Κορωνοϊός: Ο Ερντογάν ζητά από τον Τραμπ μεγαλύτερη κατανόηση

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, αλλά η πανδημία έχει καθυστερήσει το σχέδιο για ενεργοποίηση των συστημάτων καθώς η Άγκυρα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη μάχη κατά της ασθένειας στο εσωτερικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι ελπίζει πως το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα κατανοήσει καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεων των δύο χωρών, δεδομένης της αλληλεγγύης και των προμηθειών που έχουν μοιραστεί στη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Η επιστολή του Ερντογάν έφθασε χθες, Τρίτη, μαζί με μια παράδοση τουρκικού ιατρικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει προστατευτικές στολές και μάσκες προκειμένου να βοηθηθεί ο εταίρος στο ΝΑΤΟ να περιορίσει την εξάπλωση της COVID-19. Το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα έδωσε σήμερα, Τετάρτη, την επιστολή στη δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Κογκρέσο έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, αλλά η πανδημία έχει καθυστερήσει το σχέδιο για ενεργοποίηση των συστημάτων καθώς η Άγκυρα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη μάχη κατά της ασθένειας στο εσωτερικό.

Η επιστολή Ερντογάν

Στην επιστολή του ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει «γνωρίζετε καλά ότι αποδίδω μεγάλη σημασία στη συνεργασία μας ενάντια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας και ο κόσμος που προκλήθηκαν από την πανδημία του Covid-19. Ελπίζω ότι θα νικήσουμε το Covid-19 μέσω των κοινών μας προσπαθειών και πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε προς το μέλλον στον τομέα της δημόσιας υγείας με πολύ πιο δυνατό τρόπο με τα μαθήματα που πήραμε και τις νέες δυνατότητες που αναπτύσσουμε ενώ καταπολεμούμε αυτή την παγκόσμια κρίση».

Ο Τούρκος πρόεδρος, εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο αμερικανικός λαός θα επιδείξει την απαραίτητη ανθεκτικότητα για να αφήσει αυτήν την κρίση πίσω το συντομότερο δυνατό» και απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωσε: «η συνεχής συνεργασία μας στη μετα-πανδημική φάση και ο στενός συντονισμός και η εταιρική σχέση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των κανονισμών που απαιτούνται για το παγκόσμιο σύστημα θα είναι ουσιαστικής σημασίας, ιδίως για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Ανυπομονώ να ανταλλάξω ιδέες και προτάσεις σχετικά με αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό».

Στην επιστολή του ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο: «η θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία μας, η οποία έχει ενισχυθεί και διαφοροποιηθεί ως απάντηση στην πανδημία, θα μας βοηθήσει να προωθήσουμε τις τουρκο-αμερικάνικες διμερείς σχέσεις και να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τις δυνατότητες των χωρών μας, ιδίως τον εμπορικό μας στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας, ιδίως στη Συρία και τη Λιβύη, έδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της προάσπισης της συμμαχίας και συνεργασίας Τουρκίας-ΗΠΑ, με πλήρη δύναμη. Ελπίζω ότι στην προσεχή περίοδο, με το πνεύμα αλληλεγγύης που έχουμε επιδείξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Κογκρέσου και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ θα κατανοήσουν καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεων μας και θα ενεργήσουν με τρόπο που ο κοινός μας αγώνας ενάντια στα κοινά μας προβλήματα απαιτεί».

Η Συρία και οι πιστωτικές γραμμές

Εκτός από το θέμα με την αγορά αμυντικών συστημάτων S-400, οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις έχουν επίσης πληγεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διαφωνιών για τη Συρία, κυρίως λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ σε μια κουρδική πολιτοφυλακή εκεί και της καταδίκης στις ΗΠΑ ενός στελέχους τουρκικής τράπεζας.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Τουρκία διεξήγαγε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ενδεχόμενο εξασφάλισης μιας πιστωτικής γραμμής (swap line) από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και έχει συζητήσει και άλλες επιλογές χρηματοδότησης προκειμένου να αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Η Fed έχει εντείνει τις πιστωτικές γραμμές (swap line) –με τις οποίες αποδέχεται ξένα νομίσματα με αντάλλαγμα δολάρια– σε κεντρικές τράπεζες σε αρκετές χώρες προκειμένου να υποστηρίξει αγορές χρήματος εν μέσω κρίσης, αλλά η Τουρκία δεν είναι ανάμεσα σε αυτές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.