Φόβοι έξαρσης του εγκλήματος ύστερα από την καραντίνα

Η ΕΛ.ΑΣ. «χαρτογραφεί» 22.000 ποινικούς που ίσως θελήσουν να ανα-πληρώσουν τη χαμένη «λεία» – Οι μυστικές έρευνες, τα έγγραφα, οι νέοι έλεγχοι και η «διασπορά» των ποινικών

Στη «χαρτογράφηση» και ανάλυση των κινήσεων 22.000 ποινικών που δίνουν «παρών» σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής (από τους οποίους οι 6.000 στη Δυτική Αττική και περίπου 7.000 σε κεντρικά αστυνομικά τμήματα της Αθήνας) προχωρεί, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα Της Κυριακής», η ΕΛ.ΑΣ. με τον φόβο έξαρσης της εγκληματικότητας μετά το τέλος της καραντίνας.

Ηδη επιτελείς των υπηρεσιών ασφαλείας, στελέχη της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) με έδρα το Περιστέρι, επιχειρούν – υπό την εποπτεία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – να συγκεντρώσουν κρίσιμα στοιχεία για τις κινήσεις, τις επαφές, τα περιουσιακά στοιχεία και τα οχήματα που χρησιμοποιούν πολλοί από τους συγκεκριμένους ποινικούς που θεωρούνται «ενεργοί». Με ειδικό ενδιαφέρον σε κακοποιούς από την πρώην Σοβιετική Ενωση που προχωρούν σε ληστρικές επιθέσεις, σε ομάδες Ασιατών και Αφρικανών (κυρίως από Μαρόκο και Αλγερία) που λυμαίνονται το κέντρο της Αθήνας.

Τράπεζα δεδομένων της… μαφίας

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ενδεικτικά ότι στον Αγιο Παντελεήμονα δηλώνουν έδρα και δίνουν «παρών» στο οικείο τμήμα 2.500 άτομα και σε άλλες περιοχές της Αθήνας όπως η Ακρόπολη, η Ομόνοια, η Καλλιθέα, περισσότερα από 1.000-1.200 άτομα εμφανίζονται στα οικεία τμήματα. Επιπλέον, έχει κινηθεί η διαδικασία για την απέλαση 100 περίπου αλλοδαπών – κυρίως από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή – που είχαν συλληφθεί στο παρελθόν τουλάχιστον 10-15 φορές για εκατοντάδες κλοπές και διαρρήξεις στο κέντρο της Αθήνας, και οι οποίοι αφήνονταν ελεύθεροι.

Ομως η προσοχή έχει εστιασθεί και σε μέλη της «μαφίας των Ρομά» που θεωρείται ότι οργανώνουν μεγάλο τμήμα των διαρρήξεων σε όλη την Αττική και στο επίκεντρο μάλιστα είναι 6.000 άτομα σε όλη την Αττική – από τους οποίους τα 2.000 στα δυτικά προάστια – που υπολογίζεται ότι συσχετίζονται με τη δράση της ή προχωρούν σε διακίνηση ναρκωτικών, σε κλοπές χαλκού κι άλλες παράνομες πράξεις. Σύμφωνα με καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ. 550 από αυτούς εμφανίζονται με έδρα στη Φυλή, 300 στο Ζεφύρι, 260 στις Αχαρνές, 182 στα Μέγαρα, 165 στον Ασπρόπυργο και αλλού για τους οποίους ερευνάται αν μπορεί ορισμένοι από αυτούς να εμπλακούν σε νέο κύκλο εγκληματικών επιθέσεων.

Καταγραφή των κωδικών συσκευών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, από τους αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης, της ΟΠΚΕ και άλλων υπηρεσιών που προχωρούν σε ελέγχους στους δρόμους ή συμμετέχουν σε περιπολίες ζητείται να υπάρχει πλήρης καταγραφή των κωδικών συσκευών των προσαχθέντων, πλήρεις αναφορές των στοιχείων τους, των «τυχόν» ψευδωνύμων που μπορεί να χρησιμοποιούν, για αφανή καταλύματα που μπορεί να έχουν κυρίως στη Δυτική Αττική και αλλού.

Με βασικό ζητούμενο να δημιουργηθεί μια τράπεζα δεδομένων και να συγκεντρωθούν στοιχεία για τους τρόπους επικοινωνίας των μελών της μαφίας, για τον τρόπο που ξεπλένουν χρήματα σε καταστήματα και νομιμοφανείς επιχειρήσεις, για τα ακίνητα και οχήματα που διαθέτουν. Και ορισμένα από αυτά να συνδυασθούν με δεδομένα από δικογραφίες που έχει ήδη σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ. για εξιχνιασθέντα και με αδικήματα, με σαρώσεις κλήσεων τηλεφώνων από περιοχές που έχουν σημειωθεί εγκληματικές επιθέσεις κ.λπ. και να συνδυασθούν με στοιχεία που συγκεντρώνονται από «ελέγχους του δρόμου» ή άλλες καθημερινές έρευνες.

