Συνεχίζονται χωρίς αλλαγές οι επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ, παρά την πανδημική κρίση και τις συνέπειες που αυτή έχει για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, όπως επισήμανε σήμερα, στη διάρκεια εξ αποστάσεως ενημέρωσης εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ. «Οι επενδύσεις δεν είναι υπό αναθεώρηση» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι εξαιρώντας τα έξοδα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους του Ομίλου, η μείωση όλων των λοιπών εξόδων, θα είναι αυτή που θα ισοσταθμίσει τις απώλειες λόγω της κρίσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ακόμα και παύση μη αποδοτικών δραστηριοτήτων.
Όσον αφορά τα έσοδα του Ομίλου, ο κ. Τσαμάζ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο κλείσιμο της χρονιάς, οι ταμειακές ροές και το EBITDA του Ομίλου δεν θα αποκλύνουν από τους αρχικούς στόχους, χάρη στη στρατηγική δραστικής μείωσης των εξόδων και αναπλήρωσης των εσόδων μέσα από τα ψηφιακά κανάλια. Μετά το πρώτο δεκαήμερο των περιοριστικών μέτρων, οπότε καταγράφηκε αύξηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές λογαριασμών, εν συνεχεία η κατάσταση εξομαλύνθηκε, προσεγγίζοντας σταδιακά τους συνήθεις ρυθμούς.
Εκεί που εντοπίζεται πρόβλημα είναι οι υπηρεσίες Roaming, οι οποίες εξαιτίας και της αναπόφευκτης μείωσης των τουριστικών ροών, θα μειωθεί πάρα πολύ το έσοδό τους στο σύνολο του 2020. Πάντως, ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ εκτίμησε ότι δεν θα επηρεαστούν καθοριστικά τα έσοδα, δεδομένου ότι δεν αποτελεί μεγάλο ποσοστό του τζίρου.
Ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες φωνής στην κινητή έχουν καταρρεύσει, τα αιτήματα αναβάθμισης γραμμών για καλύτερες ταχύτητες έχουν αυξηθεί κατά 20%. Όσον αφορά δε τους επιχειρηματικούς πελάτες, εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις από τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις θα είναι διαχειρισιμα για τον Όμιλο.
«Κατανοούμε το πρόβλημα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε μαζί την κρίση μαζί με τους πελάτες μας, ώστε να μην επιβαρύνονται με κόστη που δεν μπορούν να διαχειριστούν» σχολίασε απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις τουριστικές επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και με άγνωστο ορίζοντα ανάκαμψης.
Επιβράδυνση των επενδύσεων μόνο για 2-3 μήνες
Όσον αφορά το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ως το 2020, ο κ. Τσαμάζ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Αυτό που παρατηρείται είναι μια μείωση των ρυθμών με τους οποίους εξελίσσονται οι εργασίες για τις οπτικές ίνες, οι οποίες και θα επανέλθουν με την άρση των περιορισμών. Αντίστοιχα αναμένεται τον Σεπτέμβριο, αντί του Μαΐου όπως είχε προγραμματιστεί η αναβάθμιση των κεραιοσυστημάτων για την υποδοχή του 5G.
Επίσης, αποκλείοντας τις κοινές επενδύσεις με τους άλλους παρόχους, υπογράμμισε ότι ο Όμιλος προχωρά βάσει του υφιστάμενου πλάνου με την Ericsson, η οποία επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό. Όπως ανέφερε, ο ΟΤΕ δεν έχει ζητήσει αλλαγή στο πλάνο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημοπρασία του φάσματος για το 5G.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις του Ομίλου για το 2020 προβλέπουν επενδύσεις, ύψους 600 εκατ. ευρώ, σε πάγια περιουσιακά στοιχεία. Όσο για την είσοδο στο διαδικτυακό στοίχημα, το πλάνο για το 2021 δεν έχει αλλάξει, ενώ ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει σε συζητήσεις για την ενίσχυση της πλατφόρμας παραγγελίας φαγητού BOX με νέες υπηρεσίες διανομής προϊόντων, όπως έχει συμβεί με ανταγωνιστικές πλατφόρμες.
Συνεισφορά 7,5 εκατ. ευρώ στην κρίση του κορωνοϊού
Ο επικεφαλής του ομίλου είπε πως, μέχρι στιγμής, ο ΟTΕ έχει συνεισφέρει συνολικά, μέσα στην περίοδο της πανδημίας, περί τα 7,5 εκατ. ευρώ στην υγεία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και στην στήριξη των συνδρομητών. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δωρεά, ύψους 2 εκατ. ευρώ, για ανάγκες του
συστήματος Υγείας της χώρας, με την παραγγελία 110 κλινών ΜΕΘ με μόνιτορ και τη διάθεση 24 αναπνευστήρων.
