Κυβερνήσεις, φιλάνθρωποι, πρόεδροι επιχειρήσεων και διασημότητες καλούνται να συμμετάσχουν σε έναν παγκόσμιο έρανο που οργανώνεται τη Δευτέρα 4 Μαΐου στις Βρυξέλλες για την έρευνα ενός εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κοροναϊού.
Διοργανώτρια αυτού του διαδικτυακού μαραθωνίου είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ελπίζει να συγκεντρώσει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 8 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσαν οι συνεργάτες της.
Αλλά αυτό θα είναι μόνο μια «αρχή» γιατί«θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα», προειδοποιούν οι υπηρεσίες της.
Πώς θα γίνει η κατανομή των χρημάτων
Από τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται να συγκεντρωθούν, τα 4 δισεκατομμύρια προορίζονται για την ανάπτυξη εμβολίου, τα 2 για τις θεραπείες και το 1,5 για την κατασκευή διαγνωστικών τεστ, αναφέρει η Επιτροπή.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στηρίζεται στο ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς, το οποίο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την συγκέντρωση χρημάτων. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος τάσσεται υπέρ μιας γενικής συστράτευσης των επαγγελματιών υγείας, ερευνητών και κυβερνητών.
Η πρόεδρος της Κομισιόν εντείνει τις εκκλήσεις σε μια προσπάθεια να πείσει τους ηγέτες όλου του κόσμου ότι απέναντι σε αυτή την πανδημία η ενότητα είναι η δύναμη. «Η ίδια περνά πολύ χρόνο στο τηλέφωνο» είπαν συνεργάτες της.
Εκτός οι ΗΠΑ
Αλλά αυτό δεν είναι προφανές με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. «Έχουμε καλές συζητήσεις με τον Λευκό Οίκο, αλλά δεν συμμετέχουν» παραδέχθηκε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχήθηκε το εμβόλιο να αναπτυχθεί για το φθινόπωρο. «Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό των προσπαθειών» τονίζουν οι συνεργάτες της.
Καθώς ένας παγκόσμιος αγώνας έχει αρχίσει για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια και οι κολοσσοί της φαρμακευτικής βιομηχανίας ήδη μετέχουν στην κούρσα αυτή.
Οι χρηματοδοτήσεις μοιράζονται – η Κομισιόν έχει δεσμεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα – και ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να εξαγοράσουν την CureVac, μια γερμανική εταιρία βιοφαρμακευτικών προϊόντων που λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μετά την ανακοίνωσή της ότι χρησιμοποιεί «μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κοροναϊού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