Ακόμη θα υπάρξει νέος σχεδιασμός περιπολιών και «μπλόκων» προκειμένου να εμποδισθεί η μετάβαση κακοποιών – κυρίως από τα δυτικά προάστια και αλλού – προς άλλα σημεία της πόλης για να προχωρούν σε εγκληματικές επιθέσεις.

 

Θα «στοχεύουν» τα αποθέματα

Οι αστυνομικοί φοβούνται ότι λόγω της οικονομικής ύφεσης και της ανεργίας που θα ακολουθήσει θα υπάρχει σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας. Με χιλιάδες κακοποιούς σεσημασμένους και μη να επιχειρήσουν τους επόμενους μήνες να αναπληρώσουν τη χαμένη «λεία» τους, αφού και αυτοί ακολούθησαν τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας ή είχαν μειωθεί οι ενδεχόμενοι στόχοι τους.  Ομως για τους επόμενους μήνες θεωρείται ότι θα υπάρξει εντυπωσιακή επάνοδος του εγκλήματος και με ληστείες σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, νέο μπαράζ διαρρήξεων αλλά και επιδρομές σε σπίτια, επειδή οι κακοποιοί θα «στοχεύουν» τα αποθέματα σε ρευστό που μπορεί να έχουν κυρίως ηλικιωμένοι, ορισμένες οικογένειες κ.λπ.

Οι κλοπές και οι διαρρήξεις μειώθηκαν κατά 53%

Υπολογίζεται ότι την περίοδο της καραντίνας υπήρξαν λιγότερες 8.000-10.000 εγκληματικές ενέργειες (όπως διαρρήξεις σε σπίτια, ληστείες σε δρόμους, σε καταστήματα κ.λπ.).

Σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του Μαρτίου, οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε όλη τη χώρα μειώθηκαν κατά 53%, οι διαρρήξεις σε σπίτια μειώθηκαν κατά 65%, οι μικροκλοπές κατά 65%, οι ληστείες κατά 46% κ.λπ. Υπήρξαν βράδια όπου κάθε μέρα καταγράφονται 2-5 αδικήματα, ενώ τις άλλες βραδιές το αστυνομικό δελτίο περιείχε τουλάχιστον 15 αδικήματα. Τις ημέρες του περιορισμού της κυκλοφορίας καταγράφηκαν κυρίως ληστείες σε σουπερμάρκετ και φαρμακεία.

Τα κυκλώματα της νύχτας και οι «ακτιβιστές των Εξαρχείων

Ζητούμενο για την ΕΛ.ΑΣ. είναι ακόμη τι θα συμβεί με τη δράση 1.000-1.200 ατόμων που υπολογίζεται ότι συμμετέχουν σε κυκλώματα «προστασίας» νυχτερινών κέντρων, καταστημάτων κ.λπ. και τα οποία είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού.

Με το δεδομένο ότι η λειτουργία τους δεν θα είναι πλήρης και οι εισπράξεις τους περιορισμένες. Με τον φόβο να μη σκληρύνουν τη δράση τους με βίαιες ενέργειες. Ζητούμενο είναι τι θα συμβεί και με τους διακινητές ναρκωτικών – κάθε χρόνο αποκαλύπτονται 14.000 τέτοιου είδους υποθέσεις και συλλαμβάνονται 19.000 άτομα – αφού λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας διεθνώς παρουσιάζεται μικρή μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.

Με τον φόβο ότι θα υπάρξουν «μεταλλάξεις» και αναπροσαρμογές της εγκληματικής δραστηριότητας με στροφή σε μαζικότερη καλλιέργεια ναρκωτικών, σε συμμετοχή σε άλλες λαθρεμπορικές ενέργειες κ.λπ. Με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να σημειώνουν ενδεικτικά την ταχύτητα που μέλη της ελληνικής μαφίας άρχισαν να συμμετέχουν στην παραγωγή και διακίνηση λαθραίων αντισηπτικών (ήδη έχουν ανακαλυφθεί από ΣΔΟΕ και ΕΛ.ΑΣ. τέσσερα τέτοιου είδους κυκλώματα) ενώ στην Ιταλία οι τοπικές συμμορίες ενεπλάκησαν στη διακίνηση υγειονομικού υλικού. Ακόμη εκφράζεται φόβος ότι λόγω της ανεργίας μπορεί να ενταχθούν σταδιακά στις εγκληματικές οργανώσεις ή να έχουν μεμονωμένη δράση δεκάδες άτομα με λευκό ποινικό μητρώο.

Τέλος, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν φόβους ότι η νέα οικονομική κρίση μπορεί να ενισχύσει τη δράση των επονομαζομένων «ακτιβιστών των Εξαρχείων» αλλά και αντιεξουσιαστών που είχαν περιορισθεί και αυτές λόγω των μέτρων για την Covid-19. Μια δράση που αναμένεται να ενισχυθεί με επίκληση την ύφεση, τα καταγγελλόμενα αντιλαϊκά μέτρα, τις κινητοποιήσεις των πολιτών και άλλα επιχειρήματα. Ο φόβος αυτός επεκτείνεται και για την ενδεχόμενη κλιμάκωση – για τους ίδιους λόγους – της δράσης των ενόπλων οργανώσεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.