Νέο βιβλίο δημοσιεύει ο αντιναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί, ο οποίος θεωρείται και ο «ιθύνων νους» πίσω από το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Σαράζ στην Τρίπολη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam, το οποίο φέρει τον τίτλο «Υπάρχουν 150 νησίδες στο Αιγαίο που ανήκουν στην Τουρκία», ο επιτελάρχης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού επαναφέρει στο προσκήνιο τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» την οποία η Άγκυρα παρουσίασε για πρώτη φορά το 1996 με την κρίση των Ιμίων, ενώ ξεδιπλώνει ξανά τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων.
Ο τούρκος αντιναύαρχος δεν διστάζει μάλιστα να κατηγορήσει την Ελλάδα διότι επέκτεινε «μονομερώς» τα χωρικά της ύδατα το 1936 χωρίς η Τουρκία να προβάλλει αντιρρήσεις και θα πρέπει ίσως να περιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 3 ναυτικά μίλια! Πιο συγκεκριμένα ο συγγραφέας, οι απόψεις του οποίου φαίνεται ότι ασκούν βαθιά επιρροή αυτή την περίοδο στην Άγκυρα, θεωρεί ότι «η Ελλάδα έχει προσθέσει στην κυριαρχία της περίπου το 25% της υπεράκτιας περιοχής του Αιγαίου με μονομερή απόφαση», ενώ επιπλέον (με βάση το Άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάννης) υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά και βραχονησίδες πέραν των 3 ναυτικών μιλιών από τις ακτές της.
Το βιβλίο έχει τίτλο «Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις», στο οποίο ισχυρίζεται πως η Τουρκία έχει δικαιώματα σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων («Kardak» στο κείμενο), σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, ούσα διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εκτός από τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες που έχει παραχωρήσει σύμφωνα με τη Συνθήκης της Λωζάνης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το βιβλίο του τούρκου αντιναυάρχου αριθμεί 226 σελίδες, κυκλοφορεί σε 25.000 αντίτυπα από το Ανώτατο Ίδρυμα Πολιτισμού, Γλώσσας και Ιστορίας Ατατούρκ.
Ο Γιαϊτσί δεν περιορίζεται στις «γκρίζες ζώνες», αλλά επιπλέον επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε «μονομερείς απαιτήσεις», στις οποίες περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των νησιών, την επέκταση των χωρικών υδάτων (που κατά τον ίδιο πραγματοποιήθηκε το 1936) και του εναέριου χώρου. Η λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι το «EGAYDAAK». Πρόκειται για το ακρωνύμιο που περιλαμβάνει τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες που δεν μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα μέσω συνθήκης.
Ο τούρκος ανώτατος αξιωματικός υποστηρίζει ότι «η βάση αυτών των προβλημάτων είναι η γεωπολιτική ανισορροπία στο Αιγαίο, που διαμορφώνεται από τις πολιτικές της Ελλάδας στο πλαίσιο της Μεγάλης Ιδέας». Ακόμη, τονίζει «τις προσπάθειες επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας» με «νησιά που δεν έχουν κατακτηθεί», προσθέτοντας ότι «η λύση για άλλα προβλήματα θα είναι δυνατή μόνο με την επίλυση του προβλήματος καθορισμού της κυριαρχίας των λεγόμενων νησιών ‘EGAYDAAK’. Ακόμη και υπό όρους χωρικών υδάτων», συνεχίζει ο Γιαϊτσί, «ο καθορισμός των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας χωρίς να καθορίζεται η ιδιοκτησία των ‘EGAYDAAK’, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες απώλειες. Επειδή τα προβλήματα στο Αιγαίο συνδέονται μεταξύ τους, η απόφαση για ένα από τα προβλήματα θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα».
Τέλος, ο αντιναύαρχος προσθέτει ότι η υφαλοκρηπίδα θα πρέπει να ταυτίζεται με τις περιοχές ευθύνης για έρευνα και διάσωση.