Οι Αγγελοι των Εντατικών

Kάθε φορά που αποσωληνώνεται ένας ασθενής με κορωνοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων πρώτη γραμμής γίνεται μια γιορτή. Ο ασθενής μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γιορτάζουν, είτε με χειροκροτήματα την αποσωλήνωσή του, είτε με… σέλφι με τις νοσοκόμες. Είναι μια νίκη της ζωής. Τελευταίως οι αποσωληνώσεις είναι συχνές. Τόσο που πλέον αποτελούν ενθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Το πιστοποιούν τρεις καθηγήτριες της Εντατικής: η Αναστασία Κοτανίδου του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, η Αντωνία Κουτσούκου του νοσοκομείου Σωτηρία και η Φωτεινή Φλίγκου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Του πρώτου νοσοκομείου που δέχτηκε κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

***
Μπορεί οι τρεις καθηγήτριες, αφοσιωμένες στην αποστολή τους, να μην έχουν χρόνο ούτε για να συναντήσουν την οικογένειά τους, μπορεί οι ασθενείς τους να μην έχουν δει ποτέ τα πρόσωπά τους από τις μάσκες που συνέχεια φορούν, αλλά η αυταπάρνηση με την οποία σκύβουν όλο το 24ωρο πάνω στον ασθενή είναι καθοριστική για την πορεία της υγείας του: Δακρύζουν μαζί του όταν κάτι δεν πάει καλά, γιορτάζουν όμως βλέποντάς τον να βελτιώνεται, όταν για παράδειγμα του βγάζουν τον αναπνευστήρα. Αλλωστε, στις ατέλειωτες ώρες μοναξιάς που υπάρχουν για τους ασθενείς μέσα στις Εντατικές, μια μικρή αιτία μπορεί να τους δώσει πρόσθετη χαρά: «Γιορτάζουμε μαζί τους ακόμα και τα γενέθλιά τους, με μια πρόχειρη τούρτα και ένα κεράκι που το ανάβουμε μέσα στην Εντατική» λένε οι κυρίες των ΜΕΘ.

***
Η κυρία Κοτανίδου, με τεράστια επιστημονική εμπειρία στην εντατικολογία, μετρά κάθε μέρα πόσα κρεβάτια στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού είναι άδεια, κάτι που σημαίνει ότι ελέγχονται τα κρούσματα βαριάς μορφής. Μετρά ακόμα με ικανοποίηση πόσοι ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί και, το σημαντικότερο, πόσοι ασθενείς πήραν εξιτήριο. Η κυρία Κουτσούκου από το Σωτηρία κάνει τα ίδια: «Εως την Παρασκευή δώσαμε έξι εξιτήρια και κάναμε τρεις αποσωληνώσεις από τη ΜΕΘ» λέει. Ξαφνικά, εκεί που το πρόσωπό της έλαμπε από χαρά για τις αποσωληνώσεις αρχίζει να συννεφιάζει: Σκέφτεται τις απώλειες. Και εκεί, όπως λέει, πολλές φορές δακρύζει: «Είχαμε έναν ασθενή με COVID-19, διεθνούς φήμης πρωταθλητή ορειβασίας, που κατάφερε και πήρε το οξυγόνο από το Εβερεστ αλλά του στέρησε το οξυγόνο ο κορωνοϊός στην Εντατική» λέει συγκινημένη. Δεν είναι συνηθισμένο πράγμα να ακούς πανεπιστημιακή εντατικολόγο να ομιλεί για ασθενή της με εμφανή τη συγκίνηση.

***
Η κυρία Φλίγκου, πανεπιστημιακή εντατικολόγος στο Νοσοκομείο του Ρίου, χαρακτηρίζει την τρομακτική ατμόσφαιρα μέσα στην Εντατική ως… σεληνιακό τοπίο: «Ουδείς μπορεί να μας αναγνωρίσει με τις στολές και τις μάσκες που φοράμε. Ούτε βεβαίως οι ασθενείς μάς γνωρίζουν, αφού έτσι και αλλιώς δεν βλέπουν τα πρόσωπά μας. Για να μας ξεχωρίζουν, κυρίως οι ασθενείς μας, γράψαμε με μαρκαδόρο στο πίσω μέρος της μπλούζας μας τα ονόματά μας» λέει.

***

Το θρίλερ των Βρυξελλών

Η τηλεδιάσκεψη του Εurogroup της περασμένης Πέμπτης ήταν προγραμματισμένη για τις 7 μετά το απόγευμα, αλλά δεν έλεγε να ξεκινήσει. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών και Ολλανδών ήταν συνεχείς, αλλά αποτέλεσμα δεν φαινόταν στον ορίζοντα. Κάποια στιγμή μάλιστα άρχισαν να μεταφέρονται πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για νέα αναβολή. Στην Αθήνα, οι Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Στουρνάρας κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα. Εως τις 9.30 το βράδυ δεν υπήρχε φως και χρειάστηκε να φτάσουμε κοντά στις 11 τη νύχτα για να ανάψει πράσινο φως.

***
Με την αναγγελία της συμφωνίας και του συμβιβασμού μεταξύ Ολλανδών και Ιταλών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σχολίασε ανακουφισμένος «κλασική ευρωζώνη, ωστόσο έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι ένα βήμα προόδου». Για τον κ. Στουρνάρα, ιδανικό θα ήταν να κατατεθεί στο τραπέζι της κρίσης 1 τρισ. ευρώ αντί των 540 δισ. ευρώ, αλλά ελπίζει περισσότερη κατανόηση και περισσότερους πόρους στην επόμενη φάση των μέτρων της ανάκαμψης που θα αποφασιστούν σε επίπεδο ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.

