Κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού στην οικονομία χτυπά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Η επιδημία του κοροναϊού αναπόφευκτα θα επιδράσει αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα τονίζει, επίδραση που ακόμη δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί με ακρίβεια καθώς δεν είναι γνωστή ούτε η ένταση, ούτε και η διάρκεια αυτής της διαταραχής, όπως εξηγούν οι αναλυτές. Εξού και
Βάσει πάντως των σημερινών δεδομένων κρίνουν πως τα ληφθέντα κυβερνητικά μέτρα έχουν περιορισμένη επίδραση στην ένταση της ύφεσης και απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση της ύφεσης και την αποφυγή μόνιμης αύξησης της ανεργίας.
Με ορατό δε τον κίνδυνο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού ζητά γενναίες αποφάσεις από την Ευρώπη, η οποία μέχρι σήμερα «είναι μάλλον επιφυλακτική, συγκρινόμενη με τις ιδιαίτερα αποφασιστικές κινήσεις των άλλων μεγάλων οικονομιών (ΗΠΑ, Κίνα)».
Η κρισιμότητα της κατάστασης τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού, «απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εργαλείο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την ελάφρυνση των δραματικών συνεπειών στα εισοδήματα των πολιτών και τη λήψη επεκτατικών μέτρων για τη συγκράτηση της ύφεσης.»
» Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας προβλέπονται ισχυρές και θα έχουν αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες στη δημοσιονομική ισορροπία των περισσότερων κρατών μελών. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη σταδιακή και ομαλή επαναφορά των κρατών στη δημοσιονομική ισορροπία».
Ανάκαμψη το 2021, αλλά…
Όσον αφορά το 2021, αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας. «Υπάρχει όμως σημαντική αβεβαιότητα καθώς η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της ύφεσης το 2020, από τα μέτρα πολιτικής που θα ληφθούν στη συνέχεια καθώς και από την πρόοδο της ιατρικής αναφορικά με την αντιμετώπιση του COVID-19 (δημιουργία εμβολίου, κατάλληλων φαρμάκων κλπ).»