Η υγειονομική κρίση τείνει λογικά προς έλεγχο στην παρούσα φάση, αν και πάντα οι κίνδυνοι παραμονεύουν όπως έδειξαν τα εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού που έμεναν κρυμμένα στην κλειστή δομή μεταναστών και προσφύγων του Κρανιδίου.

Υπό τον όρο, λοιπόν, ότι ελλοχεύοντες κίνδυνοι θα ελεγχθούν, φαίνεται οτι η ενεργός συμμόρφωση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών αποδίδει.

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην  Ευρώπη που έλαβαν εγκαίρως προληπτικά μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, επιτυγχάνοντας τον έλεγχο διασποράς της επιδημίας και διασώζοντας έτσι το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο όχι μόνο δεν κατέρρευσε ,αλλά κατάφερε να διαχειριστεί επιτυχώς εντός των μονάδων εντατικής θεραπείας πολύ δύσκολα περιστατικά.

Το σύστημα υγείας κέρδισε χρόνο, δεν υπερφορτώθηκε και μαζί το υγειονομικό προσωπικό δεν καταπονήθηκε τόσο ώστε να εξοντωθεί ή να παροπλιστεί όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

Ούτε επίσης δοκιμάσθηκε από ένα αποκαρδιωτικό κύμα μαζικών θανάτων, που θα κλόνιζε τόσο την προσπάθεια των γιατρών, όσο και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Βάσει των παραπάνω όλοι μπορούμε  να ελπίζουμε ότι η υγειονομική κρίση θα ελεγχθεί στην παρούσα φάση και πλέον προέχει να αντιμετωπιστούν με την αντίστοιχη σοβαρότητα οι διαδικασίες αποκατάστασης των βασικών λειτουργιών της οικονομίας και η ομαλή ελευθέρωση της κοινωνίας από τα δεσμά της πανδημίας.

Ηδη υπάρχει σοβαρή προετοιμασία και σε αυτό το πεδίο. Η επιστημονική επιτροπή του ΕΟΔΥ επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία κια μελετά το χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των περιορισμών, ξεκινώντας από δραστηριότητες ελεγχόμενου συνωστισμού και πάντα υπό τον όρο ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα της απόστασης και της προφύλαξης.

Αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται κινητικό, δραστήριο και εν πολλοίς γρήγορο.

Οσοι παρακολουθούν από κοντά και συμμετέχουν με ένα τρόπο στην προετοιμασία των αποφάσεων διαπιστώνουν ότι επικρατεί ατμόσφαιρα κατανόησης και διάθεση επιτάχυνσης και γρήγορης εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων για τη διάσωση των επιχειρήσεων και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των πολλών κλειδωμένων αγορών.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το μέτρο π.χ. της επιδότησης του επιτοκίου υιοθετήθηκε και ενεργοποιήθηκε σε πέντε μέρες. Χρόνος ρεκόρ για το ελληνικό δημόσιο.

Αν διατηρηθεί η διάθεση κατανόησης των ξεχωριστών συνθηκών και επιβεβαιωθεί η ταχύτητα αντίδρασης θα μπορούμε όλοι να αισιοδοξούμε ότι η ομαλοποίηση μπορεί να επέλθει με το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία και την κοινωνία.

ΤΟ ΒΗΜΑ