Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Απριλίου (μέσω τηλεδιάσκεψης).
Συνεκτικό πλαίσιο για μεταφορές και τουρισμό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον κ. Michel τις διεργασίες εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς και ζήτησε οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες να επεξεργαστούν ένα συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε, επίσης, με τον Πρόεδρο Michel την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου, Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να εξετάσουν τις περαιτέρω κινήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η Ευρώπη να κάνει ότι χρειάζεται
Αναφορικά με στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την έκδοση κορονο-ομολόγου και σε ποια χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ θα συναινέσει η ελληνική πλευρά καθώς και ποιο συνολικό ποσό χρηματοδότησης για την Ελλάδα διεκδικεί η Αθήνα για την αντιμετώπισης της κρίσης από τον κοροναϊό ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απέφυγε να μπει σε αριθμούς και επεσήμανε αναφορικά με τις προσδοκίες της Αθήνας το εξής:
«Αυτό που έχει σημασία είναι να φανεί σε όλους -και στους πολίτες της Ένωσης και στις αγορές- ότι η Ευρώπη κάνει ό,τι χρειαστεί και έχει διαθέσιμο οποιοδήποτε ποσό χρειαστεί για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Αυτό λύνεται, μεταξύ άλλων, και με τις πρωτοβουλίες που ανέφερα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, αλλά και με έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι το κοινό ομόλογο, το οποίο έχει προτείνει και ο Πρωθυπουργός και για το οποίο θα συζητήσει, σήμερα το απόγευμα, με τον κ. Μισέλ. Από εκεί και πέρα, ποιος μηχανισμός θα προκριθεί, είναι ένα ζήτημα συζήτησης. Αυτό το οποίο πρέπει να φανεί στο τέλος της ημέρας, είτε αυτό είναι την Πέμπτη, είτε το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι ότι η Ευρώπη πράγματι κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Κράτος παραβάτης η Τουρκία
Σε ότι αφορά το αν ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει θέμα για την αποστολή τουρκικών πλοίων για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και αν θα ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα από την Ε.Ε. ο κ. Πέτσας απάντησε πως «η Ε.Ε. έχει ένα πλαίσιο κυρώσεων σε επίπεδο φυσικών προσώπων, τα οποία συνδράμουν τις τουρκικές Αρχές σε αυτές τις παράνομες ενέργειες. Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση που έβγαλε πριν από λίγο το Υπουργείο Εξωτερικών, που καταδικάζει και αυτές τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς, η οποία αναδεικνύεται, δυστυχώς, σε ένα Κράτος διεθνή παραβάτη».