Αντίστροφά μετρά η χώρα για τη σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό και την επιστροφή της στην κανονικότητα.
Την ίδια ώρα και εν μέσω πολλών αντιδράσεων έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για το άνοιγμα των εκκλησιών.
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε ένα στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο οι εκκλησίες θα ανοίξουν ξανά για τους πιστούς, αλλά ποια θα είναι τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται.
«Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας.
Επιστολή Ιερώνυμου στον πρωθυπουργό
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΙΣ, είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη με την οποία ζητούσε το άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ο Αρχιεπίσκοπος συνέταξε την επιστολή αυτή στη Ζάλτσα Βοιωτίας, ενώ τηλεφώνησε προς τα μέλη της ΔΙΣ όπου και τους διάβασε το περιεχόμενό της.
Σε αυτή ζητούσαν, ενόψει της συνεδρίασης της ΔΙΣ που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, να ανοίξουν οι εκκλησίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή η Εκκλησία φαίνεται να μην είναι άλλο δεκτική σε υποχωρήσεις.
Ένας ακόμη λόγος που ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε αυτή την ενέργεια είναι για να προλάβει μια τυχόν παράταση μέτρων, καθώς όπως είχε τονιστεί στην ανακοίνωση της ΔΙΣ της 1ης Απριλίου, η Αναστάσιμη Παννυχίδα θα τελεστεί πανηγυρικά στους ναούς στην απόδοση της εορτής του Πάσχα, τη νύχτα της 26ης προς 27η Μαΐου.
Αντιδράσεις μητροπολιτών
Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της Εκκλησίας αναμένεται σήμερα Δευτέρα – οπότε και συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος -να τοποθετηθεί επίσημα για την ύπαρξη της επιστολής και το περιεχόμενό της, ενώ υπενθυμίζεται πως η ιεραρχία έχει αποφασίσει τον εορτασμό της Ανάστασης στις 26 Μαΐου.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ιεραρχία φαίνεται πως είναι η συναυλία της Άλκιστης Πρωτοψάλτη, η οποία έγινε δεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ιερείς μιλούν για δύο μέτρα και σταθμά καθώς θεωρούν ότι η κίνηση της τραγουδίστριας επιβραβεύτηκε την ώρα που για την περιφορά της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο έγινε επέμβαση της αστυνομίας και επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή λιτανεύτηκε σε καρότσα.
Επίσης ιεράρχες διαμαρτύρονται εντόνως και για την κατάσταση με τους ναούς.
Ενδεικτικό παράδειγμα ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, ο οποίος σε κήρυγμά του καυτηρίασε τη στάση της Πολιτείας στο παραπάνω θέμα.
«Αυτές τις μέρες κάναμε υπακοή στο κράτος για την ασφάλεια όλων μας και τηρήσαμε τα μέτρα, σφραγίσαμε τις εκκλησίες, σταματήσαμε τις καμπάνες. Όμως, είδαμε αυτούς που θέσπισαν τους νόμους -με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό- να έχουν συνωστιστεί μαζί με τους συνεργάτες τους και πολλού άλλους ώστε να ακούσουν την περιφερομένη συναυλία. Χωρίς τα μέτρα ασφάλειας, χωρίς τις αποστάσεις. Γι’αυτό και εμείς από σήμερα ανοίγουμε τις εκκλησιές μας και είμαστε εδώ ώστε όποιος θέλει να έρθει να μας ζητήσει το λόγο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος ανέφερε ότι «δεν μπορεί μία αγαπημένη κατά τα άλλα τραγουδίστρια, να περιδιαβαίνει με μεγάφωνα την Αθήνα για να εμψυχώσει τους Έλληνες και να απαγορεύεται αυτό από τις ενορίες, να βάλουν μεγάφωνα για να ακούν οι πιστοί στη συνοικία το θείο λόγο, από τους ιερείς και τους ψαλτάδες τους. Η εκκλησία στις μέρες του εγκλεισμού δεν εμψύχωνε τους πολίτες;».
Σύψας: Ενδεχομένως να μην φιλάμε εικόνες ή το χέρι του ιερέα
Μιλώντας για τις νέες συνήθειες που θα έχουμε όλη την επόμενη μέρα, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας αναφέρθηκε και στο θέμα των εκκλησιών.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε ότι «στην επιτροπή το έχουμε ήδη συζητήσει και υπάρχει ήδη σχέδιο για το πως θα ανοίξουν οι εκκλησίες με ασφάλεια… Νομίζω ότι υπάρχει και συναίνεση της εκκλησιάς η πολιτική ηγεσία θα ανακοινώσει σύντομα πως θα ανοίξουν, δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά».
«Δεν θα έχουμε συνωστισμό, εκατοντάδες πιστούς θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός καλή απολύμανση… Ενδεχομένως δε θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησιά χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας» διευκρίνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.