Η πρώτη πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα σε σχέση με τον κοροναϊό αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη με ευθύνη του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ.
Πρόκειται για μια μελέτη που στόχος της είναι η χαρτογράφηση του ανοσολογικού προφίλ του πληθυσμού της Κρήτης, ο εντοπισμός δηλαδή του επιπέδου αντισωμάτων και ο καθορισμός του επιπέδου ανοσίας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου, Γιώργος Σουρβίνος, εξήγησε ότι η μελέτη θα εκταθεί σε 1.060 άτομα στο γενικό πληθυσμό και θα περιλαμβάνει εργαστηριακό έλεγχο αντισωμάτων, όχι όμως με τη μορφή γρήγορων τεστ.
«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια αντιπροσωπευτική εικόνα σε σχέση με το τι γίνεται στην Κρήτη πριν την πλήρη άρση των μέτρων , ενώ ιδανικό θα ήταν κάτι αντίστοιχο να επαναληφθεί όταν τα μέτρα θα αρθούν πλήρως» είπε ο κ. Σουρβίνος, ο οποίος εξήγησε ότι η μελέτη αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.
«Ήδη έχουμε καταθέσει σχετικό πρωτόκολλο στην Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει ενημερωθεί η 7η ΥΠΕ, ενώ το μόνο που απομένει για να ξεκινήσουμε είναι η τυπική έγκριση από την Περιφέρεια Κρήτης, την οποία αναμένουμε αύριο, αλλά και η λίστα με το πληθυσμιακό δείγμα που θα είναι τυχαίο και θα έχει διαστρωμάτωση, τόσο σε ό,τι αφορά το φύλο, την ηλικία αλλά και τις περιοχές του νησιού. Η μελέτη τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής με υπεύθυνο τον καθηγητή Χρήστο Λιονή και το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας» τόνισε ο κ. Σουρβίνος.
Σε ό,τι αφορά την ανίχνευση και ιχνηλάτηση του κοροναϊού, η Κρήτη αναμένεται το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, να αποκτήσει έναν υπερσύγχρονο ρομποτικό αναλυτή, που θα μειώσει σημαντικά το χρόνο αναμονής των αποτελεσμάτων.
Θα είναι ο τρίτος αναλυτής που εγκαθίσταται στη χώρα μας, και όπως εξήγησε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι τελευταίας τεχνολογίας και πλήρως αυτοματοποιημένος, γεγονός που σημαίνει ότι οι χειρισμοί του χρήστη είναι παρά πολύ περιορισμένοι, οπότε ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα σφάλματος.
«Ο αναλυτής είναι χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ και αναμένεται να έρθει στην Κρήτη στα μέσα Ιουνίου, καθώς υπάρχει τρομακτική πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο για τον ίδιον αναλυτή, που θα μπορεί ημερησίως να κάνει μέχρι και 400 δείγματα, τετραπλασιάζοντας περίπου τις δυνατότητες του εργαστηρίου, ενώ επίσης θα μειώσει και το χρόνο για κάθε τεστ, που δεν θα ξεπερνάει τα 70 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των τεστ που μπορούμε να κάνουμε, ενώ με αυτό το εργαλείο στα χέρια μας η Κρήτη θα καταστεί ένα από τα κέντρα μοριακών εξετάσεων μεγάλων δυνατοτήτων και υψηλών προδιαγραφών με τεχνολογίες αιχμής» διευκρίνισε ο κ. Σουρβίνος.
Ο αναλυτής, εκτός από την ανίχνευση και ιχνηλάτηση του κοροναϊού, θα αποτελέσει, σύμφωνα με το διευθυντή του Εργαστηρίου Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρακαταθήκη για τη δημόσια υγεία του νησιού, καθώς θα μπορούν να πραγματοποιούνται πολλές και διαφορετικές εξετάσεις, HIV, ιογενείς ηπατίτιδες, ερπητοϊοί, στρεπτόκοκκοι, βακτήρια και παράσιτα.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)