Μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή για την υπόθεση των Voucher στη οποία προσέδωσε διάσταση «κορυφαίου σκανδάλου εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων», δηλώνοντας ότι η μόνη πειστική απάντηση για την «τηλεκατάρτιση-φιάσκο», όπως την χαρακτήρισε, θα είναι η αποπομπή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σκληρή ήταν η κριτική που ασκήθηκε και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να διευκρινίζει ότι «υπήρξε πράγματι αστοχία του συστήματος γιατί η επιδίωξη ήταν να υπάρξει απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων». «Διαπιστώσαμε μετά από έλεγχο ότι δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα που θα επιθυμούσαμε και προβήκαμε σε άμεση κατάργηση του προγράμματος. Το καταργήσαμε και αποκαθιστούμε την κατάσταση με συνολική αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου κατάρτισης ώστε να υπάρχει γνήσια αξιοκρατία και πιστοποίηση», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ανέβασε κατακόρυφα τον πήχη της αντιπαράθεσης με το Μέγαρο Μαξίμου διερωτώμενος «ποιος έχει επιτέλους την ευθύνη για αυτή την μεγάλη κομπίνα που πήγε να στηθεί;», ενώ υπογράμμισε ότι «κάνετε λάθος αν πιστεύετε ότι θα εκμεταλλευθείτε την καλή διάθεση να βάλουμε πλάτη απέναντι στον δημόσιο κίνδυνο και αυτό να το αντιλαμβάνεστε ως αδυναμία ή ως λευκή επιταγή». «Η μεταδημοκρατική και μεταδημοσιογραφική συνθήκη της απόλυτης αποσιώπησης κάθε αντιπολιτευτικής κριτικής δεν ήταν ικανή για να συγκαλύψει ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικά συμφέροντα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «υπό το βάρος της γενικευμένες κατακραυγής και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγκαστήκατε να αποσύρετε άρον άρον και κακείν κακώς αυτή την πρωτοβουλία». «Δεν σας έσωσε η ασπίδα των μέσων και το λιβανιστήρι κάποιων εκπομπών. Η αλαζονεία των στελεχών σας μέχρι τελευταία στιγμή να λένε ψέματα, των υπουργών σας να παρελαύνουν αυτοεξευτελιζόμενοι σαν περιφερόμενες θίασος να υποστηρίζουν την μεγάλη αρπαχτή των Voucher, σας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα. Γίνατε ρεζίλι των σκυλιών», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας να δώσει εξηγήσεις: «Ο λαλίστατος κ. Βρούτσης μόνο σε ένα ερώτημα να απαντήσει: μόνος του την έστησε αυτή την ιστορία; Είχε ενημέρωση ο κ. Μητσοτάκης για τα προγράμματα αυτά;», διερωτήθηκε. Επίσης, ρώτησε «πόσα θα εισέπρατταν τα ΚΕΚ που θα νοίκιαζαν τις πλατφόρμες τους από τα 85 εκ. ευρώ;». «Κάποιοι κάνουν λόγο για 35 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για να οικονομήσουν κάποιοι κολλητοί σας θα εξευτελίζατε τον επιστημονικό κόσμο της χώρας». «Το αυτί του κ. Μητσοτάκη ίδρωσε μόλις είδε το φως της δημοσιότητας ότι σύμβουλοι υπουργών και φίλοι της κυβέρνησης σχετίζονται με αυτά τα ΚΕΚ που θα έπαιρναν την μερίδα του λέοντος», τόνισε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «μετακλητή νομική σύμβουλος της γενικής γραμματέως είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από αυτή την υπόθεση», ενώ διερωτήθηκε «ποιος την τοποθέτησε εκεί: ο κ. Βρούτσης ή το Μέγαρο Μαξίμου;». Ο κ. Γεραπετρίτης απέδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευυσης «κρεσέντο εχθροπάθειας» και τόνισε ότι «αναλάβαμε το τίμημα να καταργήσουμε το πρόγραμμα χωρίς να θιγούν οι ενδιαφερόμενοι». Εξήγγειλε δε ότι θα διεξαχθεί συζήτηση στην Βουλή με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ο οποίος θα ενημερώσεις τα κόμματα για όλο το πακέτο που αφορά την οικονομική διαχείριση αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης «για να γνωρίζει η Βουλή με ακρίβεια κι εκεί θα λογοδοτήσουμε για ό,τι πράξαμε και ό,τι δεν πράξαμε», όπως είπε.
