Αυτή την εβδομάδα είχα τη χαρά να επικοινωνήσω πάλι «ηλεκτρονικά» (ηλεκτρονικό μάθημα) με προπτυχιακούς για την «Προέλευση της ζωής» και με μεταπτυχιακούς φοιτητές για την «Βιοηθική».
«Προέλευση της ζωής» και «Βιοηθική», άκρως επίκαιρα και καυτά θέματα. Μεγάλη η συμμετοχή, πολλές οι ερωτήσεις και ουσιαστική η συζήτηση, κυρίως βέβαια από τους μεταπτυχιακούς. Σκέψεις μεστές, με επιχειρήματα, συνδυασμούς και λογικές συνεπαγωγές, που φαίνεται να ωριμάζουν περισσότερο κάτω από την πίεση των πνιγηρών αδιεξόδων …
Το τοπίο θολό και νοσηρό. Οι εφησυχαστικές βεβαιότητες «ενός υγιούς παγκοσμιοποιημένου πλανήτη» έπεσαν έξω. «Ισχυροί» και «ανίσχυροι» δοκιμάζονται εξίσου. Οι «πλανητάρχες» και οι «πλανητικές δυνάμεις», πανέτοιμοι σε οικονομικές δοσοληψίες, block out, θανατηφόρους πολέμους και «δημοκρατικές καταστολές» δείχνουν ανήμποροι και τρομαγμένοι μπροστά σε μία πανδημία. Και χώρες που φάνταζαν μικρές αντιδρούν με αξιοπρέπεια και σύνεση μπροστά σε μία έντονη δοκιμασία, συστρατευόμενες με τη λογική, την επιστήμη και τη συνένωση της κοινωνίας των πολιτών.
Καθώς περνούν οι μέρες, μαζί με την καταστροφική μόλυνση από τον ιό, άρχισαν να καναλο-παρελαύνουν και να ενσπείρουν φόβο, μιζέρια και καταστροφή, παπαγάλοι της «οικονομίας» και της «πολιτικής», «θεματοφύλακες της κοινωνίας» και άλλες «ποικιλίες» παρατρεχάμενων, προαγγέλοντας τα σκληρά μέτρα που θα ακολουθήσουν για την «ανόρθωση της οικονομίας» και την «επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση». Μέτρα όπως, μεγάλη ανασφάλεια και ανεργία (κυρίως στους νέους κατόχους πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων), απολύσεις, μειώσεις μισθών, σπίλωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καταστροφή μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων γειτονικού ή εθνικού βεληνεκούς, συνεισφορές των πολλών στη «θωράκιση των θεσμών» και όλα τα άλλα συναφή που σερβίρονται χρόνια τώρα που διαρκεί η διεθνής οικονομική ύφεση, με τη διαχείριση βέβαια και μετά την κρίση να περάσει ξανά στους ολίγους.
Μια οικονομική ύφεση που, σύμφωνα με τις όποιες αναλύσεις και τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Έναν χρόνο πριν, εξήντα δύο (62) άνθρωποι στον πλανήτη διέθεταν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της ανθρωπότητας, δηλαδή 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι!
Οι καιροί ου μενετοί. Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν. Εύχομαι όλος αυτός ο καιρός να δράσει συνεργιστικά. Όπως συνεργιστικά θέλει να δράσει η νέα γενιά, που αν και φαίνεται να διατελεί εν υπνώσει, διαθέτει και γνώση και δύναμη και θάρρος. Το έναυσμα της λείπει για να συντονισθεί, να βρει τη συνισταμένη και να ξεκινήσει τη δικιά της πορεία.
Και τα εναύσματα σε συμπυκνωμένες δυνάμεις προκαλούν εκρήξεις …
Ο κ. Ζαχαρίας Σκούρας είναι Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