Στη φάση αυτή όλες οι εναλλακτικές είναι στο τραπέζι. Από την μία υπάρχει η θέληση να ξαναρχίσει η παραγωγή και να μπορέσει να στηριχθεί άμεσα η οικονομία. Από την άλλη, δεν λείπει η επίγνωση ότι αν όλα αυτά γίνουν υπερβολικά γρήγορα, μπορεί να έχουμε δεύτερο κύμα μολύνσεων, με περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Είναι σχεδόν βέβαιο, πλέον, ότι προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα ξανανοίξουν οι βιομηχανίες του μετάλλου, της μόδας και των αυτοκινήτων. Στη Ρώμη, δε, όπου ανέβασαν ρολά τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα χαρτικών και παιδικών ειδών, η κίνηση των αυτοκινήτων έχει ήδη αυξηθεί κατά τουλάχιστο 30%.
Σύμφωνα με τον Τύπο, δεν αποκλείεται, τον Μάιο, να μπορέσουν να ξανανοίξουν και τα καφέ μπαρ με τα εστιατόρια, αλλά με μεγάλους περιορισμούς και πολύ λίγους πελάτες.
Ανησυχία για τη φάση δύο
Η όλη ανησυχία αφορά το πώς θα καταφέρουν οι αρχές να διαχειριστούν την λεγόμενη φάση δυο. Μπορεί η στιγμή της μέγιστης εξάπλωσης του ιού να έχει περάσει, αλλά τα προβλήματα παραμένουν: δεν έχουν γίνει επαρκή τεστ, οι μάσκες (μετά από τεράστια έλλειψη) συνεχίζουν να είναι υπερβολικά ακριβές, και υπάρχουν αμφιβολίες για το αν και πότε θα ξεκινήσει η εθελοντική παρακολούθηση των πολιτών μέσω δορυφόρου, όπως έγινε στην Νότια Κορέα.
Υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορέσουν όντως να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας; Στα λεωφορεία και στα μετρό, θα μπαίνουν μόνο όσοι μπορούν να καθίσουν; Πολλοί διερωτώνται και αν θα είναι αρκετό το να οριστούν διαφορετικά ωράρια λειτουργίας για τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Μέχρι την Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της κυβέρνησης Κόντε με τα συνδικάτα, για να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες. Στο μεταξύ, θα πρέπει να έχουν φτάσει και οι τελευταίες προτάσεις από την «ομάδα ειδικών», με πρόεδρο τον γνωστό μάνατζερ Βιττόριο Κολάο. Η Ιταλία ελπίζει αλλά, συγχρόνως, δεν παύει να προβληματίζεται.
Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη