Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ εξέφρασε χθες (τοπική ώρα) μια αισιόδοξη εκτίμηση για την ικανότητα των ΗΠΑ να διαχειρίζεται κρίσεις, παρόλο που παραδέχθηκε ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει μεγάλο εύρος επιπτώσεων στην οικονομία και τις επενδύσεις του.
Ο Μπάφετ και επικεφαλής της Berkshire Hathaway δήλωσε ότι ο όμιλος του έχει πουλήσει όλες τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών που είχε στην κατοχή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έκανε λάθος για τις επιλογές του.
Ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway ξεκίνησε την ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου στην Όμαχα της Νεμπράσκα μιλώντας για περίπου 2 ώρες και προσπαθώντας να καθησυχάσει τους επενδυτές καθώς η πανδημία σφυροκοπά την παγκόσμια οικονομία και πλήττει και τον δικό του όμιλο.
«Δεν βρίσκω δελεαστικές ευκαιρίες»
Ο Μπάφετ παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος στις επιλογές του για τις αεροπορικές εταιρείες και γνωστοποίησε ότι πούλησε τον Απρίλιο το σύνολο των μετοχών που κατείχε (αξίας 6 δισ. δολαρίων) σε American Airlines, Delta Air Lines, Southwest και United Airlines.
«Αποδείχτηκε ότι έκανα λάθος. Ισως να κάνω λάθος, και ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι η βιομηχανία αεροπορικών ταξιδιών έχει αλλάξει σημαντικά».
Εξήγησε δε ότι ακόμα και αν ο κλάδος επανέλθει στο 70-80% της προ κρίσης αξίας του θα διαθέτει υπερβολικά πολλά αεροσκάφη, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος.
Ο κ. Μπάφετ είπε επίσης ότι αποφάσισε να μην δανείσει μεγάλα ποσά, όπως έκανε στην κορύφωση της κρίσης, καθώς η Berkshire δεν βρίσκει δελεαστικές ευκαιρίες. «Δεν έχουμε δει κάτι ελκυστικό», είπε.
«Η FED έκανε το σωστό και το έκανε πολύ γρήγορα, τους χαιρετίζω γι’ αυτό». Πολλές εταιρείες που χρειάζονταν χρήματα…. βρήκαν τη χρηματοδότηση τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Η έλλειψη εξαγορών και προτεινόμενων μετοχών από την Berkshire έκανε εντύπωση, σχολιάζουν οι Financial Times. Οι επενδυτές θυμούνται τις κινήσεις της εταιρείας το 2008, όταν επένδυσε σε Goldman Sachs, General Electric και Bank ofAmerica. Αυτές οι κινήσεις έδωσαν σήμα για την ασφάλεια που αισθάνονταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, και για κάποιους αυτό αποτέλεσε σήμα να προχωρήσουν και αυτοί σε αγορές.
«Ο κόσμος έχει αλλάξει για τις αεροπορικές εταιρείες. Και δεν ξέρω πώς άλλαξε και ελπίζω να διορθωθεί με έναν εύλογο τρόπο», σημείωσε. Είπε ότι θαυμάζει τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά ότι μερικές φορές υπάρχουν γεγονότα όπως ο κορωνοϊος «στα χαμηλότερα επίπεδα πιθανοτήτων» που απαιτούν μια γρήγορη αλλαγή.
«Όταν πουλάμε κάτι, πολύ συχνά πρόκειται για ολόκληρο το μερίδιό μας: Δεν μειώνουμε τις θέσεις», πρόσθεσε.
«Περισσότερο ένα πείραμα»
Ο 89χρονος Μπάφετ δήλωσε ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι «περισσότερο ένα πείραμα» που έχει «ασυνήθιστα μεγάλο» εύρος πιθανών εκβάσεων για την οικονομία.
Είπε, ωστόσο, ότι οι Αμερικάνοι έχουν αντέξει και έχουν ευημερήσει έπειτα από τέτοιες κρίσεις, όπως ο Εμφύλιος Πόλεμος τη δεκαετία του 1860, η πανδημία της γρίπης πριν από έναν αιώνα και η Μεγάλη Ύφεση, και ότι ο «αμερικανικός ούριος άνεμος» θα τους βοηθήσει να τα καταφέρουν και πάλι.
«Θα στοιχηματίζω στην Αμερική για το υπόλοιπο της ζωής μου»
«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την Αμερική όταν στρώνεται στη δουλειά», δήλωσε ο Μπάφετ.
«Θα στοιχηματίζω στην Αμερική για το υπόλοιπο της ζωής μου».
Η συνέλευση ήταν η πρώτη που έγινε χωρίς η φυσική παρουσία των μετοχών λόγω της πανδημίας και μεταδόθηκε διαδικτυακά.
Πλήγμα στον όμιλο
Νωρίτερα, η Berkshire ανακοίνωσε ζημία χρήσης-ρεκόρ ύψους 49,75 δισεκ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, αντανακλώντας τεράστιες απώλειες από επενδύσεις σε κοινές μετοχές, όπως της Bank of America Corp και της Apple στην κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς.
Αν και τα τριμηνιαία λειτουργικά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 6%, αρκετές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση και η Berkshire διευκρίνισε ότι πάνω από 90 επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετοχή αντιμετωπίζουν «σοβαρές» συνέπειες από την COVID-19.
Ο Μπάφετ είπε ότι τα λειτουργικά κέρδη, τουλάχιστον φέτος, θα είναι «σημαντικά χαμηλότερα» από ό,τι θα ήταν εάν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)