Κατρακύλα χωρίς προηγούμενο σημειώνει η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού.
Η τιμή του βουλιάζει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, αντιμέτωπη με μια ιλιγγιώδη πτώση της ζήτησης λόγω κορωνοϊού, και αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων κοντά στο επίπεδο του κορεσμού.
Οι πρόσφατες αποφάσεις των πετρελαιοπαραγωγών μελών του ΟΠΕΚ και άλλων χωρών μεταξύ των οποίων η Ρωσία (ΟΠΕΚ+) για μείωση της προσφοράς, απέτυχαν να ανακόψουν την πτώση των τιμών, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα παρέμβαση.
Η χαμηλότερη τιμή στην ιστορία
Στη Νέα Υόρκη, στις 21:00, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου χάνει 15,71 δολ. ή 86% στα 2,66 δολ. το βαρέλι. Σε λίγα λεπτά η τιμή βούλιαξε κι άλλο, όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, με την πτώση να ξεπερνά το 90%, ενώ λίγο αργότερα το συμβόλαιο Μαΐου έφτασε να διαπραγματεύεται και σε αρνητικό έδαφος.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία, ενώ ένα κλείσιμο σε αυτά τα επίπεδα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό των 10,42 δολ. το βαρέλι στις 31 Μαρτίου του 1986, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.
Η κατάρρευση της τιμής του αμερικανικού αργού, πέρα από λόγους που σχετίζονται με «παιχνίδια» των επενδυτών (λόγω της λήξης συμβολαίου), σαφώς αντικατοπτρίζει τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, τον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ, τη στιγμή που η ζήτηση βουλιάζει, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
Τα αποθέματα της Οκλαχόμα έχουν αυξηθεί κατά 48% στα σχεδόν 55 εκατομμύρια βαρέλια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Ο κόμβος είχε μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 76 εκατομμυρίων βαρελιών στις 30 Σεπτεμβρίου.
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ανώτατο όριο χωρητικότητας, όμως υπάρχει φόβος πως θα φτάσουμε», σχολίασε ο αναλυτής της CMC Markets, Michael McCarthy, προσθέτοντας πως όταν συμβεί αυτό, τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους.
Όπως αναφέρει το Reuters, η αποθήκευση σε δεξαμενόπλοια εκτιμάται πως βρίσκεται στο επίπεδο ρεκόρ των 160 εκατ. βαρελιών.
Στήριγμα στις τιμές θα μπορούσαν να προσφέρουν μόνο μεγαλύτερες θυσίες από τους ανεξάρτητους αμερικανικούς παραγωγούς, τονίζουν αναλυτές. Και πάλι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα ήταν εφικτό να απορροφήσουν την περίσσεια προσφορά καθώς ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με την χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930.