Ομολογουμένως η χώρα μας τα πηγαίνει πολύ καλά στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό και άπαντες δίνουν τα εύσημα στους Έλληνες για την πειθαρχία τους στα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του φονικού ιού.
Ωστόσο, βρισκόμενοι στην 4η εβδομάδα απαγόρευσης κυκλοφορίας και με τα νούμερα που ανακοινώνονται καθημερινά να είναι άκρως ενθαρρυντικά, αυτό που περιμένουμε όλοι είναι να δούμε φως στην άκρη του τούνελ.
Αυτό φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα, αφού κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε τόσο στην άρση των περιοριστικών μέτρων, όσο και στην επόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας, την επόμενη εβδομάδα ή ίσως λίγο αργότερα θα συζητηθεί το θέμα της περιορισμένης άρσης των μέτρων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα».
Παράλληλα υπογράμμισε πως «θα δούμε με προσοχή ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον, έναν σχεδιασμό για την επόμενη φάση. Ακούτε καλά νούμερα, αλλά δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Το «ωχ αδερφέ» και το «δεν βαριέσαι» δεν είναι γι΄ αυτή την περίοδο. Θέλει προσοχή. Είναι φοβερή ευκαιρία (σ.σ. το Πάσχα) για τον ιό να διασπαρεί αν δεν τηρήσουμε τις αποστάσεις αυτή την περίοδο».
Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε τα τέσσερα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να συμφωνήσουν και να προτείνουν τη μείωση στα περιοριστικά μέτρα και τελικά στην άρση της καραντίνας ή τη λήψη νέων μέτρων.
Ποια είναι τα τέσσερα κριτήρια
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις με τις οποίες οι επιστήμονες κρίνουν για να εισηγηθούν στην αρμόδια επιτροπή την άρση των απαγορεύσεων έστω και μερικώς.
Αυτά είναι τα εξής:
- Να υπάρχει μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό (αριθμός R0)
- Να υπάρχει αντοχή του συστήματος υγείας το οποίο όπως είπε «ευτυχώς σε μας υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο»
- Να ελέγχεις τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού ώστε να μπορείς να ελέγξεις την επιδημία
- Να έχει αναπτυχθεί ανοσία στον πληθυσμό, για το οποίο, προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να τοποθετηθεί επιστημονικά
Η επόμενη ημέρα και τα on/off μέτρα
Παράλληλα, αναφορικά με την επόμενη μέρα ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα μέτρα είναι ελαστικά και θα γίνεται άρση σε… δόσεις, ενώ θα λαμβάνονται και πάλι στην περίπτωση που παρατηρείται εκ νέου διασπορά.
Γι΄αυτό άλλωστε φέτος το Πάσχα κλείνουν ακόμη και τα κοιμητήρια.
«Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση ξαναπαίρνεις μέτρα» εξήγησε.
Μάλιστα, έφερε και το παράδειγμα άλλων χωρών, οι οποίες χαλάρωσαν τα μέτρα, όμως λόγω επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων, επιβλήθηκε να τα αυξήσουν και πάλι.
«Η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται»
Στο αν προβλέπεται αυτές τις ημέρες κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα, αλλά και στο αν αυτό ξεπεράστηκε ή επίκειται μέχρι τέλος του μήνα ο αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
«Το R0 αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
«Θα ήθελα να σας πω με σαφήνεια, αυτή τη στιγμή καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και καταγράφονται. Το γνωστό σε όλους μας R0 που αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο (δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα με R0 2 ένας θα κολλήσει άλλους δύο) φαίνεται πως μειώνεται» είπε χαρακτηριστικά.
«Για όλα τα κράτη το επιθυμητό αποτέλεσμα θα ήταν η χρυσή ισορροπία κρουσμάτων που θα μπορούσε να χειριστεί το σύστημα υγείας, χωρίς μαζική εισροή περιστατικών και πολλούς θανάτους. Εμείς δεν είδαμε τέτοια κορυφή εξαιτίας των προσπαθειών όλων μας. Το R0 αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η νόσος φθήνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη» συμπλήρωσε.
«Αυτή η διατήρηση των μεγεθών μας επιτρέπει να δούμε μέσα στις επόμενες μέρες σαν επιστημονική ομάδα ένα πλάνο για το μέλλον, έναν σχεδιασμό για την επόμενη φάση» κατέληξε.
Σύψας: Μέχρι τον Ιούνιο τα μέτρα
Για να αρθούν τα περισσότερα μέτρα για τον κοροναϊό ενδεχομένως να φτάσουμε και τα μέσα Ιουνίου εκτίμησε νωρίτερα σήμερα, από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, με αφορμή και την επανάκαμψη του ιού στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας.
Ο καθηγητής διευκρίνισε επίσης ότι ακόμα και με σταδιακή άρση των μέτρων «μέχρι να βρούμε εμβόλιο για την εξάλειψη της επιδημίας θα ζούμε λίγο διαφορετικά μέχρι τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον. Θα πρέπει να ζούμε με κανόνες που θα τηρούμε για την παραλία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα εστιατόρια… Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες για τον συγχρωτισμό να μην υπάρχει αναζωπύρωση γιατί τότε θα εφαρμοστούν και πάλι μέτρα».
Ανησυχίες για έξαρση του κοροναϊού το Πάσχα
Ακόμα, ο κ. Σύψας, εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία εν όψει Πάσχα για την πολύ μεγάλη έξαρση, εφόσον παρατηρηθεί συγχρωτισμός
«Θα έχουμε διασπορά αν το συνδυάσουμε αυτό με εστίες όπως οι καταυλισμοί Ρομά, γηροκομεία τα στρατόπεδα των σκύλων ενδεχομένως να έχουμε μια ανατροπή της κατάστασης» είπε χαρακτηριστικά.
«Θα έχουμε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα, όλος ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων» ήταν το μήνυμα του λοιμωξιολόγου.
«Οι τουρίστες από χώρες με υψηλή ενδημικότητα θα έρχονται στην Ελλάδα μετά από έλεγχο. Τουρισμός με κανόνες και έλεγχο» υπογράμμισε.