Μπορεί να είμαστε πολύ κοντά στο πρώτο βήμα χαλάρωσης της καραντίνας μετά από ένα αρκετά δύσκολο διάστημα, ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν ξανά και ξανά πως έχουμε φως στο πρώτο τούνελ της επιδημίας, αλλά είναι πολύ πιθανό να μπούμε σε ένα ακόμη το Φθινόπωρο.
Αυτό άλλωστε έχουν επισημάνει ουκ ολίγες φορές οι επιστήμονες, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει κάποιο εμβόλιο, τότε είναι πολύ πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι και με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας μετά το καλοκαίρι.
Το γεγονός άλλωστε ότι μπορεί να υπάρξει ξανά έντονη έξαρση της επιδημίας το φθινόπωρο πιθανώς να αποτελεί και έναν λόγο που οι επιστήμονες δεν βλέπουν αρνητικά το άνοιγμα όλων των σχολείων τώρα που η καμπύλη του κοροναϊού στην Ελλάδα ακολουθεί καθοδική πορεία.
Ψέμα πως τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα
Ωστόσο εκτός αυτού οι επιστήμονες γνωρίζουν πως η κανονικότητα θα αργήσει να έρθει και σίγουρα δεν θα είναι τον Σεπτέμβριο.
«Το πιο ανησυχητικό που έχω δει είναι πως μερικοί θεωρούν πως από τον Σεπτέμβριο πάμε στα κανονικά. Είναι πλάνη, δεν είναι σωστό, δεν είναι ακριβές και δεν πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο. Τα μέτρα που εφαρμόσαμε δεν είναι βιώσιμα για πολύ καιρό. Τώρα μπαίνουμε σε φάση να δούμε την εφαρμογή τους», τόνισε ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Για την πιθανή επανεμφάνιση του κοροναϊού το Φθινόπωρο είχε μιλήσει και ο επικεφαλής της επιτροπής του Υπουργείου, κ. Τσιόδρας αναφέροντας πως σύμφωνα με μαθηματική εκτίμηση που παρουσίασαν επιστήμονες από το Χάρβαρντ, δεν φαίνεται να έχουμε έξαρση μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες με δεδομένο το γεγονός βέβαια ότι θα έχουμε αναχαιτίσει ως χώρα την επιδημία με τα μέτρα που έχουμε λάβει.
Γιατί τα πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα το Φθινόπωρο
«Οι επιστήμονες έχουν λάβει υπόψη τους εκτιμήσεις και νούμερα από την ανοσία που προκαλούν στον πληθυσμό αντίστοιχοι κορονοϊοί και με βάση αυτά προβλέπουν ότι δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα το καλοκαίρι. Προβλέπουν ότι μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα το φθινόπωρο-χειμώνα και σίγουρα χειρότερα, από κάτι αντίστοιχο που θα συμβαίνει το καλοκαίρι», αναφέρει ο καθηγητής.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια και το ότι ο κόσμος το καλοκαίρι έχει και νότιο ημισφαίριο, κάτι που το βλέπουμε και με τη γρίπη. Οι επιδημίες της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο είναι πολύ σημαντικότερες την περίοδο του καλοκαιριού για εμάς, αλλά χειμώνα για αυτούς. Και έχουμε στο παρελθόν ζήσει και εισαγόμενα περιστατικά γρίπης από συμπολίτες μας, ανθρώπους οι οποίοι ταξιδεύουν από την Αυστραλία και άλλες περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου και έρχονται στην Ελλάδα, οι οποίοι πάντα θα αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι οι οποίοι είναι δυνητικά φορείς του ιού, ιδιαίτερα από χώρες που θα έχουν επιδημία το καλοκαίρι, αλλά θα είναι στο χειμώνα τους. Άρα μάλλον δεν θα δούμε κάποιο τέτοιο σενάριο με αυτό τον ιό» είχε πει χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.