Γράφαμε πέρυσι για τη «σιωπηλή άνοιξη» στον θεσσαλικό κάμπο, μία από τις πολλές χρονιές τα τελευταία χρόνια που είχαμε ανομβρία την άνοιξη και όλα έδειχναν ότι η σοδειά θα χανόταν για τα χειμερινά σιτηρά… Τον όρο «σιωπηλή άνοιξη» τον είχαμε υιοθετήσει από τον αείμνηστο πρωτοπόρο γεωπόνο του θεσσαλικού κάμπου Στέλιο Τρικαλιώτη, ο οποίος θεωρούσε ότι χωρίς βροχές και με απουσία επιφανειακών υδάτων θα σώπαιναν τα πουλιά, θα χάνονταν τα ενδιαιτήματά τους, θα γεμίζαμε αρουραίους και φίδια (αρουραιόπληκτες κηρύχθηκαν φέτος οι ΠΕ Λάρισας, ιδιαίτερα η επαρχία Φαρσάλων και η ΠΕ Καρδίτσας)…
Οτι θα φτάναμε όμως να μιλάμε και για… «σιωπηλό χειμώνα» κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί… Οι μετεωρολόγοι στην αμηχανία τους να αιτιολογήσουν το γεγονός ότι εφέτος επί 50 ημέρες είχαμε στον κάμπο λιακάδες με κρύο, ξέχασαν και τις «αλκυονίδες ημέρες» και αρκέστηκαν σε καταγραφή στατιστικών στοιχείων, ότι φέτος η χώρα είχε τη μικρότερη χιονοκάλυψη της τελευταίας δεκαπενταετίας.
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στον θεσσαλικό κάμπο, δεν χρειάζεται να είναι ειδικός για να κατανοήσει ότι η παρατεταμένη ανομβρία και η έλλειψη χιονόπτωσης (τον φετινό χειμώνα δεν είχαμε ούτε ένα εκατοστό χιονιού στον κάμπο) δημιουργούν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση για τα σιτηρά…
Για ένα δύσκολο καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τα υδατικά αποθέματα προετοιμάζεται λοιπόν ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας. Ο άνυδρος χειμώνας έχει επηρεάσει αρνητικά τα αποθέματα νερού, και κυρίως αυτά της Λίμνης Πλαστήρα, της μοναδικής μεγάλης αποθήκης νερού που τροφοδοτεί τον θεσσαλικό κάμπο, η στάθμη της οποίας βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιο, η στάθμη της Λίμνης Πλαστήρα βρίσκεται στα 787,57 μέτρα. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο η στάθμη βρίσκεται κατά 1,78 μέτρα χαμηλότερα, δηλαδή τα αποθέματά της είναι μειωμένα περίπου κατά 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται τον φετινό χειμώνα είναι το γεγονός ότι από τις 31 Ιανουαρίου το ύψος του νερού έπεσε κατά 79 εκατοστά στη Λίμνη…
Ο «σιωπηλός χειμώνας» συνεπώς είναι γεγονός. Μακάρι να διαψευστούν τα μετεωρολογικά μοντέλα, αλλά ο ομότιμος καθηγητής της Αγρομετεωρολογίας Νίκος Δαλέζιος επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή επιτάθηκε στον θεσσαλικό κάμπο, από την αποξήρανση της Κάρλας, με αποτέλεσμα στο ανατολικό του τμήμα να μειωθούν οι βροχές και τα χιόνια. Η ανασύστασή της μετρίασε το πρόβλημα, αλλά μη λησμονούμε ότι η νέα Κάρλα έχει το ένα τέταρτο της παλιάς έκτασης της Λίμνης Βοιβηίδας (Κάρλας)…
Η θεσσαλική γη αναζητά απελπισμένα βροχές και χιόνια. Και πολύ φοβούμαι γι’ αυτά που έρχονται. Ενα προμήνυμα για την κλιματική αλλαγή που οφείλουμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψη…