Στην Πιονγιάνγκ οι κάτοικοι παίρνουν πολύ στα σοβαρά τις φήμες. Πανικόβλητοι σπεύδουν να προμηθευτούν τα πάντα, από απορρυπαντικά και ρύζι μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, ποτά, τσιγάρα και κονσέρβες. Τα εισαγόμενα προϊόντα έχουν κάνει φτερά από τα ράφια κι η αίσθηση του φόβου για το αύριο σε έναν λαό που ούτως ή άλλως ζει σε μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας, έχει φωλιάσει στην ψυχή και το μυαλό του.
Τα λόγια μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Ο «Λατρεμένος Ηγέτης» μπορεί να βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση. Μπορεί να έχει πεθάνει. Μπορεί απλά να αναρρώνει από βαριά εγχείρηση καρδιάς στην οποία ενδέχεται να υποβλήθηκε πρόσφατα. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τηρούν σιγή ιχθύος. Απόλυτα φυσιολογικό για το πιο μυστικοπαθές καθεστώς του κόσμου που με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να ενισχύει ακόμη περισσότερο την εξουσία της «δυναστείας».
Δεν είναι πρώτη φορά που στη χώρα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι εξαφανισμένος. Όμως αυτή τη φορά οι φήμες διαφέρουν, γεγονός που όπως σχολιάζουν αναλυτές μπορεί να σηματοδοτεί μια σοβαρή κρίση. Οι εικασίες αποτυπώνουν άλλωστε την υπερμεγέθη εξάρτηση της χώρας στον απόλυτο ηγέτη και ο προσωποπαγής χαρακτήρας του απομονωμένου καθεστώτος αποτελεί το αδύναμο σημείο του. Η απάντηση στο ερώτημα της υγείας-απουσίας του Κιμ, έχει περαιτέρω επιπτώσεις στα διεθνή δρώμενα, με μείζον διακύβευμα το μέλλον των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γρίφος η επόμενη μέρα
Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι η επόμενη μέρα στην περίπτωση που ο Κιμ έχει πεθάνει. Δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει διάδοχος και το ενδεχόμενο να ηγηθεί της χώρας η αδελφή του, η Κιμ Γιο Γιονγκ θεωρείται σχεδόν απίθανο. Και αυτό είναι απόρροια του κοινωνικού δόγματος που έχουν διαμορφώσει οι ιδέες του Κομφούκιου και μια ολοκληρωτική λογική, ότι οι γυναίκες έχουν δευτερεύοντα ρόλο σε σχέση με τους άνδρες.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης μπορεί απλά να τηρεί τα μέτρα αποστασιοποίησης που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, η εξέλιξη της οποίας στη χώρα του αποτελεί και αυτή μέγα μυστήριο. Μπορεί πάλι, όπως αναφέρει στην Washington Post ο Αλεξάντερ Μανσούροφ, καθηγητής σε θέματα ασφάλειας του Πανεπιστημίου Georgetown και επί μακρόν αναλυτής σε βορειοκορεατικά θέματα, να προσαρμόζει τον ρόλο του στα δικά του μέτρα και σταθμά. Βρίσκεται άλλωστε στον ένατο χρόνο της εξουσίας του και είναι αναμφίβολα πιο άνετος να κάνει πράγματα με τον δικό του τρόπο για να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα.
Αν πράγματι ζει και είναι καλά στην υγεία του, ενδέχεται να καπνίζει τα αγαπημένα του πούρα στην εξοχική παραθαλάσσια κατοικία στο θέρετρο της Ουονσάν στο ανατολικό κομμάτι της χώρας. Σίγουρα θα διαβάζει τα όσα καταγράφει ο διεθνής Τύπος και εξαφανισμένος πίσω από το όργιο φημών θα χτίζει τον μύθο του.