Το επταήμερο του Διόδωρου

4 ΑΝΟΙΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ

Οπως ακριβώς το είχε προβλέψει η Ιζαμπώ: μόλις πέρασαν 14 ημέρες από την άφιξή της με την ισημερία (20 Μαρτίου, 05.49), η άνοιξη βγήκε από την καραντίνα και, πολύ προσεκτικά, άρχισε να κόβει βόλτες εδώ και εκεί.

Κάθε τόσο στέλνει βέβαια το αναγκαίο μήνυμα στο 13033: 4 ΑΝΟΙΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ. Και έρχεται αμέσως η έγκριση αυτοπροσώπως από τον Νίκο Χαρδαλιά: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ 4 ΑΝΟΙΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ.

-Το 4 είναι «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», ιδιότητα που την έχουμε 4 δισεκατομμύρια απομονωμένοι άνθρωποι – και κυρίως το 1,5 εκατομμύριο υπήκοοι της επικράτειας του θανατηφόρου κορωνοϊού.

Τόσοι έχουν προσβληθεί ως τώρα· έχουν πεθάνει κάπου 100.000 και κάθε μέρα αυξάνονται κατά 25.000 οι ασθενείς και μετράμε 1.650 νέες απώλειες. Φαίνεται πως στην Ιταλία και στην Ισπανία, που χτυπήθηκαν περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η επιδημία χάνει την ορμή της, ενώ αντιθέτως οι ΗΠΑ μοιάζει να έχουν μπροστά τους μεγάλη ανηφόρα.

-Η Ελλαδίτσα μας τα πάει μια χαρά: αναλογικά προς τον πληθυσμό, έχουμε τα λιγότερα κρούσματα και τα λιγότερα θύματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης – μακράν τα λιγότερα: ως τις 10 Απριλίου, μεταξύ των χωρών που έχουν περίπου 10 εκατομμύρια πληθυσμό, η Ελλάδα είχε 86 νεκρούς, η Τσεχία 104, η Πορτογαλία περίπου 400, η Σουηδία κάπου 800 και το άτυχο Βέλγιο 2.500.

Απίστευτο και όμως αληθινό: για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια είμαστε πρωταθλητές σε κάτι θετικό, ημερολόγιό μου. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι.

Η επικαιρότητα του κομμουνισμού

Και θα συνεχίσουμε: πρασινίζουν οι αυλές, ανοίγουν τα μπουμπούκια, τρίζουν τα δέντρα από τους χυμούς που ανεβαίνουν, σκάνε φυλλαράκια στα γυμνά κλαδιά τους, γεμίζουν αγριολούλουδα οι αγροί – ακούω και βλέπω εδώ πάνω από τα τείχη του Κάστρου Χλεμούτσι.

Ευφραίνεται η ψυχή των απανταχού εγκλείστων. Και όπου υπάρχει ευφορία ο Χάρος απομακρύνεται.

l Λόγω της καραντίνας της άνοιξης, ταλαιπωρήθηκαν τα χελιδόνια φέτος: έφθασαν εδώ κατακουρασμένα και τα περίμεναν χιόνια, τα δύστυχα. Δεν έβρισκαν τι να φάνε, υπήρξαν απώλειες. Αλλά θα τις αναπληρώσουν σύντομα, τώρα που ο καιρός γίνεται όλο και πιο ερωτικός.

l Νομίζω πως το μεγάλο πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι πως ταλαιπωρεί τα θύματά του αλλά και γιατρούς, νοσοκόμους, συστήματα υγείας – δεν μπορούσε ο άθλιος αντί για τα πνευμόνια να χτυπά την καρδιά και τσακ, να πηγαίνεις χωρίς να το καταλαβαίνεις;

-Ακόμα καλύτερα θα ήταν βέβαια να κατέτρωγε όλα τα κύτταρα του σώματος, με υπερεκθετικό πολλαπλασιασμό. Και εκεί που θα μιλούσες με κάποιον, ξαφνικά θα εξαφανιζόταν, θα έμενε μόνο λίγη σκόνη κάτω στο πάτωμα.

