Δυσοίωνες για την Ελλάδα είναι οι προλέψεις του ΔΝΤ, καθώς εκτιμά ότι ο κοροναϊός θα οδηγήσει σε βαθιά ύφεση 10% τη χώρα ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 22,3%.
Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δημοσιεύτηκε σήμερα στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού, τονίζεται πως η πανδημία του κοροναϊού εκτός από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές έχει και οικονομικό κόστος.
Αναφορικά με την Ελλάδα το ΔΝΤ εκτιμά πως η χώρα μας θα έχει το 2020 την μεγαλύτερη ύφεση, την μεγαλύτερη ανεργία, τις μεγαλύτερες αποπληθωριστικές πιέσεις, αλλά και την μεγαλύτερη επιδείνωση σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου στο σύνολο της ευρωζώνης.
Για το 2021 το ΔΝΤ προβλέπει τροχιά ανάκαμψης καθώς εκτιμά ότι η οικονομία θα αποσβέσει μερικώς καθώς θα κινηθεί με ανάπτυξη 5,1 %, όμως η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και θα κινηθεί στο 19%. Μάλιστα το Ταμείο βλέπει αύξηση των ανέργων κατά 300.000 περίπου τους επόμενους μήνες.
Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με άνοιγμα της ψαλίδας από το 2,1% στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 πριν περιοριστεί στο 3,4% το 2021.
Στις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ προβλέπει γενική ύφεση στο 3% με την αναθεώρηση να ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις πριν ο κόσμος δοκιμαστεί από την πανδημία του κοροναϊού.
Για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος ( επέκταση 4,7% το 2021) με την Ελλάδα να αγγίζει το -10%, την Ιταλία στο -9,1%, την Ισπανία στο -8%, τη Γαλλία στο -7,2% και τη Γερμανία στο -7%.
Στην έκθεση τονίζεται ότι βασικό σενάριο του ΔΝΤ είναι η υπόθεση ότι η πανδημία του κοροναϊου θα εξασθενίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τη διάρκεια της πανδημίας, για το μακροοικονομικό της αντίκτυπο και τις πιέσεις που τελικά θα ασκήσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων.