Ανησυχία σε όλον τον κόσμο προκαλεί το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, η οποία ενώ κατάφερε να περιορίσει γρήγορα τον κοροναϊό, τώρα βιώνει ένα δεύτερο κύμα με έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων.
Όταν η Σιγκαπούρη έδινε το καλό παράδειγμα
H Σιγκαπούρη ήταν μία από τις χώρες που είχε δεχθεί εύσημα διεθνώς για τον τρόπο που χειρίστηκε το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού.
Αν και κατέγραψε νωρίς το πρώτο της κρούσμα – στις 23 Ιανουαρίου από έναν Κινέζο τουρίστα από την Ουχάν – και ήταν από τις πρώτες χώρες που επλήγησαν σοβαρά από τον κοροναϊό, η Σιγκαπούρη κατάφερε γρήγορα να ξεπεράσει τα προβλήματα.
Η χώρα πήρε αμέσως μέτρα με τους επιβάτες από τις πτήσεις εξωτερικού να ελέγχονται, με ιχνηλάτηση και καραντίνα επαφών των ασθενών και με τη διενέργεια μαζικών τεστ.
Έτσι, για σχεδόν δύο μήνες η χώρα των 5,6 εκατ. κατοίκων είχε καταφέρει να ελέγξει τον κοροναϊό, αφού είχε μόλις 390 κρούσματα και κανέναν νεκρό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκθείαζε τη στρατηγική της τοπικής κυβέρνησης, η οποία εφάρμοσε αμέσως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περιπτώσεις επιδημίας.
Τι άλλαξε στη Σιγκαπούρη
Ωστόσο, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από τα μέσα Μαρτίου και ύστερα, ιδίως όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων.
Τη 1η Μαρτίου η Σιγκαπούρη μετρούσε μόλις 106 κρούσματα, ενώ την 1η Απριλίου είχε 1.000. Πλέον, η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας αριθμεί 2.299 κρούσματα και 8 θανάτους.
Πολλοί θεωρούν ότι το δεύτερο κύμα του κοροναϊού δημιουργήθηκε από πολίτες και εργάτες που επαναπατρίστηκαν στη Σιγκαπούρη.
Πράγματι, 500 περίπου άτομα έφεραν τον ιό από το εξωτερικό και στη συνέχεια άρχισε και η εγχώρια μετάδοση.
Αν και όσοι επέστρεφαν έμπαιναν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, αυτό δεν ίσχυε για τους υπόλοιπους που έμεναν μαζί τους.
Από τις αρχές Απριλίου, ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι εκατοντάδες κρούσματα εντοπίστηκαν σε κοιτώνες μεταναστών εργατών. Πολλοί φτωχοί άνθρωποι πάνε στη Σιγκαπούρη για να βρουν μία καλύτερη ζωή και μένουν σε κοιτώνες μέχρι 12 ατόμων, μοιραζόμενοι την κουζίνα και το μπάνιο.
Ήταν αναπόφευκτο οι κοιτώνες αυτοί να γίνουν εστία της μόλυνσης. Τουλάχιστον 500 κρούσματα – δηλαδή το 15% όλων των κρουσμάτων της χώρας – έχουν αναφερθεί σε κοιτώνες εργαζομένων.
Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση
Παρόλο που η Σιγκαπούρη παραμένει σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες, η περίπτωση της αποτελεί παράδειγμα για τον κίνδυνο εμφάνισης ενός δεύτερου κύματος της ασθένειας σε περίπτωση εφησυχασμού.
Η κατάσταση έχει θέσει σε πολεμικό συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό.
Η χώρα βρίσκεται σε μερικό lockdown, καθώς απαγορεύονται κάποιες άσκοπες μετακινήσεις και οι κοινωνικές συναντήσεις. Για τους παραβάτες, προβλέπονται μάλιστα αυστηρότατα πρόστιμα που φτάνουν και τις 7.000 δολάρια.
Tα σχολεία έκλεισαν μόλις στις 3 Απριλίου.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θέτει σε καθεστώς καραντίνας αρκετά συγκροτήματα υπνωτηρίων, όπου παρεπιδημούν αλλοδαποί.
Ο πληθυσμός των ξένων εργατών στη Σιγκαπούρη φτάνει τους 200.000 και η διάδοση του ιού μεταξύ τους εμφανίζεται εξαιρετικά υψηλή.
Οι αρχές αρνούνται ότι υπάρχει οποιοσδήποτε υφέρπων ρατσισμός και ότι τα μέτρα που αυστηροποιούνται αφορούν στην προστασία όλων όσοι βρίσκονται στη Σιγκαπούρη την τρέχουσα περίοδο.