Οι λαϊκιστές θα κερδίσουν «στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στην Γαλλία και αλλού» αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θεσπίσουν ένα ταμείο διάσωσης που μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους Financial Times.
Οι ευρωπαϊκές χώρες «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να θεσπίσουν ένα ταμείο που «να μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση», δήλωσε.
Προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. θα καταρρεύσει ως πολιτικό εγχείρημα αν δεν στηρίξει τις ισχυρά πληττόμενες οικονομίες όπως αυτή της Ιταλίας, να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας
Η ΕΕ βρέθηκε μπροστά σε μία «στιγμή της αλήθειας» όταν κλήθηκε να αποφασίσει αν είναι μόνο μία κοινή οικονομική αγορά, σύμφωνα με τον Μακρόν ο οποίος προειδοποίησε ότι η έλλειψη αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα δώσει βήμα στους λαϊκιστές της νότιας Ευρώπης.
«Σας λέω ότι οι λαϊκιστές θα νικήσουν – σήμερα, αύριο και την επόμενη μέρα, στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στη Γαλλία και αλλού», είπε χαρακτηριστικά.
«Πιστεύω ότι η ΕΕ είναι ένα πολιτικό εγχείρημα. Αν αυτό ισχύει, ο ανθρώπινος παράγοντας και η αλληλεγγύη θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα. Μετά ακολουθεί η οικονομία».
Κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης
Η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου ύψους 400 δις ευρώ, το οποίο θα έρθει να συμπληρώσει τη βοήθεια από την ΕΚΤ και τα άλλα όργανα της ΕΕ για να αποφευχθεί η οικονομική κρίση λόγω των lockdown στην ευρωζώνη.
Μάλιστα, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να καταρρεύσει η ευρωζώνη και η ευρωπαϊκή ιδέα αν δεν δημιουργηθεί ένα τέτοιο ταμείο.
«Δεν μπορείς να έχεις μία κοινή αγορά όπου μόνο κάποιοι θυσιάζονται. Δεν είναι πια δυνατόν να μη μοιράζεται η χρηματοδότηση για τις δαπάνες που πρέπει να κάνουμε λόγω του κοροναϊού και για την οικονομική ανάκαμψη».
Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα περισσότερα μέλη της ΕΕ έχουν ήδη καταπατήσει το πνεύμα των ευρωπαϊκών συμφωνιών για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού. Πολλές χώρες εγκαταλείπουν τους περιορισμούς για την κρατική βοήθεια για να σώσουν δουλειές. Όπως παρατήρησε ο Μακρόν, η Γερμανία μπορεί να δώσει χρήματα για κρατική βοήθεια με μικρότερο κόστος από την Ελλάδα και την Ιταλία.
«Θα κρατικοποιήσουμε τους μισθούς και τους οικονομικούς λογαριασμούς όλων των επιχειρήσεών μας», είπε ο Μακρόν. «Αυτό κάνουμε. Όλες οι οικονομίες μας, ακόμα και οι πιο φιλελεύθερες πράττουν αυτόν. Είναι ενάντια σε όλους τους κανόνες, αλλά έτσι είναι».
«Ιστορικό λάθος»
Ο Μακρόν ανέφερε ότι βρίσκεται σε μόνιμη επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μαρκ Ρούτε και πιστεύει ότι «θα αλλάξουν γνώμη».
Έκανε, μάλιστα, μία σύγκριση με το παρελθόν λέγοντας ότι «θα ήταν ιστορικό λάθος να ξαναπούμε ότι οι αμαρτωλοί πρέπει να πληρώσουν».
«Η Γαλλία έκανε τεράστιο λάθος όταν ζήτησε επαναπατρισμούς από τη Γερμανία στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν αυτό που προκάλεσε την άνθηση του λαϊκισμού στη Γερμανία και την καταστροφή που ακολούθησε».
«Ο κόσμος μιλάει ακόμα για το Σχέδιο Μάρσαλ μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα αποκαλούμε “χρήματα από το ελικόπτερο” και λέμε ότι πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν, να κάνουμε μία νέα αρχή και να κοιτάξουμε το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.