Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει με αφορμή τη δυνατότητα που δίνει το υπουργείο Παιδείας από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ λυκείου, για ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων προκειμένου να τα παρακολουθούν όλοι όσοι δεν μπορούν να βρίσκονται στο σχολείο.
Η νέα καθημερινότητα για τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα. Οι μαθητές της Γ΄ λυκείου θα παρακολουθούν εκ περιτροπής μαθήματα ώστε να μην ξεπερνά ο συνολικός αριθμός των μαθητών ανά τμήμα τους 15.
Για τους μαθητές που δεν θα πάνε στο σχολείο προβλέπεται αναμετάδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο έχει τονίσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει τη διαδικασία που θα ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αρκεί έστω και ένα κινητό έχει τονίσει προσθέτοντας πως όπου υπάρχει σύνδεση ίντερνετ οι εταιρείες κινητής παρέχουν δωρεάν δεδομένα για τις σχετικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες.
Αντιδράσεις από τους καθηγητές
Η ΟΛΜΕ με ανακοίνωση της καλεί τα μέλη της να μην υλοποιήσουν την προφορική εντολή περί αναμετάδοσης του μαθήματος.
Παράλληλα το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών δηλώνει πως αν το ΥΠΑΙΘ προχωρήσει σε επίσημη έγγραφη οδηγία για αναμετάδοση του μαθήματος η ΟΛΜΕ θα προσφύγει άμεσα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και διατίθεται να κινηθεί νομικά.
«Πυρά» από Φίλη
Στην αντεπίθεση για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων αλλά και την μετάδοση των μαθημάτων, πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Νίκου Φίλη.
«Δεν χρειαζόταν να ανοίξουν -πλην της Γ’ Λυκείου. Εξάλλου για το επιχειρούμενο άνοιγμα των γυμνασίων και των άλλων δύο τάξεων του λυκείου δεν υπάρχει πλέον η ομοφωνία των ειδικών, κάτι που χαρακτήριζε προηγούμενες ρυθμίσεις (όπως το lockdown). Τώρα ειδικοί εκφράζουν αντίθετη άποψη» τόνισε ο κ. Φίλης μιλώντας σήμερα στο Real Fm.
Κατηγορηματικά αντίθετος είναι επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόπειρα βιντεοσκόπησης και μετάδοσης των μαθημάτων μέσω ιντερνέτ, με τους μαθητές παρόντες.
«Δεν είναι δυνατό πράγματα που ακούγονται και συμβαίνουν μες την τάξη, να γίνουν κτήμα της «γειτονιάς» ολόκληρης, για να μη πω κακόβουλων θεατών και ακροατών.
Είναι απίστευτη η προχειρότητα με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποπειράται να σπάσει την σχέση εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας που υπάρχει ανάμεσα στο μαθητή και το δάσκαλο, όταν κλείσει η πόρτα της τάξης και ξεκινήσει το μάθημα».
Πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία
Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την επαναλειτουργία των σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα προστασίας αλλά και εκ περιτροπής μαθήματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια θα γίνονται εκ περιτροπής: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή και Τρίτη – Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας.
Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.
Παράλληλα, θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
Αυστηρά μέτρα προστασίας
Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά θα βιώσουν μία διαφορετική καθημερινότητα στα σχολεία καθώς θα τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός ενώ θα προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα. Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, θα είναι προαιρετική στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Προ της έναρξης, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούΣς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.Σ
Απουσίες και τηλεκπαίδευση
Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.
Τι θα γίνεται όταν υπάρχουν κρούσματα
Ένα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας είναι τι θα γίνεται όταν θα παρουσιάζεται κάποιο κρούσμα σε σχολείο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής καθώς είναι ένα ζήτημα που θα εξειδικευτεί τις προσεχές ημέρες, πιθανότατα να μην ακολουθηθεί η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε στην αρχή της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με την οποία ένα σχολείο έκλεινε για δύο εβδομάδες όταν μαθητής ερχόταν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Σε κάθε περίπτωση θα γίνεται ιχνηλάτιση των επαφών κρούσματος εντούτοις θα υπάρχει ειδική διαβάθμιση στα μέτρα ανάλογα με την ευρύτητα της διασποράς.