Σοβαρές παραβάσεις στην προστατευόμενη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου διαπίστωσαν κατά την αυτοψία που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες οι «Ράμπο» του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, οι επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σε έλεγχο που πραγματοποίησαν στην περιοχή διαπίστωσαν τα εξής:

  • διάνοιξη και κατασκευή πέντε δρόμων για πρόσβαση στον αιγιαλό, οι οποίοι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρησσιακού Κόλπου (2018) είναι παράνομοι διότι χρησιμοποιούνται για οχλούσες δραστηριότητες (μηχανοκίνητοι αγώνες, διέλευση οχημάτων βαρέως τύπου κλπ).
  • την κατασκευή αυθαίρετης κατοικίας στην περιοχή «Βουνάκι»
  • πολλές παράνομες κατασκευές, όπως ξύλινες και μεταλλικές εξέδρες, τοιχία για καφέ και εστιατόρια, για δραστηριότητες αναψυχής και για ξενοδοχεία

Η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα και είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta στη Μεσόγειο, μετά την παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο και διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα αμμοθινικά οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΠΔ εκδόθηκε το 2018, αφού είχε προηγηθεί μια  καταδίκη της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ C-504/14, Απόφαση της 10ης Νοεμβρίου 2016) και μια επίσημη σύσταση για τα μέτρα προστασίας από τη Σύμβαση της Βέρνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ωστόσο, και οι δύο υποθέσεις παραμένουν ακόμη ανοιχτές, διότι εκκρεμεί η έκδοση Σχεδίου Διαχείρισης της περιοχής το οποίο θα καταγράφει το νόμιμο οδικό δίκτυο της προστατευόμενης περιοχής και θα θέτει τους όρους της χρήσης αιγιαλού την περίοδο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας, της λειτουργίας καντινών στον πυρήνα του βιοτόπου, της αλιείας, της θήρας κλπ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τα αποτελέσματα της αυτοψίας των επιθεωρητών, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είναι ο Κυπαρισσιακός πραγματικά προστατευμένος», με το ΥΠΕΝ να αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο για όλες τις αρμόδιες εθνικές και τοπικές αρχές, ώστε να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα για την παύση των παραβάσεων στην περιοχή.