγικά αποθέματα ιατρικών προμηθειών, με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν σήμερα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διπλωμάτη.
Για να επιτευχθεί αυτή η «στρατηγική αυτονομία», «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επηρεάσουν τις αποφάσεις των μεγάλων επιχειρήσεων», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κρίση είναι ακριβώς «η στιγμή που τα κράτη έχουν ένα ισχυρό αποτέλεσμα μόχλευσης επί των βιομηχανιών».