Τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στον Ζόραν Ζάεφ στις επικείμενες εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ντόμινο εξελίξεων
Κατά τη σύνοδο των Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) για τα Δυτικά Βαλκάνια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ως επίτευγμα της κυβέρνησής του την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Από τη μεριά της η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από αυτή λέγοντας πως η γειτονική χώρα θα πρέπει να σεβαστεί τις συνθήκες που έχει υπογράψει και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Το «ντόμινο των εξελίξεων που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών», ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Συμφωνία των Πρεσπών «ξεκλείδωσε την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και κατ’ επέκταση της Αλβανίας, συμβάλλοντας έτσι και στην αναθέρμανση των συνομιλιών Βελιγραδίου – Πρίστινας».
Προήλθε από την ευρύτερη προοδευτική οικογένεια
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «ευτυχώς – ειδικά δεδομένης και της παρούσας κρίσης – με αυτές τις εξελίξεις ανετράπη η επιδεινούμενη πορεία που είχαν πάρει τα Δυτικά Βαλκάνια, όταν πάγωσε η διαδικασία διεύρυνσης την περίοδο 2014-2017, με συνεχόμενες πολιτικές και εθνοτικές κρίσεις και αποδυνάμωση του ρόλου της ΕΕ προς όφελος αλλότριων δυνάμεων».
Παράλληλα, επισήμανε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών προήλθε από δυνάμεις της ευρύτερης προοδευτικής οικογένειας που προέταξαν τον αμοιβαίο σεβασμό και τις αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο και με πολιτική βούληση αντιμετωπίζεται ο εθνικισμός, ασχέτως του πολιτικού κόστους».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «στη σημασία που έχει η στήριξη της ενταξιακής πορείας της Σερβίας, καθώς και της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, για να πραγματοποιηθεί η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη».
Στήριξη στον Ζόραν Ζάεφ
Επιπλέον, κάλεσε τους ευρωσοσιαλιστές «να στηρίξουν ενεργά τον Ζόραν Ζάεφ στις επικείμενες εκλογές ως παράδειγμα προοδευτικού ηγέτη για την περιοχή, που αγωνίζεται υπέρ των ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα και δεν επενδύει στη συνεχή αναβολή της επίλυσής τους, τονίζοντας παράλληλα ότι τα νέα από το Βερολίνο αποδεικνύουν πως πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για δυτικοευρωπαίους ηγέτες».
Καθαρά μηνύματα για τα Δυτικά Βαλκάνια
Η παρέμβαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά στην προσύνοδο του PES για τα Δυτικά Βαλκάνια:
«Πρέπει να δοθούν καθαρά μηνύματα στην επερχόμενη Σύνοδο μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Πρώτα από όλα πρέπει να επισημάνουμε ,ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν θα εγκαταλειφθούν μόνες τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Θα έχουν την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξη μας. Για αυτό τον λόγο ήδη αναγγέλθηκε ένα πακέτο 38 εκατομμυρίων ευρώ και η συνολική βοήθεια θα φθάσει στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη
Τώρα είναι η ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη.
Το Ταμείο Ανασυγκρότησης πρέπει να δουλέψει με νέο χρήμα, νέα εργαλεία και μεταβιβάσεις -όχι δάνεια -χωρίς νέες δημοσιονομικές δεσμεύσεις.
Εμείς, οι Σοσιαλιστές ,πρέπει να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο, ώστε να μείνουν ζωντανές οι οικονομίες και οι κοινωνίες και η ΕΕ να μπορεί να διατηρήσει την συνοχή της και να εγγυηθεί την επιβίωση της.
Το μέλλον της Ευρώπης θα διασφαλιστεί με μια νέα συνθήκη, η οποία θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, μια κοινωνική Ευρώπη.
Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξη μας στην Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Αυτή είναι προϋπόθεση, για σταθερότητα, ειρήνη, δημοκρατία και ανάπτυξη στην περιοχή.
Η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Το κόμμα μας άνοιξε αυτή τη διαδικασία από το 2003. Πιστεύουμε ότι αυτή πρέπει να επιταχυνθεί.
Βεβαίως απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων της διεύρυνσης και προϋποθέσεις όπως:
•Τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
•Τον σεβασμό όλων των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας από την Αλβανική Κυβέρνηση.
•Την εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικής πολιτικής εναντίον της Ελλάδας και το σεβασμό όλων των δεσμεύσεων της και των συνθηκών που η Βόρειος Μακεδονία έχει υπογράψει.
Είναι αναγκαίο η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μας, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση».