Το σύστημα των μεικτών συνεδριάσεων στην Ολομέλεια, με φυσική παρουσία συγκεκριμένου αριθμού βουλευτών και τη δυνατότητα παρέμβασης ενός επιπλέον αριθμού μέσω ηλεκτρονικών μέσων (τηλεδιάσκεψη), εξετάζει το προεδρείο της Βουλής, μετά και τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης για τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου και τη μειωμένη εκπροσώπηση, ενώ επίκεινται κρίσιμα νομοσχέδια.
Έτσι με γνώμονα την αύξηση της συμμετοχής στο νομοθετικό έργο και την ταυτόχρονη τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού εξετάζεται κατά πόσο είναι εφικτή η λύση της τηλεδιάσκεψης.
Το σημερινό πάντως τεστ στη Γερουσία κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης αρμόδιοι φορείς ήταν επιτυχές.
Σημειώνεται ότι μεικτό σύστημα συνεδριάσεων (φυσική παρουσία και τηλεσυμμετοχή) έχουν υιοθετήσει και άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια όπως της Βρετανίας.
Λόγω κοροναϊου επιτρέπεται η φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών
Σύμφωνα με τις συστάσεις της υγειονομικής υπηρεσίας του Κοινοβουλίου, βάσει του εμβαδού της αίθουσας της Ολομέλειας, επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 60 βουλευτών.
Προηγείται η προμήθεια εξοπλισμού
Η μέθοδος της τηλεδιάσκεψης εφόσον αποφασιστεί τελικά να εφαρμοστεί θα ακολουθήσει σε δεύτερη φάση, καθώς προϋποθέτει την ύπαρξη συγκεκριμένου οπτικοακουστικού εξοπλισμού, ο οποίος υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο στην αίθουσα της Γερουσίας.
Σύμφωνα, δε, με κοινοβουλευτικές πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, η υλοποίηση τηλεδιασκεψεων, τίθεται στο τραπέζι κυρίως για τους βουλευτές της επαρχίας, οι οποίοι αδυνατούν να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία λόγω της αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων στα οποία διέμεναν κατά την παραμονή τους στην Αθήνα.