***
Η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή δυστοκία των τελευταίων ημερών και το ελλειμματικό αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών οριακά κάλυψε τα προβλήματα συνοχής που ανέδειξε η διαπραγμάτευση για αυτονόητα. Εχει δε ενδιαφέρον να δει κανείς ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατ’ εξοχήν συντηρητικός οργανισμός, αποδεικνύεται πιο ευέλικτη και πιο δραστήρια από τις κυβερνήσεις και την Κομισιόν. Κάτι που οφείλω να επισημάνω ότι είχε καταγράφει και το 2012, όταν χρειάστηκε να παρέμβει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

***
Και τώρα, κατά τα φαινόμενα, έσωσε την κατάσταση δημιουργώντας την ελπίδα ότι θα πιέσει ακόμη περισσότερο ώστε τα μέτρα ανάκαμψης που θα ακολουθήσουν να είναι πιο γενναία και πιο αποτελεσματικά. Το βέβαιο είναι ότι τα ρήγματα συνοχής και αλληλεγγύης που άνοιξε ο κορωνοϊός θέλουν κάλυψη. Και αυτό το γνωρίζουν καλά στη Φρανκφούρτη..

***
Ακαιρα και ασύμβατα τα εκλογικά σενάρια

Στην Αθήνα, πάντως, υπολογίζουν ότι η χώρα μας θα τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, ίσως και παραπάνω, αν ληφθούν πρόνοιες για χώρες με εντονότερα δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η δική μας. Το δυστύχημα είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες μεγίστης υγειονομικής κρίσης άρχισαν να καλλιεργούνται σενάρια για εκλογές. Ρώτησα αρμοδίως και έλαβα την απάντηση ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε καν περνά από το μυαλό του Πρωθυπουργού. Γιατί απλούστατα δεν υπάρχει και δεν στέκει κανένα επιχείρημα υπέρ της διεξαγωγής τους, και μάλιστα τον Σεπτέμβριο, όταν θα προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της νόσου. Για τον κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, την αποκλείει κατηγορηματικά, τη θεωρεί άφρονα και έξω από την προσπάθεια κάλυψης του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας υγείας.

***

Προς επίρρωσιν όλων αυτών, σας ενημερώνω και για τούτο: παρά την περιρρέουσα φημολογία για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου διαβεβαιώνουν ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε καθόλου στις συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου. Μόνο μια φορά, λένε, αναφέρθηκε ακροθιγώς σε συνθήκες χαλαρότητας παρουσία του Πρωθυπουργού. Η συζήτηση δεν προχώρησε, αφενός γιατί οι προτεραιότητες της συγκυρίας είναι πολύ απαιτητικές και αφετέρου επειδή κανένας στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πιστεύει ότι θα έχουν όφελος η κυβέρνηση και η χώρα από εκλογές τον Σεπτέμβριο. Η οικονομία θα βρίσκεται σε κακό χάλι και αν προκηρυχθούν εκλογές σημαίνει ενδεχομένως δύο αναμετρήσεις, αν με την απλή αναλογική δεν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή, ενώ ενδέχεται να ξεσπάσει το δεύτερο κύμα πανδημίας. Αυτό δεν είναι το χειρότερο σενάριο, εκτιμούν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Σκέφτεστε τι θα γίνει αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά με 151 έδρες;» ερωτούν, υπονοώντας ότι αν δεν περάσει με ασφάλεια η κυβέρνηση τον κάβο του κορωνοϊού και αν δεν αποτρέψει την κοινωνική κατάρρευση, οι εκλογές αποτελούν μεγάλο ρίσκο χωρίς προφανές όφελος.

Ο ιός «χτύπησε» την Προανακριτική

Καλό καλοκαίρι… για την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, καθώς η πανδημία καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση των εργασιών της που είχε προσδιοριστεί για τις 30 Μαΐου. Και αυτό παρά τις προθέσεις του προέδρου της Ιωάννη Μπούγα να «τρέξει» τις διαδικασίες – όταν επανέλθει η κανονικότητα – ακόμα και με συνεδριάσεις τα Σαββατοκύριακα και σε κάθε περίπτωση όχι λιγότερες από τέσσερις την εβδομάδα.

***

Η πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ακόμα δεν έχει κατατεθεί. Τα «γαλάζια» μέλη της Προανακριτικής δουλεύουν ήδη πάνω στη νομική δομή του πορίσματος καθώς θεωρείται πιθανότατη η άσκηση συμπληρωματικής δίωξης και για άλλα αδικήματα (όπως εκβίαση, δωροληψία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κ.ά).

Την πιο αυστηρή στάση στα ευρωπαϊκά ζητήματα απ’ όλους τους ομολόγους του κράτησε στην επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ελπίζοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα ασκήσει περισσότερη πίεση, ώστε στην επόμενη φάση το κεφάλαιο «αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη» θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο

Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας όταν βρίσκεται στο γραφείο, του αρέσει να ακούει τους «Αλιείς Μαργαριταριών», την τρίπρακτη αυτή όπερα του Ζορζ Μπιζέ. Πολλές φορές πάνω στην έδρα άλλωστε λειτουργεί και ο ίδιος ως αλιέας «μαργαριταριών». Οταν ακούσει κάποια γλωσσική παραφωνία, όπως αυτή που είπε μια συριζαία βουλευτής… «επιτροπή των εξεταστών της Βουλής» τη διορθώνει αμέσως. Ακούς εκεί «επιτροπή εξεταστών»! Σαν Ιερά Εξέταση φάνηκε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.