Τα προηγούμενα χρόνια ο κύκλος των λαϊκιστών αντισυστημικών ηγετών διακρίθηκε πέραν των άλλων και για την αμφισβήτηση και την αγνόηση της Επιστήμης και των διαπιστώσεών της.

Οι περισσότεροι υιοθέτησαν θεωρίες συνωμοσίας για να αποκρούσουν τις απαιτήσεις των ειδικών για ταχεία δράση απέναντι στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και τελευταίως αγνόησαν προκλητικά τις προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων για τις βαρύτατες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ορισμένοι εμφανίστηκαν δήθεν θαρραλέοι και άτρωτοι, προκρίνοντας μάλιστα την εγκληματική, όπως αποδείχθηκε, θεωρία τής «ανοσίας της αγέλης», προκειμένου να αποφύγουν την εφαρμογή των δυσμενών για τις οικονομίες τους μέτρων αποστασιοποίησης του πληθυσμού.

Σήμερα, αν δεν νοσηλεύονται οι ίδιοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας, μετρούν εκατόμβες νεκρών στις πατρίδες τους, φανερώνοντας τον κυνισμό, την εγκληματική επιπολαιότητά τους και βεβαίως την ακαταλληλότητά τους να ηγούνται εθνών και λαών.

Κοινώς κατατροπώθηκαν, φανερώθηκαν τα ελλείμματα και η κενότητά τους. Αντιθέτως, αποθεώθηκε η Επιστήμη και θριάμβευσαν οι διάκονοί της, οι γιατροί, οι επιδημιολόγοι, οι φορείς της γνώσης, όσοι με θάρρος, παρρησία και ευθυκρισία τοποθετήθηκαν απέναντι στην πανδημία και απαίτησαν εγκαίρως περιοριστικά μέτρα, θέτοντας πάνω από όλα το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας.

Σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης κρέμεται από τα χείλη τους, ακούει τις συμβουλές και τις προειδοποιήσεις τους, πειθαρχεί στις εκκλήσεις τους και αντιλαμβάνεται το βάρος των προσπαθειών τους, όπως και τους κινδύνους που αναλαμβάνουν.

Χωρίς αμφιβολία, τούτη η οικουμενική ανθρωπιστική κρίση αναδεικνύει, πέραν των άλλων, νέους ηγέτες και νέα πρότυπα.

Ξεπερνά, για να μην πούμε αποσύρει στην κυριολεξία από το προσκήνιο, εκείνα των προηγούμενων δεκαετιών, τον ευρύ κύκλο των ψεύτικων και κατασκευασμένων ειδώλων της άτεχνης, κατά βάση, σοουμπίζ, της σαχλοδιασκέδασης και μιας επικοινωνίας χωρίς ουσία και περιεχόμενο.

Αλλοι είναι οι ήρωες τούτης της περιόδου. Είναι πρόσωπα που έχουν λιώσει στα θρανία, που έχουν αφιερώσει άπειρο χρόνο και δυνάμεις στην Ερευνα και στην Επιστήμη και παρά ταύτα μένουν σεμνοί και προσηνείς, μιλούν απλά και κατανοητά, δεν κομπορρημονούν, παρά αντιμετωπίζουν με ταπεινότητα και σεβασμό τις αόρατες και εν πολλοίς άγνωστες δυνάμεις της φύσης που μας επιτίθενται, γιατί απλούστατα εμείς τις αγνοήσαμε και συμπεριφερθήκαμε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες αμετροεπώς, σαν μοναδικοί ιδιοκτήτες της Γης.

Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες ξαναπήραν τη θέση που τους αξίζει και αναλογεί στους κόπους και στις μη αποτιμώμενες προσωπικές τους θυσίες.

Συγκροτούν επιπλέον το άλλο πρότυπο, της σταθερής αξίας και της αέναης προσπάθειας, αυτό που έτεινε να περιθωριοποιηθεί και να υποκατασταθεί από άλλα, ευτελή, εφήμερα και χρυσοπληρωμένα είδωλα, χωρίς βάθος και περιεχόμενο.

Αρκεί βεβαίως να ενισχυθεί, να προωθηθεί και να μη χαθεί στους πανηγυρισμούς, οι οποίοι θα επακολουθήσουν όταν κάποια στιγμή εξέλθουμε νικητές από τον κυκεώνα της παρούσης οικουμενικής υγειονομικής κρίσης.