Η παράταση του lockdown για τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες ανακοινώθηκε στη Βρετανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος αντικαθιστά τον Μπόρις Τζόνσον που αναρρώνει από τον κοροναϊό, ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες αρχές μελέτησαν τα δεδομένα και έκριναν απαραίτητο να παραταθεί η περίοδος του κατ’ οίκον περιορισμού στη χώρα.
«Ο κυβερνητικός επιστημονικός συνεργάτης, Σέιτζ, ενημέρωσε ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί, στην πληθώρα τους ήταν αποτελεσματικά και βοήθησαν στην επιπέδωση της επιδημικής καμπύλης της χώρας. Σύμφωνα με τις προτάσεις του, σε περίπτωση που χαλάρωσαν τα μέτρα η χώρα θα οδηγούνταν σε νέα έξαρση του ιού», ανέφερε ο Ντομινίκ Ράαμπ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ειδικού συμβούλου, η άρση των μέτρων ή ακόμα και η χαλάρωσή τους που θα οδηγούσε σε έξαρση, θα σήμανε και την παράταση των μέτρων για πολύ περισσότερο κάτι που θα προκαλούσε μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομία. Ετσι, οι περιορισμοί κυκλοφορίας παραμένουν.
Οι εφιαλτικοί αριθμοί στην Βρετανία
Οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό στην Αγγλία και την Ουαλία τον Μάρτιο ήταν περισσότεροι μεταξύ των ηλικιωμένων, εκείνων με υποκείμενα νοσήματα και των ανδρών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Η Αγγλία και η Ουαλία έχουν καταγράψει μέχρι τώρα τουλάχιστον 12.000 θανάτους στα νοσοκομεία από τον κορονοϊό, όμως τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, όταν σε αυτόν περιληφθούν οι θάνατοι στην κοινότητα, όπως σε οίκους ευγηρίας.
Η ανάλυση του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών Στοιχείων (ONS) όλων των θανάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα για τον Μάρτιο έδειξε ότι στο 8% εμπλέκεται ο κορονοϊός, καθιστώντας τον την τρίτη πιο συχνή υποκείμενη αιτία θανάτου μετά την άνοια, περιλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ, και τη στεφανιαία καρδιακή νόσο.
Από τους 3.912 θανάτους στους οποίους εμπλέκεται ο κορονοϊός, εξακριβώθηκε ότι αυτός ήταν η υποκείμενη αιτία θανάτου στο 86% των περιπτώσεων.
Λίγο πάνω από το 90% των ανθρώπων που πέθαναν είχαν τουλάχιστον ένα προϋπάρχον πρόβλημα υγείας, με τη στεφανιαία καρδιακή νόσο να είναι το πιο συχνό. Το ποσοστό των θανάτων μεταξύ των ανδρών από τον κορονοϊό ήταν διπλάσιο σε σχέση με αυτό των γυναικών, σύμφωνα με το ONS.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως το ποσοστό θανάτου αυξάνεται σημαντικά σε κάθε ηλικιακή κατηγορία από 55 ετών και πάνω στους άνδρες και από 65 ετών και πάνω στις γυναίκες. Ένας στους πέντε θανάτους είναι στην ηλικιακή κατηγορία από 80 έως 84 έτη, και δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι στους κάτω των 14 ετών.