Και πριν καλά-καλά το σκεφθείς και λυπηθείς, θα είχες γίνει σκόνη και εσύ. Τέτοιον ιό, ευθανασίας, ευεργέτη της ανθρωπότητας, χρειαζόμαστε, ημερολόγιό μου.

Οσοι μιλούν για ευρωομόλογα εννοούν το εξής: να δανείζονται από κοινού τα κράτη για να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους αλλά να πληρώνει μετά καθένα όχι τα δάνειά που πήρε αλλά κάποιο ποσό, ανάλογα με το ΑΕΠ του, μας εξήγησε στη βραδινή τηλεδιάσκεψη ο Ανάργυρος. Είναι τζιμάνι στα οικονομολογικά, όπως όλοι όσοι προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να γίνουν πλούσιοι. // Μα είναι αυτό που λέγαμε παλιά στην ΚΝΕ: «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του» – ο κομμουνισμός!, αναφώνησε η Χρυσάνθη // Ακριβώς· κομμουνισμός με έξοδα των Ολλανδών, Φινλανδών, Σουηδών, Γερμανών και λοιπών Βορείων, συμφώνησε ο Τσενγκ Χουάνγκ· αυτό σε εμάς ισχύει για τα μέλη του ΚΚΚ, με έξοδα όσων δεν είμαστε. // Εγώ φεύγω, δεν μπορώ να ακούω αντιδραστικά κηρύγματα, είπε ο Μπούφος και εξαφανίστηκε από την οθόνη.

 

Ο,τι θέλει η εργατιά

Ημερολόγιό μου, αυτή είναι η ουσία των καβγάδων: οι πολιτικοί – και όχι οι χώρες – του Νότου ονειρεύονται να γίνουν όλοι σαν τον Κωστάκη Καραμανλή: να κερδίζουν τις εκλογές μοιράζοντας τα λεφτά των Βορείων στους ψηφοφόρους τους, με προσλήψεις, αυξήσεις, πλούσιες συντάξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η πρωτοπορία, αυτός και ο Ανήλικος έθεσαν το αίτημα το 2015. Ησαν μόνοι τους τότε· τώρα που τα πράγματα έχουν γίνει δύσκολα, τους μιμούνται πολλοί.

-Ο Μπούφος εμφανίστηκε πάλι στις οθόνες: ο κομμουνισμός θα έρθει, θέλετε δεν θέλετε: οι πολεμικές βιομηχανίες Αμερικής, Βρετανίας, Γαλλίας καλούνται αντί για όπλα να φτιάχνουν αναπνευστήρες για τις ΜΕΘ… // Μα είναι εκείνο το παλιό που τραγουδάγαμε παλιά στην ΚΝΕ, αναφώνησε πάλι η Χρυσάνθη. // Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια, τα σπαθιά, / να τα κάνουμε αλέτρια να δουλεύει η αγροτιά! / Τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια τα βαριά, / να τα κάνουμ’αναπνευστήρες να σωθεί η εργατιά! τραγούδησε συγκινημένος ο Μπούφος.

-Την Τετάρτη τη νύχτα έστειλε η άνοιξη το 4 ΑΝΟΙΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ, βγήκε βόλτα, έδιωξε τα σύννεφα, και η πανσέληνος πρόβαλε λαμπρή· ήταν η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία, ημερολόγιό μου, και, όπως επιβάλλει ο κανόνας, οι καθολικοί και προτεστάντες γιορτάζουν – τρόπος του λέγειν, βέβαια – το Πάσχα τούτη την Κυριακή.

