Τους κινδύνους που ελλοχεύει η πανδημία του COVID-19 για την ΕΕ και τη συνοχή της υπογράμμισε στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας την ανάγκη να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης.
«Τα κράτη-μέλη πρέπει να δουλέψουν σκληρά και από κοινού, ώστε αυτή η υγειονομική κρίση να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οπωσδήποτε να μη μετατραπεί σε πολιτική, οικονομική και ταυτοτική κρίση για την Ευρώπη. Εφόσον η Ένωση ανταποκριθεί δυναμικά σε αυτή την κρίση, μπορεί να την μετατρέψει σε ευκαιρία και να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Αυτή είναι η ώρα της Ευρώπης» ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτισώτης, επισημαίνοντας παράλληλα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ΕΕ να καταφέρει ανταποκριθεί κατά τρόπο επαρκή κι ευέλικτο, ενισχύοντας τη συνοχή τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και στο εσωτερικό τους και χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το δημόσιο χρέος τους.
Να μην διαταραχθεί η κατανομή των πόρων
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ μεταφέροντας τις ελληνικές θέσεις τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να εκπέμψει μήνυμα αξιοπιστίας προς τις αγορές, να συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό ανάκαμψης για μεταφορά πόρων τα πρώτα χρόνια της κρίσης, αλλά και να μετριάσει τη μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα, καταλήγοντας χωρίς άλλη καθυστέρηση σε συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό. Σε κάθε δε περίπτωση, επέμεινε ότι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρέπει να διαταράξει την κατανομή των πόρων στις υπάρχουσες πολιτικές, ιδίως την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Στην τοποθέτηση του ο Μ. Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη διαφύλαξης των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ και ιδίως του κράτους δικαίου κατά την εφαρμογή των εξαιρετικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ορισμένες χώρες να επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την πανδημία ώστε να χρησιμοποιήσουν τα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της δημοκρατίας και των ελευθεριών. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους ομολόγους του επίσης ότι κεντρική θεματική της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ξεκινά τον Μάιο, θα είναι ακριβώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι περιορισμοί τους κατά την κρίση αυτή.
Τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα
Ο Μ. Βαρβιτσιώτης έκανε αναφορά και στα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επιτυχία που έχουν μέχρι στιγμής τονίζοντας ωστόσο και τον κίνδυνο επιπτώσεων στον τουρισμό που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/4 του εγχώριου ΑΕΠ.
Τέλος ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να θίξει και την τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο δεν καλείται να διαχειριστεί μόνο την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά πολλαπλές κρίσεις, όπως συνέβη στον Έβρο καθώς επίσης και τη συνεχώς εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.