Για «σκάνδαλο» έκανε λόγο και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έσπευσε άρον άρον να μαζέψει τα άπλυτά της» και ζήτησε «να διερευνηθεί η υπόθεση». «Θα μπορούσαν να επιδοτηθούν απευθείας με βάση τα νέα δεδομένα που ισχύουν. Δεν το ζήτησε καν η κυβέρνηση. Και πονηριές και ψέματα», είπε, σημειώνοντας ότι «πρώτοι καταγγείλαμε την κομπίνα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η κατάργηση των προγραμμάτων δεν απαλλάσσει από την ευθύνη τον πρωθυπουργό: «Από αυτόν εκπορεύονται η εντολές και οι αποφάσεις. Η ευθύνη ανήκει πρώτα στον πρωθυπουργό. Άλλωστε στο πρωθυπουργικό γραφείο συμφωνήθηκε, για αυτό παραμένει ο υπουργός Εργασίας στην θέση του, ο οποίος μας είπε ότι στους ίδιους δίνονταν τα προγράμματα και επί ΣΥΡΙΖΑ. Συγχαρητήρια και στους δυο για τα ίδια κόλπα», ανέφερε η κυρία Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνεται η κρίση το πρόσχημα για αδιαφάνεια».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος είπε δηκτικά για τον υπουργό Εργασίας ότι «τελευταία είδαμε ότι ο συγκεκριμένος υπουργός της ΝΔ ειδικεύεται και στην τηλεκατάρτιση». «Έτσι γίνεται συνήθως στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Υπουργοί ειδικεύονται για να κάνουν την βρώμικη δουλειά», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει την αξιωματική αντιπολίτευση που βρήκε μια διέξοδο στην αμηχανία της για να ασκήσει κριτική, γιατί είναι πράγματι απορίας άξιον, πώς και τόσα χρόνια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναρωτήθηκαν ποτέ για την ποιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης που παρείχαν οι φορείς τους οποίους οι ίδιοι πιστοποιούσαν;». Ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για «πραγματική κλοπή για την εξυπηρέτηση φίλων και κολλητών». «Θα έπρεπε να είναι εδώ ο Πρωθυπουργός. Γιατί φυγομαχεί; Ποιοι φίλοι των υπουργών σας είναι αυτοί που θα έπαιρναν τα χρήματα;», διερωτήθηκε, ενώ αναφερθείς στον κ. Βρούτση είπε: «Τον βάλατε να το πάρει πίσω κι αφού έκανε λάθος δεν πρέπει να πληρώσει για το λάθος;», για να σχολιάσει ότι το λάθος το πληρώνει «ή με αποπομπή ή με παραίτηση». Κατά τα λοιπά, ο κ. Βελόπουλος κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Συνθήκη των Πρεσπών, βάσει της δυνατότητας που δίνει πλέον το νέο Σύνταγμα και στις κοινοβουλευτικές μειοψηφίες. «Αυτή η πρόταση θα αποκαλύψει το προσωπείο της ΝΔ. Πόσοι νεοδημοκράτες θα συμφωνήσουν;», διερωτήθηκε. Νωρίτερα ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Χήτας ρώτησε τον παρευρισκόμενο υπουργό Εργασίας «αν αισθάνεται μια οσμή σκανδάλου και αν νοιώθει την ανάγκη να πει αν ήταν ένα λάθος, μια αβλεψία». Απαντώντας ο κ. Βρούτης τόνισε ότι ήδη έδωσε στην Βουλή πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις. «Το μόνο που μένει σήμερα είναι να πάρουμε από την άλλη πλευρά απαντήσεις για προγράμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων που δόθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, σε ποια ΚΕΚ έδωσαν προγράμματα πάνω από 250 εκ. και απάντηση δεν πήρα», επισήμανε.