Διαβάζοντας και ακούγοντας για τις χιλιάδες θύματα της Επιδημίας στις άλλες χώρες (π.χ. Αμερική 66.000, Γαλλία 25.000 κ.ο.κ), μπορούμε να ισχυριστούμε πως η Ελλαδίτσα τα κατάφερε καλά. Ο Λαός, πειθάρχησε, ο ιατρικός κλάδος πάλεψε με αυταπάρνηση, κι η κυβέρνηση με μαεστρία και τόλμη διηύθυνε την όλη προσπάθεια, στηριζόμενη στους ακούραστους ειδικούς επιστήμονές μας.
Αφού κατά κάποιο τρόπο, αν όχι πλήρως, ξεπεράστηκε η Επιδημία, τουλάχιστον καταλάγιασε κι η ζωή ξαναμπαίνει σιγά και προσεκτικά στους γνωστούς ρυθμούς της, ο ελληνικός λαός, βρίσκεται αντιμέτωπος με το σοβαρό θέμα της οικονομίας, που ακολουθείται από τη μεγάλη ανεργία. Το πιο σοβαρό πρόβλημα όμως είναι , ότι επερχομένου του καλοκαιριού , απειλείται με ολικό βούλιαγμα ο τουρισμός μας, που αποτελεί τον σοβαρότερο παράγοντα της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι, σήμερα βρισκόμαστε προ δύο σεναρίων : του θετικού και του αρνητικού .
Ας δούμε όμως πρώτα το θετικό σενάριο :
Ουσιαστικά η κύρια τουριστική περίοδος αρχίζει τον Ιούλιο και διαρκεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τα νησιά σφύζουν από ξένους , τα ξενοδοχεία είναι κατάμεστα, οι παραλίες γεμίζουν από κόσμο και τα παρατουριστικά επαγγέλματα ( ταβέρνες, εστιατόρια, αναμνηστικά και δώρα) λειτουργούν ασταμάτητα. Εφόσον λοιπόν εξελιχθεί έτσι η κατάσταση, η ελληνική οικονομία, θα ανασάνει κι η καθημερινότητα που ξέραμε, θα επανέλθει προοδευτικά, οπότε θα μπορέσουμε να πούμε πως ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε την όλη κατάσταση της Επιδημίας, ικανοποιητικά.
Το αρνητικό σενάριο : Παρ’ όλο που οι ξενοδόχοι μας ετοιμάζουν σωστά τις επιχειρήσεις τους και κατεβάζουν τις τιμές τους και τα μαγαζιά εστίασης προετοιμάζονται κατάλληλα, οι τουρίστες δεν εμφανίζονται, απλά κυριαρχημένοι από το φόβο, μήπως ασθενήσουν και καταλήξουν πρώτα σε κάποιο νοσοκομείο και μετά σ’ ένα νεκροταφείο. Τις διακοπές τους είτε θα τις κάνουν στη χώρα τους είτε θα περιμένουν για του χρόνου.
Αν αυτό συμβεί, τότε η οικονομική κρίση θα είναι βαθειά κι η ανεργία θα γνωρίσει πολύ υψηλά νούμερα, με όλες τις συνέπειές της.
Και το ερώτημα, που πλανιέται σ’ όλους τους Έλληνες, είναι : πώς αντιδρούμε ?
Εμείς οι παλιοί, που ζήσαμε τη δεκαετία του σαράντα, γνωρίζουμε λίγο – πολύ αυτήν την κατάσταση, που ήταν απείρως χειρότερη. Μόλις είχαμε βγει από δυο πολέμους κι ο Εμφύλιος δεν είχε αφήσει πέτρα στην πέτρα όρθια. Όμως ο ελληνικός λαός με καρτερία πάλεψε , σιγά- σιγά τα ερείπια παραμερίστηκαν κι η ζωή ξαναβρήκε το δρόμο της.
Λοιπόν και τώρα δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, αλλά με σύνεση και σωφροσύνη θα παλέψουμε, υπό απείρως καλύτερες συνθήκες, και θα τα καταφέρουμε :
(1). Η κυβέρνηση θα είναι ο Dirigent της ενορχήστρωσης, καθόσον απέδειξε ότι έχει τις απαιτούμενες ικανότητες. Παρ’ όλ’ αυτά εμείς θεωρούμε ως αναγκαίες τις ακόλουθες ενέργειες :
• Ενίσχυση των πληττομένων επιχειρήσεων με τραπεζικά δάνεια κίνησης, τα οποία εγγυάται το κράτος, αναλαμβάνοντας συγχρόνως το κόστος των επιτοκίων.
• Με τις οικονομικές ενισχύσεις της Ε.Ε. και του ΕΣΠΑ, καθώς και τα όποια υπάρχοντα κεφάλαια, στηρίζονται οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση και ενισχύονται οι άνεργοι στο μέτρο του δυνατού.
• Παράλληλα, το κράτος εκδίδει ένα Εσωτερικό Έντοκο Γραμμάτιο 3 έως 5 δις Ευρώ, πενταετούς λήξης, τα οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας
• Αξιοποίηση, όσο το δυνατόν περισσότερο της εσωτερικής αγοράς της χώρας. Παράλληλα τα εργατικά σωματεία αναλαμβάνουν την εκστρατεία να παροτρύνουν τον ελληνικό λαό να καταναλώνει ελληνικά προϊόντα. Τα όποια εισαγόμενα, όσο καλά κι αν είναι, δεν πρέπει σ’ αυτή τη φάση να χρησιμοποιούνται.
• Γίνεται η προσπάθεια, οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν, να μετατρέψουν την παραγωγή τους σε καταναλωτικά προϊόντα της ελληνικής αγοράς. Ταυτόχρονα, το κράτος νεκρώνει τους όποιους φόρους δικαιούται. Επίσης αναστέλλονται οι όποιες πληρωμές για τα ασφαλιστικά ταμεία.
• Προς στήριξη του τουριστικού κλάδου της χώρας, το κράτος μοιράζει στις οικογένειες κουπόνια για 10 – 15 ημέρες διακοπές στα ελληνικά ξενοδοχεία. Έτσι θα στηριχθεί όχι μόνο ο ξενοδοχειακός κλάδος, αλλά και τα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης.
• Η πολιτεία, μοιράζει έναν αριθμός εισιτηρίων για τα θέατρα και τις άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις , ώστε να αντιμετωπισθεί κι η ανεργία αυτού του κλάδου.
Εάν γίνουν όλ’ αυτά, είναι σίγουρο πως κρίση δεν θα είναι βαθιά. Ο Θεός φυλάει την Ελλάδα και τους Έλληνες ! !