Επίσης, η παροχή στους συνδρομητές δωρεάν 15 GB στην κινητή, τα δωρεάν 10 GB όταν παρουσιάζεται βλάβη στη σταθερή, οι δωρεάν κλήσεις σταθερής μέσα στο Πάσχα και η δωρεάν χρήση δεδομένων για είσοδο στις πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας από το κινητό δίκτυο, αποτιμώνται σε 3,8 εκατ. ευρώ. Η δωρεάν προβολή του περιεχομένου του καναλιού COSMOTE History στο You Tube και η μη χρεώση επαγγελματικών πακέτων COSMOTE TV για τους ξενοδόχους και άλλους επαγγελματίες, παροχή που ανέρχεται σε 1,15 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο Όμιλος υλοποίησε «σε χρόνο-ρεκόρ», όπως σχολίασε, μεγάλα έργα τεχνολογίας, συνολικής αξίας περί το 1 εκατ. ευρώ, στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημοσίου, όπως η τηλεργασία για 10.000 Δημόσιους υπαλλήλους μέσω ΣΥΖΕΥΞΙΣ, η άυλη συνταγογράφηση, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης και ψηφιακής υπογραφής ΠΝΠ για το υπουργικό συμβούλιο,το 10306 για ψυχολογική υποστήριξη και το 1520 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.
«Τα δίκτυα της χώρας αντέχουν»
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των δικτύων, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι «τα δίκτυα της χώρας αντέχουν», ενώ για τα δίκτυα COSMOTE σταθερής και κινητής σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται με απόλυτη επιτυχία στη μεγάλη αύξηση της κίνησης, χωρίς κανένα πρόβλημα». Απέδωσε δε αυτήν την επιτυχία στις μεγάλες επενδύσεις του Ομίλου σε υποδομές, στις έγκαιρες επεκτάσεις δικτύου και στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες Artificial
Intelligence και Machine Learning.
Ως προς την κίνηση, έκανε λόγο για εντυπωσιακά στοιχεία. Όπως ανέφερε, στη σταθερή, μετά το lockdown, η ημερήσια κίνηση data αυξήθηκε περίπου 50%, σε σχέση με προηγούμενους μήνες και παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από 10 Petabyte ανά ημέρα. Η μεγαλύτερη αύξηση κίνησης δεδομένων παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες διασκέδασης, κυρίως Video Streaming και Social Media.
Η κίνηση Τηλε-εργασίας και Τηλε-εκπαίδευσης αυξήθηκε εκθετικά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά συνεχίζει να αποτελεί μικρό ποσοστό της συνολικής κίνησης. Η κίνηση φωνής επίσης αυξήθηκε, κατά περίπου 45%. Όπως τονίστηκε, δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής να γίνει καμία διαχείριση κίνησης (μείωση ταχυτήτων ή ποιότητας video) γιατί το δίκτυο έχει την απαραίτητη χωρητικότητα
σε όλα τα επίπεδα.
Στην κινητή αντίστοιχα, η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε περίπου 90% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, στα 800 Terabyte την ημέρα, κυρίως λόγω της προσφοράς 15 δωρεάν GB. Η ημερήσια κίνηση φωνής παρουσίασε αύξηση περίπου 10%. Πιο δημοφιλείς αναδείχθηκαν οι εφαρμογές video streaming, με αύξηση έως και 100%.
Για τις αλλαγές στον ΟTΕ, ο κ. Τσαμάζ, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε πρόσφατα, είπε πως «ο στόχος μου ήταν πριν από την κρίση να δημιουργήσω τις υποδομές και τις προϋποθέσεις για τον ΟTΕ της επόμενης δεκαετίας. Αυτή είναι μια στρατηγική που είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας που αν δεν υλοποιηθεί σε δέκα χρόνια θα μιλάμε για ένα προβληματικό ΟTΕ. Οι θυγατρικές που προβλέπει το σχέδιο έχουν αυτό το στόχο: Να προετοιμάσουν την εταιρεία στο νέο ανταγωνιστικό πλαίσιο και να αυξήσει τις πηγές εσόδων. Η κρίση αυτή μας βοήθησε να επιταχύνουμε κάποια πράγματα». Όπως είπε, «μαθαίνουμε κι εμείς μέσα από αυτή την κρίση και μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα δείτε κι εσείς τα αποτελέσματα», προβλέποντας ότι τα ποσοστά απομακρυσμένης εργασίας στον Όμιλο θα αυξηθούν.