Η πανδημία του νέου κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 174.001 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός SARS-CoV-2 στην Κίνα, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.
Μέχρι τις 22.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί περισσότερα από 2.525.240 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 193 χώρες και εδάφη. Περίπου το ένα πέμπτο από αυτούς τους ασθενείς (567.400) έχουν πλέον αναρρώσει.
Από χθες μέχρι σήμερα, στη μακάβρια λίστα προστέθηκαν 5.244 νέοι θάνατοι και 68.529 νέα κρούσματα. Οι χώρες όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μέσα στο τελευταίο 24ωρο είναι οι ΗΠΑ (1.106), η Βρετανία (828) και η Ιταλία (534).
Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο
Οι ΗΠΑ, όπου ο πρώτος ασθενής απεβίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων (804.194) όσο και θανάτων (43.200). Τουλάχιστον 73.533 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούν η Ιταλία (24.648 θάνατοι σε σύνολο 183.957 κρουσμάτων), η Ισπανία (21.282 θάνατοι, 204.178 κρούσματα), η Γαλλία (20.796 θάνατοι, 158.050 κρούσματα) και η Βρετανία (17.337 θάνατοι, 129.044 κρούσματα).
Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, έχει επισήμως 82.758 κρούσματα (11 νέα) και 4.632 θανάτους (κανένας το τελευταίο 24ωρο). Οι ασθενείς που ανέρρωσαν φτάνουν τους 77.123.
Η Ευρώπη μέχρι σήμερα μετρά 109.381 θανάτους σε σύνολο 1.234.340 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί 44.982 θανάτους (841.584 κρούσματα), Η Ασία 7.191 θανάτους (174.020 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 5.784 θανάτους (133.221 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 5.377 θανάτους (109.739 κρούσματα), η Αφρική 1.195 θανάτους (24.409 κρούσματα) και η Ωκεανία 91 θανάτους (7.927 κρούσματα).
Διαφορετικό καλοκαίρι σε Δανία και Ιρλανδία
Δανία και Ιρλανδία απαγορεύουν τις μεγάλες συναθροίσεις τους επόμενους μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.
Αυτό σημαίνει πως πολυπληθείς αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες ή άλλες διοργανώσεις με πολύ κόσμο θα είναι απαγορευμένες δραστηριότητες φέτος το καλοκαίρι. Η Δανία, αίρει σταδιακά τους περιορισμούς στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του νέου κοροναϊού, αλλά ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει καμία συνάθροιση άνω των 500 ατόμων, πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.
Στον ίδιο δρόμο με τη Δανία και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας η οποία σκοπεύει να απαγορεύσει όλες τις μαζικές συγκεντρώσεις άνω των 5.000 προσώπων μέχρι τον Αύγουστο, το νωρίτερο, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας The Irish Times. Η απόφαση αυτή ελήφθη στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Γερμανία: Απίθανη μία «κανονική» περίοδος διακοπών το καλοκαίρι
Απίθανη θα πρέπει να θεωρείται μια «κανονική» περίοδος διακοπών για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.
«Μια κανονική περίοδος διακοπών, με γεμάτα παραλιακά μπαρ και καλύβες στα βουνά δεν μπορεί να υπάρξει. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο», τόνισε ο κ. Μάας έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ομολόγους του από την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν για το θέμα.
Ο γερμανός υπουργός δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο τα σύνορα να ανοίξουν πριν από το καλοκαίρι και να καταστούν εφικτά κάποια τουριστικά ταξίδια, με νέους περιορισμούς και μέτρα ασφαλείας.
«Είναι ωστόσο δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη», διευκρίνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ισχύουν σε πολλές χώρες αρκετοί περιορισμοί, οι οποίοι «δεν αποτελούν ασφαλώς καλή προϋπόθεση για ξεκούραστες διακοπές»
. Στην Γερμανία βρίσκεται σε ισχύ έως τις 3 Μαΐου ταξιδιωτική οδηγία για όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Η κατάσταση αναμένεται να επανεκτιμηθεί στο τέλος Απριλίου.
Ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μύλερ θεωρεί πάντως ότι θα είναι εφικτό να κάνει κανείς –υπό προϋποθέσεις– διακοπές και εκτός Γερμανίας. «Πιστεύω ότι θα υπάρχει πιθανότητα για διακοπές στην Μεσόγειο — συμπεριλαμβανομένης και της βόρειας Αφρικής», δήλωσε ο κ. Μύλερ και σημείωσε ότι για χώρες όπως η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό έσοδο. Προκειμένου όμως να επιτραπούν τα ταξίδια στην περιοχή θα πρέπει, διευκρίνισε, να ισχύουν ευρωπαϊκοί όροι υγιεινής.