Οι ορθόδοξοι αρνούνται να κοιτάξουν τον ουρανό, διότι κάποια σύνοδος προ αμνημονεύτων αιώνων αποφάσισε ότι το πότε είναι πανσέληνος το καθορίζει αλγόριθμος λεγόμενος «Κύκλος του Μέτωνος» – που πέφτει έξω 5-6 ημέρες από την πραγματική πανσέληνο. Αλλά τι σημασία έχει το τι βλέπουν τα μάτια μας μπροστά στο δόγμα;

Πάλι καλά που η απειλή του κορωνοϊού συνέτισε τους ιεράρχες και θα είναι κάπως βουβή η Μεγάλη Εβδομάδα. Αλλιώς θα θρηνούσαμε χιλιάδες ανθρώπινα θύματα αντί για έναν μόνο θεό.

γραμματοκιβώτιο

Σε καιρούς ιοστεφείς, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αποδεικνύεται και απόλυτα εχέμυθος και καρτερικός για κάποιον ενδιάμεσο σταθμό στη βόλτα με το αφεντικό.

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΥΝΟΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

Επί 30 περίπου μέρες νόμιζα ότι επιτέλους είχαμε γίνει σοβαρή χώρα. Η
απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την τέλεση λειτουργιών «κεκλεισμένων των θυρών» με επανέφερε στη θλιβερή πραγματικότητα.
Κ. Κ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΠΘ

Τούτος ο κορωνοϊός / είναι αόρατος εχθρός, / κανείς δεν ξέρει πού και πότε θα χτυπήσει. / Ωστε να ακροβολιστεί, να τον κατανικήσει / με τρόπο που να μην μπορεί μπούμερανγκ να γυρίσει!

Γ. ΚΟΚ., ΑΘΗΝΑ

Λάβρος ο Καρτερός κατά Τσιόδρα. Θα τον κατασπαράξει σαν μαρούλι του Τσερνόμπιλ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

«Μένουμε σπίτι, μένουμε όρθιοι!» – θα τους πεθάνεις από την ορθοστασία τους συριζαίους, Αλέξη.

ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Διόδωρε, προχώρα – δεν υπάρχουν άλλα τώρα: «κλείσαν οι στράτες του Μοριά, κλείσαν και τα Δερβένια». Ταύτα και μένω κατ’ οίκον.

ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΜΕΤΑ ΟΙΚΟΣΗΜΟΥ

Διό-δωρε, η συνώνυμη Θεο-δώρα προβιβάστηκε σε «οσία», ενώ εσύ έμεινες απλός «μάρτυς»! Το παγανιστικό σου παρελθόν δεν επιτρέπει χριστιανική σταδιοδρομία.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙ-ΒΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ

Η μάνητα του ανέμου, το ινάτι της βροχής, η επέλαση ψύχους και το άσπρισμα των βουνοκορφών μάς αναγκάζουν να αποφθεγματίσουμε: ένας Απρίλης, δύο Γενάρηδες.

Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Θυμήθηκα ότι μετά το Πάσχα χαλαρώνανε για τα καλά τα μαθήματα κι ανέβαιναν οι περίπατοι και τα πολιτιστικά! Οπότε, κυρία Κεραμέως, γιατί ν’ ανοίξουν τα σχολειά και να κλωτσήσουμε την καρδάρα;

ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Μόνον εγώ έχω τη βεβαιότητα πως την ημέρα που θα αρθούν όλες οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας κάποιος υφυπουργός θα πάει παράμερα και θα κλαίει γοερά;

ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

Εγκλειστος ων, αργά το απόγευμα, άκουσα κάποιον να περνά τραγουδώντας έξω φωνή: «Δε μένω σπίτι, δε μένω σπίτι, γιατί αν πεινάσω δεν υπάρχει ούτ’ ένα αβγό»! Τι του λες;

ΜΙΧΑΗΛ ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΣ, @OTENET.GR

Εβλεπα τη «διαδήλωση νοσοκομειακών» εν μέσω πανδημίας και θυμήθηκα το παλαιό εκείνο «Ενότητα και Πάλη και πάλι και πάλι».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.