Οι χθεσινές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία είναι ζοφερές.
Ο διεθνής Οργανισμός κάνει λόγο για το ενδεχόμενο κρίσης αντίστοιχης με τη Μεγάλη Υφεση τη φετινή χρονιά λόγω της πανδημίας, ενώ για τη χώρα μας «βλέπει» άλμα της ανεργίας στο 22,2% και ύφεση τουλάχιστον 10%.
Και μπορεί, όπως έχει αποδειχθεί, οι προβλέψεις του ΔΝΤ να μην διεκδικούν πάντα δάφνες μεγάλης αξιοπιστίας, ωστόσο τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, όπως η έλλειψη παραγωγικής βάσης και η σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, δεν προϊδεάζουν για κάτι πολύ διαφορετικό, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Δυστυχώς, παρά την υπερδεκαετή κρίση η οικονομία μας δεν άλλαξε ποιοτικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη σε παράγοντες εξωγενείς. Παραμένει προσανατολισμένη στην παροχή υπηρεσιών. Η περίφημη αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου παραμένει ευσεβής πόθος. Η συνεισφορά του τουριστικού τομέα στο ΑΕΠ αντιστοιχεί σε περίπου 30%, ενώ εκείνη της βιομηχανίας περιορισμένη.
Aπό την άλλη πλευρά, η τωρινή κρίση βρίσκει την Ελλάδα χωρίς τα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο πληρωμών όπως το 2010, ενώ το χρέος, αν και αρκετά υψηλό, είναι κατ’ αρχήν ρυθμισμένο.
Επιπλέον, η επιτυχημένη στρατηγική στην αντιμετώπιση της πανδημίας ενδέχεται σε βάθος χρόνου να αναδειχθεί υπό προϋποθέσεις σε συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Από επίσημα χείλη ακούγεται ήδη πως η φετινή τουριστική χρονιά ίσως να μην χαθεί εντελώς.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπ΄ όψιν πως η κρίση έγινε αιτία επιτάχυνσης και υλοποίησης αναγκαίων αλλαγών που καρκινοβατούσαν επί χρόνια, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις ήρθαν για να μείνουν και το αποτύπωμά τους στην οικονομία δεν μπορεί παρά να είναι θετικό. Επομένως πρέπει με κάποιον τρόπο να συνυπολογιστεί και αυτό – στο μέτρο του δυνατού – στις προβλέψεις των οικονομολόγων, προκειμένου να υπάρχει πληρέστερη εικόνα για την επόμενη μέρα.
Με τα παραπάνω θέλουμε να τονίσουμε ότι η φύση της κρίσης που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης είναι τέτοιου είδους και οι άγνωστες μεταβλητές τόσο πολλές που καθιστούν τις όποιες προγνώσεις επισφαλείς και παρακινδυνευμένες.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή τη διάρκειά της, το είδος της διαταραχής που θα επιφέρει, αν θα είναι δηλαδή τύπου “U”, “V”, «W» ή “L”, αλλά και την ένταση της ανάκαμψης που κάποια στιγμή νομοτελειακά θα ακολουθήσει.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κλυδωνισμοί που υφίσταται η χώρα μας είναι μεγάλοι. Ωστόσο ακόμα και από την κρίση αυτή μπορεί να γεννηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης και νέες προοπτικές.
Όπως δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, μπροστά μας έχουμε σίγουρα μια ανηφόρα, όμως δεν χρειάζεται φόβος. «Τα πόδια μας είναι γυμνασμένα στις δύσκολες πορείες. Θα τα καταφέρουμε».