Ανοίγουν ξανά καφέ, εστιατόρια και μπαρ στην Αυστρία
Η Αυστρία ανακοίνωσε πως θα χαλαρώσει περαιτέρω τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού στις 15 Μαΐου επιτρέποντας να ανοίξουν και πάλι εστιατόρια, μπαρ και καφέ.
Από εκείνη την ημερομηνία μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι οι θρησκευτικές τελετές.
Η χώρα έλαβε νωρίς ( εδώ και ένα μήνα) μέτρα κατά της πανδημίας, κλείνοντας εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, μη απαραίτητα καταστήματα και άλλους χώρους πιθανής συνάθροισης και επίσης ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να εργάζονται από εκεί εάν είναι εφικτό.
Πλέον η Αυστρία είναι επίσης από τις πρώτες χώρες που χαλάρωσαν το lockdown, επιτρέποντας σε καταστήματα με είδη κατασκευών DIY, προϊόντα κήπου και μαγαζιά με έκταση μικρότερη των 400 τμ να ανοίξουν και πάλι πριν από μία εβδομάδα. Τα εμπορικά κέντρα, τα μεγαλύτερα καταστήματα και τα κομμωτήρια αναμένεται να ακολουθήσουν την 1η Μαΐου.
Τα καταστήματα που έχουν ανοίξει πρέπει να περιορίζουν τον αριθμό των πελατών τους, οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με μάσκα ή κάποιο ύφασμα.
Ο Κουρτς δήλωσε ότι η μάσκα προσώπου θα είναι μέρος της «νέας κανονικότητας». Οι μάσκες προσώπου είναι ήδη υποχρεωτικές στα μέσα μεταφοράς.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να ανοίξουν στις αρχές Μαΐου για τους μαθητές που είναι στην τελευταία τους χρονιά. Ο Κουρτς δήλωσε ότι τα σχολεία για μαθητές μικρότερων τάξεων θα ανοίξουν σταδιακά ξεκινώντας από τις 15 Μαΐου.
Επιστροφή στην κανονικότητα και στο Ισραήλ
Σε μια εμπορική περιοχή της Ιερουσαλήμ, δεκάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρά έξω από ένα κατάστημα που έλαβε άδεια να ανοίξει ξανά. Έπειτα από εβδομάδες αυστηρού περιορισμού, το Ισραήλ δοκιμάζει τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η οποία βιώνεται ως “απελευθέρωση”, ακόμη κι αν η κυβέρνηση παραμένει σε “πόλεμο” με τον κορωνοϊό.
Στο πλαίσιο ενός “υπεύθυνου και σταδιακού” σχεδίου, η ισραηλινή κυβέρνηση, μια από τις πρώτες που έλαβε δραστικά μέτρα για να σταματήσει τη διασπορά του νέου κορονωϊού, επέτρεψε την επανάληψη της εργασίας σε ορισμένους τομείς από την Κυριακή.
Εκτός από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ που παρέμειναν ανοιχτά, καταστήματα με εργαλεία, έπιπλα και αθλητικό εξοπλισμό, βιβλιοπωλεία και καταστήματα χαρτικών άνοιξαν ξανά, εκτός από τα εμπορικά κέντρα και υπό τον όρο ότι τηρούν ορισμένους υγειονομικούς κανόνες.
Έστω και μερική, η επαναλειτουργία των καταστημάτων προκάλεσε μια αίσθηση “απελευθέρωσης” στους πελάτες, δήλωσε σήμερα ο Αριέ Χέτζογκ, διευθυντής ενός καταστήματος τύπου “φτιάξτο μόνος σου”, έκτασης 600 τ.μ. στη συνοικία Ταλπιότ της Ιερουσαλήμ. “Είδα τη χαρά στα πρόσωπά τους, ήταν σαν να πήγαιναν για πικνίκ, τόσο πολύ ένιωθαν ανακουφισμένοι που βγήκαν από το σπίτι τους”, είπε.
Ένας από τους υπαλλήλους του, στέκεται στην είσοδο του καταστήματος, ελέγχει τη θερμοκρασία των πελατών, που μπαίνουν καθώς άλλοι βγαίνουν από αυτό. Μόνο δεκαπέντε μπορούν θεωρητικά να βρίσκονται στο κατάστημα ταυτόχρονα. Αλλά στο εσωτερικό του, η απόσταση δεν τηρείται και πολύ και οι πελάτες σχηματίζουν ουρά τηρώντας απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο για να πάνε στο ταμείο.
Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν ξαναρχίσει εν μέρει να λειτουργούν.