«Φως» στην άκρη του τούνελ φαίνεται πως αρχίζουμε σιγά σιγά να βλέπουμε στην Ελλάδα, τουλάχιστον όσο αφορά τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Άπαντες τόσο από το επιστημονικό, όσο και από το κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν πως εφόσον τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα έως τις 27 Απριλίου και δεν υπάρξουν «στραβοτιμονιές» μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση θα γίνουν μετά τις 27 Απριλίου.
Ακόμα, και ο υπουργός εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ξεκαθάρισε πως η αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας, προκειμένου εάν όλα πάνε καλά να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιορισμών, θα γίνει στα τέλη Απριλίου. Ακόμα και τότε όμως οι αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός, θα ληφθούν με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων υπό τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα.
Άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή». Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων παρέπεμψε στον Μάιο: «Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα βήμα».
Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι μετά από προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού για παραπάνω από ένα μήνα βρισκόμαστε λίγα μόλις βήματα πριν από την αρχή της επιστροφής στην κανονικότητα. Είναι λοιπόν κρίμα να καταστρέψουμε όλα όσα έχουμε χτίσει μέσα σε λίγες ημέρες.
Κικίλιας: Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων
Οι ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση θα γίνουν μετά τις 27 Απριλίου, αναφέρει ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» και προβλέπει ότι η έως τότε τήρηση των μέτρων «θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη μου, σε νέα μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης και θα δώσει στους ειδικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να εισηγηθούν την αποκλιμάκωση των μέτρων με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά αντίθετα με προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά από τόση ταλαιπωρία και τόσες απώλειες ένα δεύτερο κύμα διασποράς του κοροναϊού».
Αναφερόμενος στους ηλικιωμένους, ο Β.Κικίλιας είπε πως «έχουμε ιερή υποχρέωση να τους προστατεύσουμε περισσότερο από όλους. Τους ζητούμε να επιδείξουν υπομονή σε αυτή τη δύσκολη φάση του περιορισμού που ζουν. Αποδείξαμε ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για αυτούς. Μόλις οι επιστήμονές μας δώσουν το πράσινο φως, οι περιορισμοί θα αρθούν».
Ακόμα, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ είπε πως στόχος του Υπουργείου είναι να φτάσει τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή να έχουμε και στη χώρα μας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.
Τέλος αναφορικά με τα σχολεία, είπε ότι «θα ανοίξουν, αλλά με προϋποθέσεις και προφυλάξεις», ενώ επισήμανε πως «κύριο μέλημά μας είναι τα παιδιά, που φέτος δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις και περνούν, όπως ξέρετε, μεγάλη αγωνία αυτά και οι οικογένειες τους».
Θεοδωρικάκος: Τέλη Απριλίου η αξιολόγηση για την χαλάρωση των μέτρων
Στα τέλη Απριλίου θα γίνει η αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας, προκειμένου εάν όλα πάνε καλά να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιορισμών, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε, δε, οι αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός, θα ληφθούν με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων υπό τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα.
«Σε πλήρη κανονικότητα θα επιστρέψουν όλα τα κράτη ανάμεσά τους και η Ελλάδα μόνο όταν υπάρξει το εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η εικόνα από την εφαρμογή των μέτρων «είναι πολύ καλή», ενώ κάλεσε τους «κάποιους λίγους» που θέλουν να παραβούν αυτές τις ημέρες τους κανόνες να το ξανασκεφτούν.
«Οι Έλληνες λειτουργούν με ενότητα και αυτοπειθαρχία», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι υπάρχει συνείδηση ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει.
Για φαινόμενα συναθροίσεων σε Εκκλησίες, ο υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε ότι η Εκκλησία, έχει συμβάλει με ώριμες αποφάσεις και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης.
«Πιστεύω ότι όλοι θα κάνουν αυτό που πρέπει και απόψε το βράδυ στις 12, θα είναι η ώρα που θα δείξουμε την πίστη μας με έναν δικό μας εσωτερικό τρόπο καθένας», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα είμαστε γεροί για να γιορτάσουμε παραδοσιακά το Πάσχα του χρόνου.
Μητσοτάκης: Τον Μάιο να αρχίσει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων
Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην «Καθημερινή» παρέπεμψε στον Μάιο: «Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα βήμα».
Επιπλέον, αναφερόμενος στον ρόλο του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην άρση των μέτρων ο πρωθυπουργός τονίζει πως «είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι απλώς εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά, αλλά και κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Ένας πραγματικός γιατρός!» είπε χαρακτηριστικά.
Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, σημειώνει ότι πλέον η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη και δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση.
«Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020».
Ακόμα, εστιάζει στην κοινωνική δικαιοσύνη που θα πρέπει να υπάρξει σε επιχορηγήσεις και επιδόματα, διαμηνύοντας ότι θα πει και όχι σε αιτήματα που θα του υποβληθούν.
«Αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος. Το κράτος είμαστε εμείς τελικά. Γι’ αυτό μιλώ για επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο» λέει.